• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
18°Bratislava

Merkelová odmieta zmenu ústavou zaručeného práva na azyl

  • 17:14 04.10.2015
  • BERLÍN
Merkelová odmieta zmenu ústavou zaručeného práva na azyl

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmieta množiace sa požiadavky politikov z Kresťanskosociálnej únie (CSU) na zmenu ústavou zaručeného práva na azyl. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk, zverejnenom v nedeľu pred jej cestou do Indie, zároveň vyjadrila presvedčenie, že Nemecko zvládne prijatie a integráciu terajšieho veľkého množstva utečencov.

Treba lepšie chrániť vonkajšie hranice Únie

Väčšina žiadateľov o azyl sa podľa kancelárky môže aj bez toho spoľahnúť na ženevský dohovor o utečencoch, čo je dôvod, pre ktorý sa v nemeckej ústave nebude nič meniť. Zrýchlenie si však vyžaduje azylové konanie. Tí, ktorí v Nemecku nepotrebujú ochranu, ho musia opustiť, ale dôležité je, aby sa aj takýchto prípadoch zaobchádzalo s každým ako s človekom, zdôraznila Merkelová.

Odporúčame:

Slovákom chýba empatická skúsenosť s migráciou, tvrdí Kiska

Do eurotunela vnikla stovka migrantov, zablokovali dopravu

Utečenci v zariadeniach polície majú problém s komunikáciou

Popularita Merkelovej klesá, Nemci majú obavy z migrantov


Okrem toho treba lepšie chrániť vonkajšie hranice EÚ a riešiť príčiny utečeneckej krízy. Šéfka nemeckej vlády zopakovala požiadavku spravodlivého rozdelenia záťaže v rámci EÚ, ktorá nemôže zostať na pleciach troch alebo štyroch krajín.

Na hlasy z CSU volajúce po plotoch na hraniciach Nemecka kancelárka reagovala slovami: "Nemyslím si, že ploty pomôžu. Videli sme to v Maďarsku". Merkelová v rozhovore tiež povedala, že rozhodnutie zo septembra o otvorení hraníc pre utečencov by zopakovala. Podľa nej bolo očividné, že žiadatelia o azyl by sa nenechali zastaviť.

Utečencov majú zachytávať spoločné hliadky Turecka a Grécka

Európska komisia vypracovala v spolupráci s Tureckom akčný plán, ktorý má pomôcť zmierniť utečeneckú krízu. Súčasťou plánu je aj záväzok Ankary lepšie zabezpečiť svoje hranice s Gréckom, píše nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) s odvolaním sa na zdroje v Európskej komisii a nemeckej vláde.

Tento cieľ sa má dosiahnuť spoločnými hliadkami tureckej a gréckej pobrežnej stráže na východe Egejského mora koordinovanými agentúrou pre ochranu vonkajších hraníc EÚ Frontex. Tento plán bude základom pre rokovania vedúcich predstaviteľov EÚ s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktoré sa uskutočnia v pondelok v Bruseli. Ak sa obe strany k plánu politicky zaviažu, mal by byť rozpracovaný do októbrového summitu EÚ a následne čo najskôr realizovaný.

Úlohou spoločných hliadok bude zasahovať proti pašerákom ľudí a vracať všetkých utečencov do Turecka. Tam by malo vzniknúť šesť nových utečeneckých táborov pre asi dva milióny ľudí, ktoré by spolufinancovala EÚ. Krajiny EÚ by sa zaviazali, že prijmú časť utečencov z týchto táborov, uviedol FAS.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajina oslavuje Deň

Ukrajina oslavuje Deň "vyšyvanky" - Zelenskyj sa dal vyfotografovať v čiernej

DNES - 16:45Zahraničné

Na Ukrajine sa tento štvrtok oslavuje Deň vyšyvanky, čo je tradičná vyšívaná košeľa, ktorá je súčasťou ľudového kroja.

 V reakcii na útok na Fica česká polícia zvýšila ostražitosť na MS v hokeji

V reakcii na útok na Fica česká polícia zvýšila ostražitosť na MS v hokeji

DNES - 16:01Zahraničné

V reakcii na atentát na Roberta Fica česká polícia sprísňuje bezpečnostné opatrenia na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji, a to najmä v Ostrave.

Orbán: Po atentáte na Fica musí Maďarsko bojovať za mier osamotene

Orbán: Po atentáte na Fica musí Maďarsko bojovať za mier osamotene

DNES - 15:30Zahraničné

Po vlaňajších parlamentných voľbách sa Slovensko vydalo na cestu presadzovania mieru, čo znamenalo pre Maďarsko veľkú pomoc.

EÚ začala vyšetrovanie spoločnosti Meta pre návykové algoritmy škodiace deťom

EÚ začala vyšetrovanie spoločnosti Meta pre návykové algoritmy škodiace deťom

DNES - 13:53Zahraničné

Európska únia vo štvrtok začala formálne konanie voči sociálnym sieťam Facebook a Instagram pre podozrenie, že tieto platformy patriace spoločnosti Meta vyvolávajú u detí návykové správanie.

Fiala: Tešia nás správy zo Slovenska, že premiér Fico je už v stabilizovanom stave

Fiala: Tešia nás správy zo Slovenska, že premiér Fico je už v stabilizovanom stave

DNES - 13:40Zahraničné

Radi počujeme správy, že stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, a všetci mu prajeme, aby sa naďalej zlepšoval.