• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
22°Bratislava

Na cukrovku zomrie asi 600 Slovákov ročne, zmeniť to môže nová liečba

  • 15:47 22.10.2015
  • Bratislava
Na cukrovku zomrie asi 600 Slovákov ročne, zmeniť to môže nová liečba

Po 17 rokoch je na trhu antidiabetický liek, ktorý výrazne znižuje kardiovaskulárne riziko a úmrtnosť.

Cukrovkou trpí na Slovensku vyše 340.000 ľudí. Väčšina z nich má diabetes druhého typu. Ochorenie skracuje dĺžku života pacientov. Tú najčastejšie ohrozujú srdcovo-cievne ochorenia, čo je podľa odborníkov aj najčastejšou príčinou ich úmrtí. Cukrovka totiž poškodzuje tepny. Podľa štatistík zomrie na cukrovku asi 600 Slovákov ročne.

Lekári však pre pacientov s diabetom druhého typu avizujú lepšie vyhliadky. "Po 17 rokoch je na slovenskom trhu antidiabetický liek, ktorý výrazne znižuje kardiovaskulárne riziko a úmrtnosť," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka.

Nový liek s účinnou látkou empagliflozín je na Slovensku plne hradený zdravotnou poisťovňou už asi pol roka, predpisovať ho môže diabetológ. Možno ho užívať samotný alebo v kombinácii s inými liekmi proti cukrovke. Niektorí vysokorizikoví pacienti sa ním už liečia.

Zahraničná klinická štúdia podľa Martinku ukázala, že nový liek znižuje počet úmrtí z kardiovaskulárnych príčin o 38 percent. Nežiaduce účinky podľa neho nemá výrazné, je tu však riziko urogenitálnych infekcií. Nový liek nesmú užívať pacienti starší ako 85 rokov. Výsledky štúdie budú odborníci podľa Martinku ďalej prehodnocovať, o liečive sa bude v nasledujúcich rokoch zisťovať viacero poznatkov.

"Je to pre nás nová nádej," povedal prezident Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka. Cukrovka podľa jeho slov mnohým komplikuje pracovný aj osobný život, nová informácia v liečbe dokáže pacientov povzbudiť.

Diabetes druhého typu postihuje najmä ľudí nad 40 rokov, najčastejšou príčinou vzniku je obezita a nízka fyzická aktivita, ktoré patria medzi spúšťače genetickej predispozície u pacienta.

Okrem tohto druhu diabetu existuje ešte cukrovka prvého typu, tehotenská cukrovka či špecifický typ diabetu. Prvý typ postihuje najmä mladých ľudí a vyznačuje sa úplným nedostatkom inzulínu, čo si pre prežitie pacienta vyžaduje jeho pravidelné podávanie. Tehotenská cukrovka vzniká v druhej polovici tehotenstva a po pôrode sa zväčša stratí. Špecifický typ cukrovky môže byť spôsobený liekmi, niektorými chemickými látkami alebo infekciami.

Cukrovka, lekársky diabetes mellitus, je choroba látkovej premeny a jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie cukru v krvi. Pri tomto ochorení dochádza k poškodzovaniu ciev. Prejavom ich poškodenia je zhoršený zrak, poškodená funkcia obličiek, nervov, nedokrvenie srdca, mozgu a končatín. V niektorých prípadoch môže dôjsť k slepote, zlyhaniu obličiek, k amputácii nôh, srdcovému infarktu či mozgovej príhode. Jej varovnými príznakmi sú časté močenie, rýchly úbytok hmotnosti, únava alebo zvýšený smäd.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

DNES - 10:55Domáce

Na mieste požiaru našli muža s rozsiahlymi popáleninami.

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

DNES - 9:14Domáce

Vstupom do EÚ Slovensko získalo významnú podporu eurofondov, pripomína minister zahraničných vecí.

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

DNES - 8:39Domáce

Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.