• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
15°Bratislava

V Thajsku si minútou ticha pripomenuli bombový útok

  • 17:50 24.08.2015
V Thajsku si minútou ticha pripomenuli bombový útok

Až 75 percent bezpečnostných kamier popri ceste úniku hlavného podozrivého z minulotýždňového bombového útoku v centre thajskej metropoly Bangkok bolo pokazených.

Oznámil to v pondelok thajský policajný šéf Somjot Púmpanmung a odhalil tak hlavnú prekážku vo vyšetrovaní, ktoré má k dispozícii iba neostré zábery ešte stále neidentifikovaného muža.

Vyšetrovatelia sa snažia "zložiť z kúskov skladačku", ale musia používať predstavivosť, aby zaplnili prázdne miesta zapríčinené pokazenými kamerami, ktoré mali zaznamenať jeho pohyb. Vyhlásil to neskrývane frustrovaný šéf štátnej polície, keď sa v pondelok týždeň po útoku rozprával s novinármi.

Viac o krvavom útoku v Bangkoku:

Polícia opäť našla v Bangkoku bombu, páchateľ útokov uniká

Útočník z Bangkoku mohol ujsť za hranice, myslí si polícia

Podozrivý z krvavého útoku v Bangkoku sa prihlásil polícii

Thajsko hľadá strojcu krvavého útoku, ponúka vysokú odmenu

Video: Výbuch bomby v Bangkoku si vyžiadal desiatky mŕtvych


"Napríklad páchateľ unikal autom a bezpečnostné kamery jeho pohyb sledovali. Niekedy bolo na ulici až 20 kamier, ale fungovalo iba päť," spresnil Púmpanmung, ktorého citovala tlačová agentúra AP. "Pätnásť ich bolo pokazených a nech už bol dôvod akýkoľvek, nefungovali," dodal.

"Záznam skáče od jednej kamery k ďalšej a pri chýbajúcich pasážach musí polícia používať predstavivosť. Musíme míňať čas aj na pospájanie záberov," vysvetlil Púmpanmung. Ďalším problémom je, že thajskí vyšetrovatelia nemajú také vyspelé vybavenie, aké má polícia v obľúbenom televíznom kriminálnom seriáli "CSI", aby pomocou neho rozmazané video vylepšili na jasné, dodal policajný šéf. "Videli ste CSI?" spýtal sa Púmpanmung novinárov. "Také vecičky nemáme."

Polícia nie je k vypátraniu podozrivých o nič bližšie

Zdá sa teda, že polícia ani týždeň po bombovom útoku na uctievanú hinduistickú svätyňu Erawan z pondelka 17. augusta, ktorý si vyžiadal 20 ľudských životov a vyše 120 ranených, nie je o nič bližšie k vypátraniu podozrivých či k určeniu motívu útoku. V Pondelok o 18.55 h sa pri svätyni v centre Bangkoku zhromaždil dav a minútou ticha si pripomenul chvíľu, keď explodovala bomba.

Modlitby viedli budhistickí mnísi a diváci držali v rukách zapálené sviečky na pamiatku najkrvavejšieho útoku v novodobých dejinách Thajska. Policajného šéfa novinári bombardovali otázkami o tom, aký pokrok polícia dosiahla za týždeň. Púmpanmung uviedol, že základné otázky o totožnosti podozrivého a jeho mieste pobytu zostávajú.

Na otázku, či je podozrivý ešte v Thajsku, Púmpanmung odpovedal: "Neviem." "Myslím si, že je v Thajsku, lebo nemám dôkazy, ktoré by potvrdzovali opak," dodal. Cez víkend policajný hovorca Pravut Thavornsiri totiž vyhlásil, že podľa jeho podozrenia muž zrejme opustil krajinu.

Žiadna kamera popri ceste do parku nefungovala

Polícia už skôr zverejnila aj identikit - umelcov náčrt podoby podozrivého, ktorého zachytila bezpečnostná kamera pri svätyni pod holým nebom. Na videu vidieť, ako 15 minút pred explóziou bomby nechal muž na lavičke batoh a odkráčal preč. Iná kamera zachytila tohto podozrivého v žltom tričku na zadnom sedadle motorovej rikše, ako odchádza z miesta.

"Máme iba tieto zábery. Problém je, že zábery nie sú jasné," uviedol policajný hovorca Pravut. Polícia vypočula taxikára, ktorý údajne odviezol podozrivého preč. Taxikár povedal polícii, že muž mu podal kus papiera s textom "Lumpini Park", čo je najväčší mestský park a nachádza sa neďaleko svätyne. Žiadna kamera popri ceste do parku však nefungovala, povedal Púmpanmung.

Polícia sa pokúšala preveriť aj správu, že podozrivý po zosadnutí z rikše v parku išiel do blízkej nemocnice a vymenil si tam tričko za sivé. "Išli sme preveriť, či je to pravda, a kontrolovali sme bezpečnostné kamery v nemocnici Čulalungkorn. Ale zistili sme, že všetky kamery sú pokazené," povedal policajný šéf a nervózne sa zasmial. A požiadal o pochopenie, pretože polícia pracuje bez prestávky a je už unavená. "Od bombového útoku sme sotva spali. Robíme všetko, čo je v našich silách," povedal šéf.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

VČERA - 21:55Zahraničné

Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na Roberta Fica.

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

VČERA - 21:44Zahraničné

Ponaučením zo stredajšieho atentátu na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica je, že aj v Maďarsku by bolo potrebné regulovať diskusie na internete.

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

VČERA - 21:18Zahraničné

Belgický premiér Alexander De Croo podal vo štvrtok sťažnosť na rozhlasového moderátora, ktorý poslucháčov vyzýval na jeho "odstránenie".

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

VČERA - 21:09Zahraničné

Španielsky kráľ Filip VI. sa vo štvrtok večer telefonicky spojil so slovenskou prezidentkou, aby vyjadril podporu a solidaritu Slovensku v súvislosti s atentátom na Roberta Fica.

USA: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko

USA: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko

VČERA - 20:45Zahraničné

Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko.