• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Prieskum na rezorte kultúry prehĺbil podozrenia opozície

  • 17:58 06.05.2013
  • BRATISLAVA
Prieskum na rezorte kultúry prehĺbil podozrenia opozície

Poslanecký prieskum prehĺbil podozrenia z účelového konania ministra kultúry Mareka Maďariča, tvrdia opoziční členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá.

Ako sa uvádza vo vyhlásení poslancov Jozefa Viskupiča, Daniela Krajcera a Pavla Abrhana po pondelkovom pokračovaní poslaneckého prieskumu k digitalizácii kultúrneho dedičstva, aj dnes odmietol minister vydať kópie právnych stanovísk, "vedúcich k obnoveniu škandalóznej zmluvy" s konzorciom spoločností zastúpených spoločnosťou Tender media group (TMG).

Minister tiež odmietol návrh opozície, aby sa na prieskume mohli zúčastniť právnici. - "Poslanci, ale ani odborná či laická verejnosť sa teda nemôžu kvalifikovane oboznámiť s tým, čo viedlo ministra k urovnaniu zmluvy s konzorciom TMG," tvrdia opoziční členovia výboru, ktorí poslanecký prieskum iniciovali. Ministerstvo kultúry oponuje s tým, že poslancom poskytlo všetky materiály, týkajúce sa schváleného cieľa prieskumu.
Právnici údajne nemali všetky dokumenty

Podľa podpredsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá Jozefa Viskupiča (OĽaNO) po štúdiu sprístupnených stanovísk dospeli k viacerým záverom.

"Právnikom, ktorí posudzovali opätovné uzavretie zmluvy, neboli doručené všetky relevantné dokumenty pre poskytnutie stanoviska, ako napríklad známa doručenka o vypovedaní zmluvy. Pritom v oboch právnych stanoviskách bolo zdôraznené, že v prípade, ak by boli doručené aj ďalšie relevantné dokumenty, ich právne závery sa budú korigovať. Z jedného z právnych stanovísk vyplývala pre MK SR podľa Viskupiča aj možnosť ukončiť platnosť zmluvy s konzorciom TMG podľa zákona. Viskupič si preto myslí, že minister kultúry Marek Maďarič "si dal vypracovať právne stanoviská, pričom právnikom nedodal všetky relevantné dokumenty".

Zároveň konštatuje, že to, čo "viedlo ministra k obnoveniu škandalóznej zmluvy, ktorá vracia TMG opäť do hry, sa verejnosť nikdy nedozvie".

Poslanecký prieskum na Ministerstve kultúry (MK) SR k digitalizácii kultúrneho dedičstva schválil Výbor NR SR pre kultúru a médiá, ktorý zároveň definoval, že cieľom prieskumu "je sprístupnenie zmlúv, právnych stanovísk, právneho auditu a analýzy, ktoré viedli k dohode o urovnaní zmluvy s konzorciom TMG", tvrdí v reakcii na vyjadrenia trojice opozičných členov mediálneho výboru MK SR.
Požiadavky opozície ministerstvo zarazilo

Ministerstvo preto zaráža, že opoziční poslanci rovnako ako počas prvej časti prieskumu - 25. apríla, aj dnes žiadali dokumenty, ktoré nesúvisia s dohodou o urovnaní s konzorciom TMG. Rezort tvrdí, že poslancom poskytol už 25. apríla všetky materiály, ktoré viedli k dohode o urovnaní.

"Tieto materiály vrátane právnych analýz mohli poslanci neobmedzený čas študovať, preto bolo zavádzajúce ich tvrdenie, že ministerstvo im príslušné materiály nevydalo. Ministerstvo im poskytlo právne analýzy spôsobom, ktorý rešpektoval, že externé advokátske kancelárie neudelili súhlas na sprístupnenie svojich analýz," uvádza sa ďalej v reakcii, ktorú agentúre SITA poskytol referát styku s médiami MK SR.

"V prvom rade nezávislé právne posudky, ktoré si ministerstvo kultúry dalo vypracovať, sa zhodli na tom, že z hľadiska spôsobu výpovede zo strany exministra Krajcera išlo o nulitný právny akt a inkriminovaná zmluva tým pádom ani nezanikla," upozorňuje rezort.

Možnosť ukončenia zmluvy na externú digitalizáciu národného kultúrneho dedičstva medzi MK SR a konzorciom spoločností zastúpených spoločnosťou Tender media group (TMG) bola, ako pripomína ministerstvo, aj v pôvodnej zmluve, ktorú v roku 2010 podpísal minister Maďarič.

Tým pádom táto možnosť existovala aj teraz. "Nie je však zrejmé, z akého dôvodu by mal minister Maďarič vypovedať zmluvu, ktorú nielen podpísal, ale ktorá zároveň bola výsledkom riadnej medzinárodnej súťaže a jej proces bol odobrený aj Úradom pre verejné obstarávanie. Navyše po tom, čo exminister Krajcer túto zmluvu vypovedal bez udania dôvodu, nezabezpečil iný spôsob externej digitalizácie, s ktorou počítajú viaceré národné digitalizačné projekty," dodal pre SITA hovorca MK SR Jozef Bednár.

V kauze digitalizácie národného kultúrneho dedičstva podali zástupcovia opozície z Výboru NR SR pre kultúru a médiá začiatkom apríla trestné oznámenie. Opozícia v mediálnom výbore tvrdí, že ministerstvo kultúry tým, že pristúpilo k dohode o urovnaní zmluvy s TMG, urobilo chybu a ohrozilo čerpanie niekoľko desiatok miliónov z eurofondov. MK SR 4. apríla podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý z MK SR odcudzil originál doručenky o vypovedaní základnej zmluvy na externú digitalizáciu národného kultúrneho dedičstva medzi MK SR a konzorciom spoločností zastúpených spoločnosťou TMG.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

DNES - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

DNES - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

DNES - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

DNES - 14:21Domáce

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí vyslobodzovali osobu uviaznutú vo vozidle.

Prezidentka sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Rudolfom Schusterom

Prezidentka sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Rudolfom Schusterom

DNES - 13:27Domáce

Stretnutím s bývalým prezidentom SR Rudolfom Schusterom v piatok v Košiciach ukončila svoje týždenné úradovanie na východe Slovenska prezidentka SR Zuzana Čaputová.