• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

SIEŤ: Štát nefunguje, zo Slovákov sú ekonomickí migranti

  • 19:15 01.10.2015
  • PREŠOV
SIEŤ: Štát nefunguje, zo Slovákov sú ekonomickí migranti

Hlavnou témou nadchádzajúcich parlamentných volieb na jar budúceho roka nemajú byť ľudia, ktorí pred zlou životnou úrovňou utekajú z rôznych krajín sveta, ale tí, ktorých zlá životná úroveň vyháňa zo Slovenska. Na tlačovej besede v Prešove to vo štvrtok uviedol predseda strany SIEŤ Radoslav Procházka.

"Hlavnou témou musí byť životná úroveň ľudí na Slovensku, z ktorých zle fungujúci štát robí ekonomických migrantov,” uviedol Procházka, podľa ktorého je dôležitou súčasťou tejto témy najmä rast životnej úrovne v regiónoch. Predovšetkým tých s vysokou mierou nezamestnanosti.

Štátny tajomník by mal byť priamo v regióne

Pomáhať hospodárskemu rozvoju regiónov by podľa Procházku mal systém tzv. regionálnych ekonomických zón a prenos časti výkonu štátnej správy do regiónov cez regionálne agendy a tímy z desiatich ministerstiev. Procházka vyhlásil, že nejde o sťahovanie úradov, ale dodanie regionálneho rozmeru tvorbe celoštátnej politiky. Spresnil, že má ísť o premiestnenie jedného zo štátnych tajomníkov priamo do regiónov.

"Treba posadiť ľudí, ktorí rozhodujú o nejakom kúte Slovenska, priamo tam. Aby si to vyskúšali a nasali miestne pomery. To prirodzene zmení ich pohľad na naliehavosť riešenia problémov,” dodal.

Ako k systému regionálnych ekonomických zón doplnil expert strany SIEŤ na národné hospodárstvo Róbert Auxt, na rozdiel od súčasného vládneho návrhu, ktorý prešiel prvým čítaním v Národnej rade SR, presadzuje strana namiesto 11 vytipovaných okresov zvýšenie ich počtu až na 27. Ide o regióny, kde sa nezamestnanosť pohybuje okolo 15 percent.

Vláda ignoruje vytváranie stoviek pracovným miest, tvrdí SIEŤ

Týka sa to najmä regiónov východného a južného Slovenska, v ktorých by sa malo zaviesť rýchle odpisovanie fixných investícií, možnosť odpisu nákladov so spojením tvorby nových pracovných miest a nákladov na vedu a výskum.

"Tieto odpisy budú až do dvojnásobnej výšky investície a závisieť budú od miery nezamestnanosti v danom okrese,” doplnil Auxt. Rozdielom oproti návrhu, ktorý je aktuálne v parlamente, je tiež zrušenie hranice 100-tisíc eur na získanie možnosti odpisov. Cieľom je tiež odbyrokratizovať podnikanie a zjednodušenie a zlacnenie desiatich najnákladnejších zákonov pre podnikateľov.

Vláda podľa predstaviteľov strany SIEŤ tiež ignoruje možnosť vytvárania stoviek pracovných miest v regiónoch formou administrácie národných projektov. Ide o kvalifikované pracovné miesta, ako sú projektový či finančný manažér, metodik, expert, lektor alebo špecialista.

"Sú to pracovné pozície uzatvárané na dobu určitú, polovičný úväzok, alebo dohodu o vykonaní práce v trvaní od troch mesiacov do troch rokov, pričom následne sú v rámci národných projektov vyhlasované ďalšie výzvy, čiže pracovné pozície kontinuálne pokračujú a nevyžadujú si štátnu dotáciu,” uviedla vedúca pracovnej skupiny pre sociálny rozvoj a ochranu strany SIEŤ Alena Bašistová.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

DNES - 8:39Domáce

Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

VČERA - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

VČERA - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.