• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
15°Bratislava

Utečenci žijú okrem Gabčíkova na rôznych miestach Slovenska

  • 6:00 02.10.2015
  • BRATISLAVA
Utečenci žijú okrem Gabčíkova na rôznych miestach Slovenska

V azylovom centre v Gabčíkove je momentálne 260 ľudí sýrskeho pôvodu. Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov, utečenci v obci žiadne problémy nerobia.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Migranti nie sú iba v Gabčíkove

Migranti sa však okrem tábora v Gabčíkove nachádzajú aj v záchytnom tábore v Humennom a v pobytových táboroch v Rohovciach a v Opatovskej Novej Vsi. V Humennom je sedem ľudí z Ruska, Ukrajiny, Iránu a Afganistanu, v Rohovciach šesť utečencov z Iraku, Iránu, Afganistanu a zo Sýrie a v Opatovskej Novej Vsi osem ľudí z Afganistanu, Kuby, Ukrajiny a Kamerunu. "Tieto čísla sú pomerne stabilné," poznamenal Petar Lazarov.

Zariadenia pre cudzincov má však k dispozícii i polícia, a to Útvary policajného zaistenia v Medveďove a Sečovciach. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, momentálne sú obe zariadenia takmer obsadené. "Počet cudzincov sa v daných zariadeniach mení denne, vzhľadom na súčasné dianie," vysvetlila hovorkyňa s tým, že väčšina cudzincov je zo Sýrie, Iraku, Pakistanu a Afganistanu. Zariadenie Medveďov má kapacitu 152 ľudí, Sečovce 176.

Do Gabčíkova má prísť 500 azylantov

Prví sýrski žiadatelia o azyl v Rakúsku prišli do tábora v Gabčíkove 17. septembra, bolo ich 24. Ako agentúru SITA informoval hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov, dohoda s rakúskym ministerstvom vnútra o pomoci s prichýlením žiadateľov o azyl v Rakúsku platí na dva roky. Súčasťou dohody je maximálny stanovený počet 500 azylantov, ktorým počas týchto dvoch rokov môže Slovensko poskytnúť dočasný pobyt v azylovom centre v Gabčíkove. Pred ukončením samotného azylového konania sa vrátia naspäť do Rakúska. O tom, či bude všetkých 500 žiadateľov o azyl výlučne zo Sýrie, Lazarov informácie nemá.

Slovensko rakúskym žiadateľom o azyl poskytuje ubytovanie a stravu. Utečenci sa môžu voľne pohybovať aj po meste. Rakúske ministerstvo vnútra má však v Gabčíkove svojich sociálnych pracovníkov, ktorí sa o utečencov starajú, no pomáhajú im aj slovenskí pracovníci. Z Rakúska prišli spolu s utečencami aj členovia rakúskej bezpečnostnej služby.

Lazarov pripomenul, že ak by utečenci porušili zákon či podmienky pobytu v azylovom centre v Gabčíkove, vedia, že môžu ich azylový proces v Rakúsku ukončiť. Aby ministerstvo vnútra upokojilo občanov Gabčíkova, zaviedlo v obci zvýšené bezpečnostné opatrenia. Navýšili počet policajtov na policajnom oddelení a naďalej pracujú na zlepšení kamerového systému.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

DNES - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

DNES - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 13:52Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov.

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

DNES - 13:10Domáce

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

DNES - 12:06Domáce

Polícia upozorňuje motoristickú verejnosť na dočasnú úplnú uzáveru cesty I/79 v okrese Trebišov v úseku Veľaty - Luhyňa - Čerhov, ku ktorej dôjde v nedeľu od 14.00 h.