• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

Rebeli dali Tsiprasovi košom, Gréci splatili ECB miliardy

  • 13:29 21.08.2015
  • FRANKFURT
Rebeli dali Tsiprasovi košom, Gréci splatili ECB miliardy

Grécky prezident Prokopis Pavlopulos dal v piatok konzervatívnej opozícii oficiálne šancu zostaviť novú vládu po tom, čo ľavicový premiér Alexis Tsipras podal vo štvrtok demisiu. Krajina však takmer určite smeruje k predčasným parlamentným voľbám, ktoré by sa mali konať už na budúci mesiac, 20. septembra. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.


Európska komisia (EK) v súvislosti s premiérovým odstupom nemá obavy o plnenie reforiem, ku ktorým sa zaviazalo Grécko výmenou za poskytnutie nového záchranného programu. Reformy majú podporu gréckeho parlamentu a sú uskutočniteľné bez ohľadu na výsledky volieb, uviedla v piatok hovorkyňa komisie.

VŠETKO O SITUÁCII V GRÉCKU

"Nemáme obavy o implementáciu programu... O reformách rozhodla grécka vláda a odhlasoval ich parlament. Bez ohľadu na voľby, reformy možno implementovať," uviedla hovorkyňa.

Tsipras odstúpil z funkcie po siedmich mesiacoch v nádeji, že predčasné voľby posilnia jeho moc. Počas vykonávania úradu premiéra bojoval s veriteľmi Grécka za lepšiu dohodu o záchrannom balíku, ale musel ustúpiť ich tvrdým podmienkam. Urobil teda pravý opak toho, čo sľuboval voličom pred svojím zvolením v januárových voľbách.

Prezident dal mandát Meimarakisovi

Odchádzajúci námestník ministra financií Tryfon Alexiadis vyhlásil, že po rozpade vládnej strany Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) v dôsledku prijatia tvrdých podmienok tretieho záchranného balíka pre Grécko môžu krajinu stabilizovať iba voľby.

"Voľby sú určite nepriamou daňou... ale aspoň vyjasnia veci, takže sa budeme môcť pohnúť dopredu," povedal Alexiadis pre štátnu televíziu ERT. "Existujú politické sily, ktoré pokladajú záchranný balík za spásu. SYRIZA bola nútená urobiť toto politické rozhodnutie, ale určite nie z ideologických dôvodov," dodal.

Prezident Pavlopulos už e-mailom poveril hlavného konzervatívneho lídra Vangelisa Meimarakisa zo strany Nová demokracia (ND), aby sa pokúsil zostaviť novú vládu. Nové voľby by tak neboli potrebné. Prezident dal oficiálne Meimarakisovi mandát na vytvorenie vlády v piatok dopoludnia.

Meimarakisova strana však má v 300-člennom parlamente iba 76 poslancov a takmer určite sa jej nepodarí nájsť dostatok partnerov medzi opozíciou. Tú tvorí široká škála politických strán, od komunistov až po krajne pravicovú stranu Zlatý úsvit.

Rebeli dávajú Tsiprasovi košom

Ak Meimarakis nedosiahne koaličnú dohodu do troch dní, podľa ústavy dostane šancu nasledujúca najväčšia strana - ale predčasné voľby sú prakticky isté. Šéf ND povedal novinárom, že predčasné parlamentné voľby s predpokladaným termínom 20. septembra "neprinesú úžitok" a že sa pokúsi vytvoriť vládu, "aby sme sa teraz vyhli všetkým negatívnym dôsledkom, ktoré by predčasné voľby mali ešte dlhý čas".

Tsipras sa v štvrtkovom prejave Grékom vyjadril, že "chce byť úprimný" a jeho vláda nedosiahla dohodu, akú si predstavovala pred januárovými voľbami. "Cítim hlbokú morálnu a politickú zodpovednosť dať vám možnosť posúdiť, čo všetko som urobil - moje úspechy aj zlyhania," dodal.

Asi 25 zákonodarcov z gréckej vládnucej strany Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorí sa postavili proti najnovšiemu balíku medzinárodnej finančnej pomoci Grécku, oznámili, že sa od nej chcú odtrhnúť a vytvoria vlastnú parlamentnú frakciu. Informovali o tom grécke médiá.

Rebelujúci poslanci uviedli, že ich strana sa bude volať Ľudová jednota (Leiki Anotita - LEI). Po bloku SYRIZA, ktorý má 124 poslancov, a opozičnej strane Nová demokracia so 76 poslancami budú tretím najväčším zoskupením v parlamente, uviedla agentúra DPA.


ECB prevzala peniaze

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok potvrdila, že od Grécka dostala splátku dlhu vo výške 3,2 miliardy eur. Grécko si tak splnilo posledný veľký záväzok voči ECB na najbližších 11 mesiacov.

"ECB potvrdzuje, že všetky grécke vládne dlhopisy, ktoré boli dnes splatné... Grécko uhradilo," uviedla ECB vo svojom štvrtkovom stanovisku. Grécko na zaplatenie záväzkov voči ECB a Eurosystému použilo prostriedky z finančnej pomoci, ktorú veritelia uvoľnili skôr počas štvrtka. Eurosystém tvorí ECB a národné centrálne banky krajín, ktoré prijali euro. Ďalšia výrazná splátka dlhu Grécka voči ECB je naplánovaná na júl 2016.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

VČERA - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

VČERA - 16:44Ekonomické

Dubaj v nedeľu oznámil, že začal s výstavbou nového terminálu na medzinárodnom letisku Al Maktoum, ktoré sa tak stane najväčším na svete.

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

VČERA - 15:04Ekonomické

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok.

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

VČERA - 14:42Ekonomické

Ministerstvo financií uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia.

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

VČERA - 13:24Ekonomické

Vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri a ani neplánuje ďalšie znižovanie príspevkov do tohto sporenia.