• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
14°Bratislava

Klaus chce o kvótach referendum, Sobotku slovne napadli

  • 13:38 25.09.2015
  • PRAHA
Klaus chce o kvótach referendum, Sobotku slovne napadli

Bývalý prezident ČR Václav Klaus požaduje referendum alebo mimoriadne parlamentné voľby kvôli tomu, že sa súčasná česká vláda nehodlá brániť súdnou cestou voči európskym migračným kvótam. Premiér Bohuslav Sobotka postoj svojho kabinetu bráni argumentom, že by si Česká republika nerešpektovaním kvót poškodila svoju pozíciu na ďalšie rokovania.

VŠETKO O UTEČENCOCH

"Ja sa budem usilovať o to, a mnoho ľudí ma o to najrôznejšími formami žiada, aby vláda zlegalizovala svoj postoj v Bruseli referendom či mimoriadnymi parlamentnými voľbami - a to považujem za zásadnú vec," povedal Klaus, ktorého v piatok citoval spravodajský server iDNES.cz.

Zemanovi nechce "liezť do kapusty"

Bývalý šéf Pražského hradu chce v tejto súvislosti iniciovať konzultácie s parlamentnými i neparlamentnými stranami, aby preskúmal ich postoj k možnosti konania referenda alebo predčasných volieb. Jeho vyjadrenie zaznelo v utorok večer v Českej televízii. Václav Klaus súčasne zdôraznil, že nechce v tomto smere v žiadnom prípade "liezť do kapusty" súčasnej hlave štátu Milošovi Zemanovi, ktorého označil za "skvelého prezidenta".

Česká vláda s kvótami na prerozdelenie migrantov medzi členské krajiny EÚ nesúhlasila, rovnako ako Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, zatiaľ čo Fínsko sa hlasovania zdržalo. Odporcovia kvót však boli napokon prehlasovaní.
Slovenský premiér Robert Fico okamžite oznámil, že rozhodnutie ministrov vnútra EÚ nebude rešpektovať a napadne ho súdnou cestou. O žalobe uvažuje aj Maďarsko, ale česká vláda zvolila v tomto smere zdržanlivý postoj.

Sobotka chce hľadať spojencov do "bitky"

"Nemôžeme sa vyautovať oznámením, že pravidla v okamihu, keď sa nám nehodia, nebudeme dodržovať," povedal český premiér v rozhovore, ktorý dnes zverejnil server Novinky.cz. Sobotka zdôraznil, že v utorok schválené kvóty sa týkajú jednorazového prerozdelenia 120 000 utečencov. Česká republika v odpore voči nim neuspela, ale teraz sa podľa neho potrebuje sústrediť na boj proti trvalému relokačnému mechanizmu, ktorý chce zaviesť Európska komisia.

"Keby sme sa zaradili po boku Slovenska a oznámili, že rozhodnutie EÚ nebudeme rešpektovať a podáme žalobu, tak by sme si výrazne sťažili boj proti mechanizmu," zdôraznil Sobotka. ČR musí podľa neho v súčasnosti zaujať taký postoj, aby si do tejto "bitky" našla nových spojencov, ktorí by jej pomohli vytvoriť postačujúcu blokačnú menšinu.

Odporúčame:

Premiér Fico je ochotný pomôcť Výzve k ľudskosti

Video: Zavrhnite nepriateľstvo voči migrantom, vyzval pápež

Fico: Nikdy som nepovedal, že Slovensko je len pre Slovákov

V Calais zomrel ďalší migrant, zrazil ho nákladný vlak

Prílev migrantov láme rekordy, do Maďarska ich prúdia tisíce

Utečenci môžu zvýšiť rozpočtové deficity štátov eurozóny

Fico prezradil závery zo summitu, o kvótach nehovorili


Premiér sa stal terčom nadávok

Nevyberanými slovami napadol vo štvrtok Sobotku jeden z návštevníkov vernisáže v Múzeu Podkrkonošia v severočeskom meste Trutnov. Predsedu vlády zasypal salvou nadávok pre jeho postoj k utečeneckej kríze. Muža museli z výstavy odviesť zamestnanci múzea a policajti, napísal spravodajský server Novinky.cz.

"Zbabelec! Čo to tam vyvádzaš v tom Bruseli?" kričal na premiéra mladík pri slávnostnom otvorení výstavy Kara - gigant československého kožušníckeho priemyslu z Trutnova. S odkazom na odmietavý postoj Bratislavy ku kvótam na prerozdelenie utečencov mladík českého premiéra vyzval, aby zastával rovnaký postoj ako Slovensko.

Muža z múzea vyviedli zamestnanci a ochranka. "Išiel ako namydlený blesk. Pekne ho chytili za golier a vypakovali von," zhodnotil zásah jeden z hostí vernisáže. Premiér ani ostatní návštevníci sa nenechali incidentom vyviesť z miery a na verbálny útok nereagovali. Polícia muža nezadržala. "Pokiaľ viem, žiadneho zadržaného v súvislosti s touto záležitosťou k nám nepriviezli," potvrdil denníku Právo zdroj z trutnovskej polície.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mišustin predložil Štátnej dume kandidátov na posty v novej vláde

Mišustin predložil Štátnej dume kandidátov na posty v novej vláde

VČERA - 19:11Zahraničné

Staronový ruský premiér Michail Mišustin predložil Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, kandidátov na posty podpredsedov vlády a šéfov viacerých ministerstiev.

Holandského speváka vyradili z Eurovízie pre výhražky produkčnej

Holandského speváka vyradili z Eurovízie pre výhražky produkčnej

VČERA - 16:27Zahraničné

Organizátori Eurovízie vyradili holandského speváka Joosta Kleina z tejto pesničkovej súťaže. Len niekoľko hodín pred finále tak reagovali na sťažnosť členky produkčného štábu, ktorá speváka obvinila zo zastrašovania.

Putin potvrdil zloženie novej vlády, bude mať 10 vicepremiérov

Putin potvrdil zloženie novej vlády, bude mať 10 vicepremiérov

VČERA - 14:28Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpísal výnos, ktorým potvrdil zloženie novej vlády. Na jej čele zostane Michail Mišustin a vláda bude mať desať vicepremiérov.

Polárna žiara so sebou priniesla problémy, toto spôsobila slnečná búrka na Zemi

Polárna žiara so sebou priniesla problémy, toto spôsobila slnečná búrka na Zemi

VČERA - 14:25Zahraničné

Spoločnosť Starlink dodávajúca satelity, ktorú vlastní spoločnosť SpaceX, v sobotu varovala pred zhoršenými službami zapríčinenými najväčšou geomagnetickou búrkou za posledných dvadsať rokov.

Rusko oznámilo, že obsadilo šesť obcí na východe Ukrajiny

Rusko oznámilo, že obsadilo šesť obcí na východe Ukrajiny

VČERA - 14:22Zahraničné

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo prevzatie kontroly nad piatimi obcami v ukrajinskej Charkovskej oblasti a jednou v Doneckej oblasti. Ukrajinské úrady hlásia po ruských útokoch obete na životoch i zranených.