• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
16°Bratislava

Harabin sa bráni, podal podnet na sudcovskú radu

  • 14:49 06.11.2015
  • BRATISLAVA
Harabin sa bráni, podal podnet na sudcovskú radu

Štefan Harabin navrhuje, aby sudcovská rada podala návrh na začatie disciplinárneho konania voči šéfke súdu Daniele Švecovej, chce ju vyzliecť z talára.

Štefan Harabin sa bráni a dal na Sudcovskú radu Najvyššieho súdu SR podnet na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania proti predsedníčke súdu Daniele Švecovej.

Odporúčame:

Štefan Harabin má na krku ďalší návrh na potrestanie


Vyplýva to z informácie, ktorú zaslal agentúre SITA. V podaní sa píše, že podľa zákona o sudcoch je sudcovská rada oprávnená podať návrh na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi príslušného súdu vrátane predsedu tohto súdu. Harabin navrhuje Švecovú odvolať z funkcie sudcu.

Švecová podala voči Harabinovi dva návrhy

Šéfku Najvyššieho súdu SR navrhuje disciplinárne stíhať aj bývalý člen Harabinovho senátu Viliam Dohňanský. Ten podal v októbri na Súdnu radu SR podnet a tá o ňom rozhodne na zasadnutí na konci novembra. Predsedníčka NS SR Daniela Švecová podala voči Harabinovi dva návrhy na disciplinárne stíhanie, navrhuje ho preložiť na súd nižšieho stupňa a aj znížiť mu funkčný plat o 50 percent.

Predsedníčka najvyššieho súdu zneužila funkciu, do ktorej bola vymenovaná, lebo nezákonným spôsobom napriek viacerým upozorneniam sudcov, že koná svojvoľne a nezákonne, zasiahla do ústavnej zásady na zákonného sudcu, keď rozdelila pôvodný senát vedený Štefanom Harabinom.

Ako ďalej tvrdí Harabin, konala evidentne v rozpore s povinnosťami vyplývajúcimi zo zákona o súdoch a to iba preto, že sa nechala ovplyvniť politickými záujmami a oznamovacími prostriedkami. Návrh na disciplinárne stíhanie jeho, Gabriely Šimonovej a Viliama Dohňanského pokladá za "svojvoľný disciplinárny návrh za právny názor vyjadrený v rozsudku."

Harabin sa pre Švecovú obrátil aj na Čižnára

Vyčíta jej aj to, že bez právneho základu im všetkým trom zrušila povolenia o plnení funkčných povinnosti sudcu v domácom prostredí.

"Je smutné, ale zároveň na druhej strane i pochopiteľné, že dôveryhodnosť súdnictva v očiach verejnosti sa za posledný rok výrazne znížila, keď predsedníčka Najvyššieho súdu SR nepozná, alebo úmyselne nechce poznať platný právny stav a v zaslepenej snahe po pomste a šikane nepohodlných sudcov s inými ako oficiálnymi právnymi názormi pernamentne porušuje zákony a Ústavu Slovenskej republiky," zdôrazňuje Harabin v podnete zaslanom sudcovskej rade.

Harabin sa pre Švecovú obrátil ešte koncom septembra listom aj na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Podal podnet na prešetrenie zákonnosti konania predsedníčky v prípade zmien v zložení senátov trestnoprávneho kolégia.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

DNES - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

DNES - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

DNES - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

DNES - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.