• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Grécko dostane od EÚ 80 miliónov eur na ubytovanie migrantov

  • 14:31 14.12.2015
  • Atény
Grécko dostane od EÚ 80 miliónov eur na ubytovanie migrantov

Do Grécka tento rok dorazilo už viac ako 750.000 utečencov, ktorí potom prevažne pokračovali cez Balkán ďalej do západnej a severnej Európy.

Európska únia prisľúbila, že poskytne gréckym úradom 80 miliónov eur na zabezpečenie ubytovania pre migrantov a žiadateľov o azyl, ktorí uviazli v Grécku na ceste do západnej Európy. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Eurokomisárka pre rozpočet a ľudské zdroje Kristalina Georgievová dnes podpísala dohodu o programe štátom dotovaného bývania, ktorý má byť spustený na budúci rok.

Migranti budú v rámci tohto programu napríklad dostávať poukážky na hotelové ubytovanie alebo povolenie nasťahovať sa do neobývaných bytov.

Tisíce žiadateľov o azyl v súčasnosti obývajú objekty postavené pre letnú olympiádu v Aténach z roku 2004. Mnohí prespávajú v stanoch, ktoré si postavili na aténskych námestiach a v parkoch.

Do Grécka tento rok dorazilo už viac ako 750.000 utečencov, ktorí potom prevažne pokračovali cez Balkán ďalej do západnej a severnej Európy. V novembri však viaceré balkánske krajiny sprísnili hraničné kontroly a na svoje územie začali vpúšťať už len občanov Sýrie, Iraku a Afganistanu.


EÚ a UNHCR spustili program pre 20.000 azylantov v Grécku



Európska komisia (EK) a Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dnes oznámili, že spustili v Grécku program zameraný na vytvorenie prijímacích kapacít pre 20.000 žiadateľov o azyl a na relokáciu migrantov. Program sa bude realizovať prostredníctvom dotácií na bývanie v súkromnom sektore.

Komisia na tento účel poskytne sumu 80 miliónov eur z rozpočtu EÚ na rok 2016.

V mene Európskej komisie vyhlásenie podpísala podpredsedníčka EK zodpovedná za rozpočet a ľudské zdroje Kristalina Georgievová. Za UNHCR podpis pridal námestník Vysokého komisára pre utečencov George Okoth-Obbo a za grécku stranu zástupca ministra vnútra Ioannis Muzalas.

"Prejavujeme solidaritu Grécku a tiež deťom, ženám a mužom hľadajúcich útočisko v Európe. Program, ktorý dnes spúšťame, ponúka finančnú podporu EÚ pre rodiny s deťmi, najmä v cieľom poskytnúť im zodpovedajúci prístrešok,"uviedla Georgievová.

Upozornila, že ide o dočasnú pomoc, keďže EK chce aj naďalej využívať všetky dostupné nástroje pre nájdenie dlhodobého riešenia utečeneckej krízy v Európe.

Dnes schválený program počíta s poskytnutím finančných prostriedkov z rozpočtu EÚ pre UNHCR na podporu Grécka pre zlepšovanie jeho prijímacích kapacít v prospech azylantov. UNHCR zaistí nových 20.000 miest prostredníctvom dotácií pre platbu nákladov na nájomné a v prospech hostiteľských rodín.

UNHCR už podporil grécku vládu pri zlepšení existujúcich prijímacích zariadení na niektorých ostrovoch.

Stavebné práce na prijímacích vykonávané centrách pre migrantov, takzvaných hotspotoch, vykonávajú grécke úrady, ktoré však pri tom môžu využívať poradenstvo pracovníkov UNHCR.

Celkové finančné prostriedky z rozpočtu EÚ vyčlenené na utečenecké krízu v rokoch 2015 a 2016 predstavujú 10 miliárd eur. Na rok 2016 pripadá suma vyše 4 miliardy eur, z ktorej je financovaný aj spoločný program EK a UNHCR.

Grécko je jedným z členských štátov EÚ najviac postihnutých súčasnou bezprecedentnou utečeneckou krízou.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podvodníci ponúkajú neexistujúci tovar, pozor na tento online obchod!

Podvodníci ponúkajú neexistujúci tovar, pozor na tento online obchod!

DNES - 20:45Zahraničné

Internetoví podvodníci našli ďalší spôsob, ako vás obrať o peniaze. Pomocou umelej inteligencie predávajú tovar, ktorý v skutočnosti neexistuje.

Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie

Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie

DNES - 13:43Zahraničné

Organizátori piesňovej súťaže Eurovízie sa ospravedlnili za porušenie zákazu používať politické symboly.

Moskva: Ak Francúzsko vyšle vojakov na Ukrajinu, Rusi na nich budú cieliť

Moskva: Ak Francúzsko vyšle vojakov na Ukrajinu, Rusi na nich budú cieliť

DNES - 12:20Zahraničné

Rusko v stredu varovalo Francúzsko pred nasadením svojich jednotiek na Ukrajine.

Princ Harry prišiel do Londýna. S chorým otcom Karolom III. sa však nestretne

Princ Harry prišiel do Londýna. S chorým otcom Karolom III. sa však nestretne

DNES - 8:59Zahraničné

Britský princ Harry pricestoval v utorok do Spojeného kráľovstva na podujatia pri príležitosti konania športového podujatia Invictus Games.

USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael

USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael

DNES - 7:25Zahraničné

Spojené štáty minulý týždeň pozastavili dodávku bômb Izraelu pre obavy z následkov jeho plánovanej invázie do mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy.