• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
13°Bratislava

Boh je veľký, kričali teroristi počas útoku v Paríži

  • 10:03 14.11.2015
  • PARÍŽ
Boh je veľký, kričali teroristi počas útoku v Paríži

Teroristi útočili v Paríži na šiestich miestach, najviac ľudí zomrelo v v parížskej koncertnej sieni Bataclan.

Najkrvavejší útok sa v piatok v Paríži odohral v parížskej koncertnej sieni Bataclan, kde bolo na koncerte teroristi spustili streľbu do ľudí čakajúcich na koncert americkej rockovej skupiny a ďalších zadržiavali ako rukojemníkov. Informovala o tom agentúra AP. Na koncerte Eagles of Death Metal sa nachádzalo zhruba 1500 ľudí.

Traja teroristi ozbrojení automatickými zbraňami tam postrieľali najmenej 120 ľudí. Podľa očitých svedkov páchatelia strieľali do davu s pokrikom "Alláhu Akbar" (Boh je veľký). Po streľbe vznikla panika, ľudia začali utekať a šliapali po sebe. Mladí útočníci bez masiek na tvári si stačili dvakrát alebo trikrát znovu nabiť svoje automatické zbrane.

Útok v blízkosti Stade de France

Teroristi útočili aj v blízkosti parížskeho Stade de France, kde v tom čase prebiehal druhý polčas futbalového medzištátneho prípravného stretnutia medzi domácim Francúzskom a Nemeckom (2:0). Podľa správ prichádzajúcich z francúzskej metropoly došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože a zahynuli tu štyria ľudia.

Diváci po skončení zápasu nemohli odísť z dejiska a v chaose sa zhromaždili priamo na trávniku. Keď neskôr štadión núdzovo opúšťali, spievali francúzsku štátnu hymnu. Niektorých údajne varovali, nech sa vyhnú určitým východom, no neupozornili ich na rozsah udalostí vonku.


Futbalisti vývoj sledovali na monitoroch v hráčskom tuneli. "Všetci sme v šoku. Duel a góly sa v takomto okamihu dostávajú do úzadia. Na lavičke sme mali strach," priznal tréner nemeckej reprezentácie Joachim Löw. Jeho tím už predtým evakuovali z hotela pre bombovú hrozbu. "Francúzska futbalová federácia (FFF) súcití s národom," uviedol prezident FFF Noel Le Graet.

Francúzsko sa malo v utorok predstaviť v londýnskom Wembley proti Anglicku, toto stretnutie však presunuli, informoval denník L'Equipe. Zrušili na sobotu naplánovanú tlačovú besedu francúzskeho národného tímu. Odložili všetky víkendové športové podujatia v administratívnom regióne Ile-de-France.

Je to najhorší útok vo Francúzsku od skončenia druhej svetovej vojny

Paríž v piatok okolo 22.00 h takmer simultánne zasiahli teroristické útoky celkovo v šiestich lokalitách. Dovedna si vyžiadali viac než 120 obetí. Na Stade de France okrem 80 000 fanúšikov boli prítomní aj francúzsky prezident Francois Hollande a minister zahraničných vecí Bernard Cazeneuve. Obidvoch politikov eskortovali do bezpečia.

Hollande sa presunul k Bataclanu, vyhlásil mimoriadny stav v celej krajine a nariadil posilnenie kontrol štátnych hraníc. Armáda do hlavného mesta nasadila 1500 vojakov. V Paríži platil zákaz vychádzania. Informácie pochádzajú z vysielania spravodajských televíznych kanálov France 24, BBC a CNN. Server BBC pripomenul, že je to najhoršie násilie vo Francúzsku od skončenia druhej svetovej vojny.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

VČERA - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

VČERA - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

VČERA - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.