• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
21°Bratislava

Dane kvôli migrantom nezvýšime, sľubuje Merkelová

  • 13:38 12.10.2015
  • BERLÍN
Dane kvôli migrantom nezvýšime, sľubuje Merkelová

Náklady na ubytovanie stúpajúceho počtu migrantov prichádzajúcich do Nemecka nebudú tamojší obyvatelia musieť znášať v podobe zvýšených daní. Kancelárka Angela Merkelová to prisľúbila v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Bild, z ktorého cituje agentúra DPA.

VŠETKO O UTEČENCOCH

"Môžeme byť radi, že sme roky dobre hospodárili a stav našej ekonomiky je v súčasnosti dobrý," povedala Merkelová. Vicekancelár Sigmar Gabriel - predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorá vládne v koalícii s Merkelovej Kresťanskodemokratickou úniou Nemecka (CDU) a Kresťanskosociálnou úniou v Bavorsku (CSU) - však podľa DPA medzitým obvinil partnerské strany z "bezradnosti" pri riešení migračnej krízy.

Postoje CDU a CSU sa líšia

Konzervatívne CDU a CSU v súčasnosti rozdeľujú odlišné postoje k migrantom, ktorých prílev sa podľa Merkelovej dá zvládnuť, zatiaľ čo podľa bavorského premiéra Horsta Seehofera, stojaceho na čele CSU, by malo Nemecko uzavrieť svoje štátne hranice.

Gabriel v tejto súvislosti vyjadril podporu Merkelovej, zdôraznil však, že Nemecko nie je schopné prijať "bezpodmienečne a natrvalo" všetkých prichádzajúcich migrantov, ktorých počet za tento rok odhadol na vyše milióna.

Medzi kritikov Merkelovej politiky voči migrantom sa zaradil aj republikánsky uchádzač o post prezidenta USA Donald Trump, ktorý v rozhovore pre stanicu CBS News varoval pred "nepokojmi" v Nemecku. "To, čo urobila v Nemecku, je choré," povedal s poukázaním na vyvolané "najrôznejšie útoky" a násilnosti.

Odporúčame:

Merkelovej hrozia pre migrantov žalobami, Berlín je pokojný

Medzi migrantmi to vrie, v Hamburgu sa pobili desiatky mužov

Maďari kontrolou hraníc porušujú ľudské práva, tvrdí Amnesty

Merkelová si verí, prijímanie utečencov Nemecko zvládne


Nemecko zvažuje vybudovanie tranzitných zón

Nový koordinátor nemeckej vlády pre problematiku utečencov Peter Altmaier vyzval v pondelok na vytvorenie tranzitných zón pozdĺž nemeckých hraníc, ktorých účelom bude pomoc pri zvládaní hromadného príchodu žiadateľov o azyl do Nemecka. "Verím, že vo svetle súčasnej situácie by sme nemali vylúčiť nijakú prípadnú alternatívu na tejto úrovni," povedal Altmaier v rozhovore pre nemeckú stanicu ZDF.

Rozhodnutie o vybudovaní tranzitných zón by sa malo pravdepodobne prijať v nasledujúcom týždni, povedal Altmaier, ktorý je zároveň šéfom úradu kancelárky Merkelovej. V týchto tranzitných zónach bude vláda vedieť lepšie posúdiť a "rozoznať medzi ľuďmi, ktorých chceme chrániť a budeme chrániť... a ľuďmi, ktorí prichádzajú z ekonomických dôvodov," dodal.

Altmaier sa tak podľa agentúry DPA vyjadril po päťhodinovom nedeľňajšom stretnutí kancelárky Merkelovej so spolkovými a krajinskými ministrami vnútra v Berlíne. Viacero z ministrov oznámilo, že ich zdroje na vyrovnanie sa s prílevom migrantov sú už vyčerpané. Ťažiskom tejto schôdzky, ktorá trvala do neskorých večerných hodín, bolo prerokovanie možnosti vybudovania tranzitných zón.

Utečenci vyvolali napätie

V strediskách v týchto tranzitných zónach by mali nemecké úrady zadržiavať žiadateľov o azyl cestujúcich z krajín považovaných za bezpečné, alebo bez dokladov totožnosti či nepravých osobných dokumentov. Merkelová vymenovala Altmaiera do funkcie koordinátora pre utečeneckú politiku v uplynulom týždni v reakcii na vlnu žiadateľov o azyl snažiacich sa dostať do Nemecka.

Nepretržité množstvo utečencov vstupujúcich do Nemecka tam vyvolalo politické napätie a pochybnosti, či Nemecko dokáže zvládnuť takúto vlnu migrantov. Podľa oficiálneho odhadu Berlína by v tomto roku malo do Nemecka pricestovať okolo 800.000 žiadateľov o azyl. Prevažná väčšina z nich pochádza z vojnou zmietaných štátov ako Sýria, Afganistan, Irak či Eritrea. Niektoré odhady však v súvislosti s Nemeckom hovoria až o milióne nových žiadateľov o azyl.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Francúzsko mobilizuje políciu, aby obnovila poriadok na Novej Kaledónii

Francúzsko mobilizuje políciu, aby obnovila poriadok na Novej Kaledónii

DNES - 11:11Zahraničné

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea.

Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

DNES - 6:22Zahraničné

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

DNES - 6:19Zahraničné

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu.

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.