• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
23°Bratislava

V knihe svetových rekordov 2016 je aj Slovák, žonglér M.Roskopf

  • 10:54 06.01.2016
  • Bratislava
V knihe svetových rekordov 2016 je aj Slovák, žonglér M.Roskopf

Aktuálne vydanie najväčšej knihy rekordov je iné ako každoročné predchádzajúce.


V novej knihe najpestrejších svetových rekordov Guinness World Records (GWR) 2016 je uvedený jediný Slovák, silový žonglér Milan Roskopf. Tento Bratislavčan, známy ako "muž s tromi guľami", je držiteľom dvoch kurióznych rekordov: s tromi 4,5 kg bowlingovými guľami žongloval 28,69 sekundy a s tromi 7,25 kg vrhačskými kovovými guľami 52,05 sekundy.

Aktuálne vydanie najväčšej knihy rekordov je iné ako každoročné predchádzajúce. Okrem nových minuloročných najlepších výkonov prináša aj výber superlatívnych a kurióznych rekordov z archívu redakcie, ktoré zverejňuje pri príležitosti 60. výročia od prvého vydania knihy GWR.

Podľa šéfredaktora Craiga Glendaya je to najpredávanejšia ročenka sveta a ani záujem o nové rekordy neklesá. Vlani redakcia so svojimi manažérmi spracovala 39.740 prihlásených pokusov. Z nich uznali 4281 rekordov, ktoré dostali titul GWR. Pribudli nové kategórie: z oblasti ľudských dvojčiat a pirátov, stavieb Minecraft, tvarovaných balónikov, horúcovzdušných lietajúcich balónov, forenznej vedy či pestrej digitálnej tematiky. Novinkou sú aj príbehy zo zákulisia rekordov a rozhovory s ich autormi. Napríklad s Indom Shridharom Chillalom, ktorý si pestuje na prstoch ľavej ruky nechty s celkovou dĺžkou 909,6 cm, čo potvrdzuje fotografia.

V úvode vyše 250-stranovej knihy nechýba návod pre každého, kto sa chce stať novým držiteľom prestížneho certifikátu GWR. Adepti naň majú množstvo tipov, v čom si môžu vyskúšať svoje schopnosti v najrôznejších oblastiach činnosti alebo môžu prísť s niečím úplne novým.

Okrem toho sa čitateľ dozvie, že 90 percent obyvateľov Dánska vlastní bicykel, prečo v USA nemajú metrický systém dĺžky a váhy, kde je najväčšia koncentrácia gejzírov a bleskov, že najťažšia vypestovaná dyňa váži 1054 kg a najťažšia prepisovačka 9 kg a má dĺžku 5 metrov. Tiež koľko miliónov dolárov zdedil najbohatší pes, kto prežil 7 zásahov blesku, že najdlhšie rohy žijúceho zvieraťa merajú 2,97 metra, na Mesiaci sú odpálené dve golfové loptičky, každá otázka na Google musí absolvovať v priemere 2415 km a späť, kým sa vráti odpoveď a že vlani bol americkou FBI najsledovanejší haker Rumun Nicolae Popescu.

Rôzne rekordné zaujímavosti sú zo živej a neživej prírody, ľudského tela a mysle, vedy a techniky či kultúry a športu. Priaznivci futbalu sa dozvedia, aké rekordy držia Lionel Messi, Frank Lampard, Cristiano Ronaldo, Asmir Begovič, Jerome Boateng, Francesco Totti, Rogério Ceni, Antonio Carbajal a Lothar Matthäus alebo hokejisti Jaromír Jágr, Martin Brodeur, Henrik Lundqvist, Phil Esposito, Michel Goulet, Gilles Gilbert či atléti Usain Bolt, Marlene Otteyová, Paavo Nurmi alebo Blessing Okagbareová. Tohtoročný športový sviatok – XXXI. olympijské hry v Rio de Janeiro bude bojom o medaily v rekordnom počte 306 rôznych súťaží. Kniha vyšla vo vydavateľstve Slovart.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

DNES - 13:04Zaujímavosti

Na Bojnickom zámku od soboty pokračujú v rozprávaní príbehu o láske, zrade a pomste pod názvom Spiritus Mortis.

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

DNES - 7:06Zaujímavosti

K vrcholom monumentálnej pamätníkovej tvorby na Slovensku patrí Mohyla M. R. Štefánika na Bradle.

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

VČERA - 16:09Zaujímavosti

Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári.

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

22:11 02.05.2024Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.