• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
12°Bratislava

Investícia Jaguaru zvýši náš HDP do roku 2020 o 2,5 percenta

  • 6:19 14.12.2015
  • BRATISLAVA
Investícia Jaguaru zvýši náš HDP do roku 2020 o 2,5 percenta

Celkový počet automobilov vyrobených na Slovensku môže podľa Inštitútu finančnej politiky v roku 2019 dosiahnuť vyše 1,2 milióna ročne.

Príchod spoločnosti Jaguar Land Rover (JLR) predstavuje prvú strategickú investíciu mieriacu na Slovensko od prekonania krízy. Mnohé jej parametre sa budú ďalej upresňovať, aj na základe technických možností a ekonomického vývoja. Ako však dodáva Inštitút finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií, investícia o veľkosti 1,4 mld. eur môže zvýšiť kumulatívne hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska do roku 2020 o 2,5 percenta. "Vrchol vplyvu na tempo rastu HDP sa dosiahne v roku 2019. V tom istom roku bude kulminovať i vplyv na trh práce. V ekonomike pribudne vďaka JLR, subdodávateľom, ale i novým pracovným miestam v službách kumulatívne 14,5 tisíca pracovných miest," uvádza IFP.

Investičný zámer novej automobilky na Slovensku v spomínanom objeme 1,4 mld. eur prinesie výrobnú kapacitu 150 000 áut ročne, ktorá by podľa predpokladov investora mala byť dosiahnutá v roku 2020. "Investor plánuje výrobu dvoch nových technologicky vyspelých modelov športovo-úžitkových vozidiel (SUV). Sériová výroba prvého modelu začne v septembri 2018 a nábeh produkcie druhého modelu je plánovaný na jún 2019, v prvom roku výroby bude teda z výrobných liniek schádzať iba lacnejší model," spresňuje IFP. Celkový počet automobilov vyrobených na Slovensku tak môže podľa inštitútu v roku 2019 dosiahnuť vyše 1,2 milióna ročne.

Z hľadiska výroby bude síce JLR najmenšou automobilkou na Slovensku, no objemom tržieb sa v čase plnej produkcie môže podľa IFP priblížiť najväčšiemu Volkswagenu. Dôvodom je produkcia výlučne luxusných automobilov vyššej cenovej kategórie. V počte zamestnancov na úrovni okolo 3 000 by sa mal JLR podobať najmenšiemu PSA.

Automobilka JLR zvýši HDP na celom odhadovanom horizonte do roku 2020 kumulatívne o 2,5 percenta, z čoho bude 0,6 percenta na horizonte rozpočtovej prognózy do roku 2018. "Vplyv na ekonomický rast bude kulminovať v roku 2019 a pri priaznivom stave externého prostredia sa vďaka investícii vytvárajú predpoklady pre prekročenie hranice 4-percentného rastu. Vzhľadom na to, že pôjde o pozitívny ponukový šok prameniaci z nových výrobných kapacít, vysoký ekonomický rast nebude sprevádzaný výrazným prehrievaním ekonomiky," avizuje IFP.

Do roku 2017 bude pritom vplyv na rast najmä v sektore stavebníctva (investičná fáza). Tento impulz do ekonomického rastu odznie v roku 2018. "Počnúc rokom 2018 bude dominovať vplyv v automobilovom priemysle (výrobná fáza) realizovaný vývozom. Sekundárny vplyv na rast prostredníctvom sektora nízkokvalifikovaných služieb, resp. spotreby domácností bude akcelerovať postupne a vyvrcholí v roku 2019," očakáva Inštitút finančnej politiky.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

14:45 14.05.2024Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.