• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Video: Fenomén Bolt na MS zrušil Gatlinov pokus o prevrat

  • 12:17 24.08.2015
  • PEKING
Video: Fenomén Bolt na MS zrušil Gatlinov pokus o prevrat

Nie nebotyčné svetové rekordy či trojnásobne úspešná obhajoba olympijského zlata, ale nedeľňajšie finále stovky v Pekingu bolo najväčším zázrakom v podaní Usaina Bolta v jeho obdivuhodnej kariére. "Boli to moje najťažšie preteky najmä vzhľadom na to, čím som si v tejto sezóne prešiel," uviedol po úspešnej obhajobe zlatej medaily Usain Bolt.

Boltovi radili, aby do Pekingu necestoval

Jamajský šprintérsky fenomén v tejto sezóne prestal žiariť a namiesto najväčších svetových mítingov navštevoval lekárov a držal sa dlho v ústraní. Vyhýbal sa konfrontácii s Justinom Gatlinom aj ďalšími vyzývateľmi a do svetového šampionátu absolvoval len tri regulárne behy na 100 m s iba "priemerným" maximom 9,87.

Odporúčame:

Najrýchlejším mužom planéty zostáva Usain Bolt


Boli dokonca takí, ktorí mu radili, aby do Pekingu necestoval. On však prišiel a nenechal sa rozladiť ani "slabšou" formou, ani semifinálovým zakopnutím, ktoré ho takmer pripravilo o možnosť obhajovať titul z Moskvy, ani veľkohubými vyjadrenia najväčšieho rivala, dvojnásobného dopingového hriešnika z minulosti Justina Gatlina.

"Mal som možnosť rozprávať sa s ľuďmi z Gatlinovho zázemia pred finále. Sršalo z nich sebavedomie hraničiace s istotou, že to dajú. Bavili sa o čase na úrovni 9,60. Hovorilo sa o začiatku novej éry aj o tom, ako veľmi chce Gatlin dráhu vedľa Bolta, aby ho mohol zničiť nielen fyzicky, ale najmä v úvode aj mentálne," napísal na športovom portáli BBC Tom Fordyce.

Video: Finále "stovky" na MS v Pekingu


Gatlin nemal veci pod kontrolou

A skutočne to vyzeralo tak, že Bolt bol pred finále rozladený. Nechýbali síce jeho tradičné gestá ako hladkanie vlasov či hra na schovávačku pred kamerami, ale pozornejšie oko si všimlo aj pot na čele a zvláštne záblesky v očiach. Predsa len, mal proti sebe či skôr vedľa seba muža, ktorý neprehral 28-krát v sérii a nechystal sa ani v Pekingu.

Napokon rozhodla v prospech Jamajčana jediná stotina sekundy. Možno rýchlejší reakčný čas a možno lepší predklon do cieľa. "Po semifinále mi môj kouč Glen Mills vravel, aby som tak intenzívne nemyslel na to, čo príde. Hovoril mi, aby som urobil len to, čo miliónkrát predtým. Šiel zrelaxovaný na štart a bol pokojný. A ja som to urobil," poodkryl Bolt možné tajomstvo svojho opätovného a tentoraz menej očakávaného úspechu.

"Nezvládol som posledných päť metrov finále. Nemal som veci pod kontrolou, príliš som sa naklonil dopredu a stratil som rovnováhu. To ma stálo víťazstvo," skonštatoval namrzene Gatlin. "Bolt opäť potvrdil status najlepšieho šprintéra histórie, keď zrušil Gatlinov pokus o prevrat," napísal hrdý Jamaican Observer.

Finále v znamení deviatok

Finále mužskej stovky bolo v znamení deviatok. Prvýkrát v histórii v ňom štartovalo 9 šprintérov, keďže po poltucte najlepších až traja dosiahli v semifinále navlas rovnaký čas 9,99 a organizátori nechceli jedného len tak "vyhodiť". Víťazný čas Bolta bol 9,79 a získal ním rekordné deviate zlato zo svetových šampionátov. Dva dni predtým oslávil 29. narodeniny.

"Bolt môže byť po týchto pretekoch naozaj na seba hrdý. Možno to znie ako fráza pre niekoho, kto dokázal v kariére tak veľa. Práve nedeľa v Pekingu však bola jeho najväčším dňom," uviedol komentátor BBC, bývalý skvelý strednotratiar Steve Cram.

Keď Bolt obliehaný fotografmi z celého sveta predvádzal svoju typickú víťaznú šou, v útrobách Vtáčieho hniezda sa skupinka jeho priaznivcov niesla na vlnách radosti pri tónoch piesne "One Love" od Boba Marleyho. "Poďme všetci spolu a cíťme sa fajn. Môžete to urobiť, ak to naozaj chcete. Ale musíte chcieť, naozaj chcieť," spievali Jamajčania. "Možno Bolt toľko víťazí naozaj preto, že to všetci tak veľmi chcú," uviedol Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.