• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
17°Bratislava

Vatikán hľadá konkrétnu rodinu utečencov, o ktorú sa postará

  • 10:02 08.09.2015
  • VATIKÁN
Vatikán hľadá konkrétnu rodinu utečencov, o ktorú sa postará

Hlavný kňaz Baziliky svätého Petra vo Vatikáne Angelo Comastri v pondelok oznámil, že už hľadajú konkrétnu rodinu utečencov, o ktorú sa bude jeho vatikánska farnosť starať. Reagoval tak na pondelňajšiu výzvu pápeža Františka, aby všetky rímskokatolícke farnosti a náboženské obce v Európe na znak solidarity prijali migrantov.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Kardinál Comastri informoval, že rodinu, o ktorú sa jeho farnosť bude starať, vyberú spomedzi novopríchodzích migrantov na malom talianskom ostrove Lampedusa. Kardinál spresnil, že rodinu ubytujú v byte neďaleko Vatikánu, takže bude môcť využívať zdravotnícke služby Svätej stolice a nebude zaťažovať taliansky štátny systém.

Rodičom chcú nájsť zamestnanie

Comastri v pondelňajšom interview pre televíznu stanicu Konferencie biskupov Talianska povedal, že ďalšou prioritou bude nájsť rodičom zamestnanie. Kardinál podľa tlačovej agentúry AP dodal: "Potom budeme dúfať, že sa sami začlenia do talianskej a rímskej spoločnosti a že majú budúcnosť."

František v nedeľu oznámil, že dve vatikánske farnosti - pri Bazilike svätého Petra a pri Kostole svätej Anny - sa budú starať o dve rodiny migrantov. Pápež zároveň vyzval aj ostatných, aby nasledovali tieto kroky.

Odporúčame:

Pápež vyzval farnosti, aby prijali jednu utečeneckú rodinu

Do utečeneckej krízy treba zapojiť OSN, tvrdia Fico a Figeľ

Eurokomisia odbremení krajiny, schváli utečenecké kvóty

Rakúsko zaplavujú migranti z Maďarska, odvážajú ich vlaky

Rakúsko zatvorilo hranice, migranti sa tam vybrali pešo

Za utečeneckú drámu je zodpovedná Únia, obviňuje ju Maďarsko

Ak Nemci prijmú Sýrčanov, Česi a Slováci vypravia vlaky

V Budapešti zrušili vlaky, migranti vyrazili do Rakúska pešo

Premiér Fico mimoriadne rokuje s V4 o utečeneckej kríze

Vlaky EuroCity idúce cez Slovensko kvôli migrantom meškajú


Gréckokatolíci ponúkajú začlenenie sýrskych melchitov

Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak ponúka pomoc pri začlenení utečencov zo Sýrie na Slovensku vo farských spoločenstvách. Ako napísal vo vyhlásení arcibiskup, ktoré poskytol agentúre SITA, utečenecká kríza sa stále prehlbuje a je najvyšší čas, aby sme v tých, ktorí z dôvodu nebezpečenstva smrti, pošliapania ich ľudskej dôstojnosti, ale aj z dôvodu, že už nevedia ako sa vo svojich krajinách postarať o dôstojné živobytie svojich detí, spoznali prítomného Ježiša Krista. Pripomenul, že teraz sa stávajú veľmi aktuálnymi jeho slová: "Lebo som bol hladný a dali ste mi jesť; bol som smädný a dali ste mi piť; bol som pocestný a pritúlili ste ma."

Babjak zdôrazňuje, že už dlhšie v ňom rezonuje otázka, ako pomôcť týmto našim bratom a sestrám. Preto ponúka štátnej správe pomoc pri začleňovaní utečencov do života na Slovensku, ako k tomu vyzval aj Svätý Otec František.

"V spolupráci s miestnymi komunitami chceme pomôcť týmto ľuďom s ich uvedením do života našich farských spoločenstiev a urobiť všetko preto, aby sa v novom prostredí mohli čo najskôr cítiť ako doma. Medzi utečencami zo Sýrie sú aj melchiti, teda gréckokatolíci, ktorí sa vo svojej krajine modlia síce arabsky, ale v byzantskom obrade ako my. Preto som presvedčený, že práve táto náboženská blízkosť pomôže na oboch stranách prekonať určitú kultúrnu vzdialenosť, obavy a naše nesprávne stereotypné pohľady na utečencov, ako aj ich bolesť z opustenia svojej domoviny," vyhlásil arcibiskup.

Babjak zároveň pozýval kňazov, rehoľníkov a veriacich k intenzívnym modlitbám za všetkých utečencov a migrantov, teda aj za tých, ktorým nedokážeme ponúknuť život v ich náboženskej komunite. "Prosím o príhovor nášho blahoslaveného biskupa mučeníka Pavla Petra Gojdiča, ktorý počas hrôz druhej svetovej vojny videl v židovských bratoch a sestrách svojich blížnych, nezištne im pomáhal a zachraňoval ich životy," dodal arcibiskup.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

DNES - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

DNES - 7:45Zahraničné

Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

DNES - 6:28Zahraničné

Severná Kórea v sobotu potvrdila skúšobné odpálenie taktickej balistickej rakety vybavenej novou technológiou navádzania.

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

DNES - 6:16Zahraničné

Čínsky premiér Li Čchiang v piatok informoval, že ho šokoval stredajší útok na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlovej.

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

VČERA - 23:13Zahraničné

Spolkovú krajinu Sársko na juhozápade Nemecka zasiahli v piatok prudké dažde, ktoré spôsobili záplavy a zosuvy pôdy.