• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
25°Bratislava

Zavrhnite nepriateľstvo voči migrantom, vyzval pápež Kongres

  • 20:54 24.09.2015
  • WASHINGTON
Zavrhnite nepriateľstvo voči migrantom, vyzval pápež Kongres

Pápež František vo štvrtok vystúpil na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu ako vôbec prvý pápež v dejinách. V približne hodinovom prejave, ktorý prednášal po anglicky, kongresmanom a senátorom zdôraznil, že Spojené štáty "nesmú opakovať hriechy a chyby minulosti" pri zaobchádzaní s imigrantmi, mali by odvrhnúť nepriateľstvo voči prisťahovalcom a správať sa voči nim ľudsky, informovala tlačová agentúra Reuters.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Averzia voči ilegálnym imigrantom sa silno podpísala v kampani uchádzačov o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany, ktorá má v Kongrese rozhodujúce slovo. Čelný kandidát republikánov, miliardár Donald Trump vyhlásil, že ak bude zvolený za prezidenta, vyhostí z USA 11 miliónov ilegálnych imigrantov, a obvinil Mexiko, že posiela cez hranice násilníkov a zločincov.

Pápež František na návšteve USA


Amerika by sa nemala nechať odradiť


Pápež František v zaplnenej Snemovni reprezentantov povedal, že Amerika by sa nemala nechať odradiť množstvom imigrantov, ktorí sa pokúšajú usadiť sa v nej. "Nemali by nás zarážať ich počty, skôr by sme na nich mali pozerať ako na osoby, mali by sme vidieť ich tváre a vypočuť si ich (životné) príbehy, mali by sme sa pokúšať reagovať čo možno najlepšie na ich situáciu. Reagovať spôsobom, ktorý je vždy ľudský, spravodlivý a bratský," citovala pápeža agentúra Reuters. Podľa agentúry AP hovoril nielen o problémoch USA s imigrantmi z Latinskej Ameriky, ale aj o utečeneckej kríze v Európe.

František označil sám seba za "syna prisťahovalcov" z Talianska, ktorí sa v minulom storočí usadili v Argentíne, "syna tohto veľkého kontinentu". Hovoril z rovnakého miesta, z ktorého prezidenti USA prednášajú správu o stave krajiny. Za pápežom sedeli viceprezident Joe Biden a predseda Snemovne reprezentantov John Boehner, obaja katolíci. Vonku pred Kongresom sledovali jeho vystúpenie desaťtisíce ľudí na veľkoplošných obrazovkách a ďalší po celom svete v televízii.

V publiku, ktoré si vypočulo pápežov príhovor, bolo niekoľko republikánskych prezidentských kandidátov vrátane Bena Carsona, ktorý tento týždeň vyvolal konflikt vyhlásením, že americký prezident by nemal byť moslim. Pápež sa vyhol možným konfliktom, iba stručne sa zmienil o opozícii katolíckej cirkvi voči umelému prerušeniu tehotenstva, keď povedal, že "našou zodpovednosťou je chrániť a brániť ľudský život na každom stupni jeho vývoja". Kongresmani ho odmenili potleskom.

Odporúčame:

Video: Pápež priletel na návštevu do USA, privítal ho Obama

Fico: Nikdy som nepovedal, že Slovensko je len pre Slovákov

V Calais zomrel ďalší migrant, zrazil ho nákladný vlak

Prílev migrantov láme rekordy, do Maďarska ich prúdia tisíce

Utečenci môžu zvýšiť rozpočtové deficity štátov eurozóny

Fico prezradil závery zo summitu, o kvótach nehovorili

Chorváti otvorili hlavný hraničný priechod so Srbskom


Vyslovil sa proti trestu smrti a fundamentalizmu

Vyslovil sa tiež za zrušenie trestu smrti a proti fundamentalizmu akéhokoľvek druhu. "Je potrebná citlivá rovnováha v boji s násilím páchaným v mene náboženstva, ideológie alebo ekonomického systému, počas čoho je tiež treba chrániť náboženskú slobodu, intelektuálnu slobodu a individuálne slobody," citovala ho agentúra AP. František kritizoval aj obchod so zbraňami, čo je dôležité vzhľadom na to, že USA sú najväčším exportérom zbraní.

Po prejave sa objavil na balkóne Kapitolu a krátko sa prihovoril nadšenému davu tisícov ľudí na trávniku a bulvári za ním. "Buenos días" pozdravil ich a dav mu odpovedal. "Boh žehnaj Ameriku!" zopakoval slová, ktoré predtým povedal aj v kongresovej sále.

Pápežovo vystúpenie v Kongrese bolo vyvrcholením jeho trojdňovej návštevy Washingtonu, ktorý bol jeho prvou zastávkou na ceste po troch amerických mestách. V stredu hovoril v Bielom dome s prezidentom Barackom Obamom o ďalších politických otázkach, ako sú klimatická zmena či nerovnosť ľudí. Ešte vo štvrtok odcestuje do New Yorku a tretím mestom, ktoré v USA navštívi, bude Filadelfia.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Turecký minister dopravy tvrdí, že vrtuľník s Raísím nevysielal žiadny signál

Turecký minister dopravy tvrdí, že vrtuľník s Raísím nevysielal žiadny signál

DNES - 17:41Zahraničné

Vrtuľník, ktorý sa v nedeľu zrútil s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal.

Irán: Smútočné obrady za Raísího sa budú konať v utorok

Irán: Smútočné obrady za Raísího sa budú konať v utorok

DNES - 16:35Zahraničné

V utorok sa uskutočnia smútočné obrady za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána.

Fiala: Návrh hlavného prokurátora ICC zatknúť Netanjahua je neprijateľný

Fiala: Návrh hlavného prokurátora ICC zatknúť Netanjahua je neprijateľný

DNES - 14:58Zahraničné

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu vydať zatykač na izraelského premiéra je podľa českého premiéra desivý a absolútne neprijateľný.

NATO vyjadrilo Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího úmrtím

NATO vyjadrilo Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího úmrtím

DNES - 14:41Zahraničné

Severoatlantická aliancia v pondelok vyjadrila sústrasť Iránu a jeho obyvateľom v súvislosti s nedeľnou haváriou vrtuľníka, pri ktorej zahynul prezident Ebráhím Raísí.

Komisár EÚ obhajuje poskytnutie systému Copernicus na hľadanie Raísího vrtuľníka

Komisár EÚ obhajuje poskytnutie systému Copernicus na hľadanie Raísího vrtuľníka

DNES - 14:20Zahraničné

Komisár EÚ pre krízový manažment Janez Lenarčič obhajoval rozhodnutie EÚ poskytnúť Iránu pomoc pri pátraní po mieste havárie vrtuľníka prepravujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího.