Slováci jedia málo mäsa, varuje Svetová zdravotnícka organizácia

"Jeme alarmujúco málo mäsa", zdôraznil v titulku autor článku v denníku PRAVDA na prvej a ôsmej strane. Spotreba mäsa, nutného pre výživu organizmu, dramaticky klesla, píše autor. Môžu za to potravinové škandály, ale aj životné pomery niektorých ľudí.
Naposledy zarezonovala správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o tom, že konzumácia červených druhov mäsa môže byť príčinou vzniku onkologických ochorení. Bez ohľadu na alarmujúce informácie WHO však obyvateľstvo Slovenska trvale znižuje spotrebu mäsa. V roku 2014 po prvý raz klesla pod 50 kilogramov, keď sa v prepočte na jedného obyvateľa skonzumovalo priemerne len 47 kilogramov mäsa. Je o celých desať kilogramov menej, ako je ročná spotreba odporúčaná odborníkmi na výživu. Signalizuje to trvalé zmeny vo výžive ľudí, veď v porovnaní s rokom 1990 klesla spotreba mäsa o viac ako 30 kilogramov.
Niektoré rodiny majú mäso len raz do týždňa, ale odborníčka na výživu Alžbeta Béderová odporúča konzumovať mäso tri razy, pričom raz do týždňa by na stole nemalo chýbať mäso z ryby.

Vlachynský: DRG systémom sa jadro problému slovenských nemocníc nerieši
Z krátkodobého hľadiska bude efekt zavedenia DRG systému v slovenských nemocniciach minimálny, jadro problému sa ním nerieši, tvrdí analytik Martin Vlachynský.

Na pasienku útočil vlk, oblasť monitorujú ochranári
Vlkom sa na Slovensku darí, tvrdí Štátna ochrana prírody SR.

Nedeľa bez politických diskusií má podporu aj v opozícii
Premiérov návrh chce podporiť jedna z opozičných strán.

Diaľnicu D1 v smere do Bratislavy popoludní otvorili
Diaľnicu D1 v smere zo Senca do Bratislavy v nedeľu popoludní otvorili.

Stále platia výstrahy pred búrkami, môžu prísť aj povodne
Na malých tokoch podľa meteorológov môže dôjsť k vzostupu vodných hladín.