• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Migranti na Kóse sa nepohodli, zasahovala polícia

  • 19:22 11.08.2015
  • KÓS
Migranti na Kóse sa nepohodli, zasahovala polícia

Nepokoje medzi utečencami vypukli v utorok na gréckom ostrove Kós, kde miestne úrady zápasia s rastúcim počtom migrantov, ktorí sa na ostrov dopravujú na gumených nafukovacích člnoch z neďalekého pobrežia Turecka. Informovala o tom agentúra AP.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Utečenci prespávajú v parkoch a na námestiach

Mnohí z utečencov, ktorým sa podarilo doraziť k pobrežiu medzi turistami obľúbeného Kósu, prespávajú v mestských parkoch a na námestiach. Pokus o ich presídlenie na miestny futbalový štadión v utorok stroskotal, pretože medzi niektorými z približne 1500 migrantov, ktorí tam už boli sústredení, vypukli nezhody. Tie musela riešiť polícia, pričom protestujúci migranti začali blokovať miestne komunikácie.

Na Kós, ležiaci v Egejskom mori, prichádzajú každodenne stovky migrantov, z ktorých mnohí utekajú pred konfliktami v Sýrii alebo Afganistane. Miestne úrady robia všetko, čo je v ich silách, aby pre nových utečencov, z ktorých veľkú časť tvoria deti, zabezpečili registráciu potraviny a ubytovanie.

Ostrov Kós v Egejskom mori je rodiskom slávneho lekára Hippokrata (približne 460-370 pred n.l.). Nachádzajú sa na ňom významné antické pamiatky - okrem starovekých stavieb aj napríklad tzv. Hippokratov platan, pod ktorým "otec medicíny" vyučoval svojich žiakov. Pod týmto stromom údajne učil aj apoštol Pavol (približne 5-67 n.l.).

Turecko zachránilo na mori 330 sýrskych utečencov smerujúcich do Grécka

Turecká pobrežná stráž zachránila v utorok v Egejskom mori 330 Sýrčanov na plavidlách voľne unášaných morom, ktorým sa nepodarilo dostať do Grécka. V skupine boli aj desiatky detí vrátane najmenej piatich novorodencov a ženy, niektoré z nich viditeľne tehotné. Uviedli, že cestovali v ôsmich malých člnoch.

"Povedali nám, že nás Európa bude vítať, ale tá nám zabuchla dvere pred očami," citovala agentúra Reuters 23-ročného Abdula z Damasku. "Budeme skúšať dostať sa do Grécka znova každý deň." Niekoľkí utečenci uviedli, že ich čln zastavila ozbrojená grécka pohraničná stráž a nariadila im vypustiť do mora palivo, v dôsledku čoho uviazli na mori.

Hovorca gréckej pobrežnej stráže Nikolaos Lagadianos obvinenie "kategoricky" poprel. Povedal, že k incidentu došlo južnejšie, pri tureckom meste Bodrum, a grécke orgány tam neboli.

Starosta ostrova Kos naliehavo žiada Atény o pomoc s utečencami

Starosta gréckeho ostrova Kos Jorgos Kyritsis v utorok naliehavo požiadal Atény o pomoc pri zvládaní tisícov utečencov na ostrove. Starosta povedal, že na Kos dorazilo celkovo 7000 utečencov a v liste, ktorý v utorok zverejnili grécke médiá, varoval vládu pred vypuknutím "krviprelievania".

Podpredsedníčka nemeckého Spolkového snemu Claudia Rothová označila situáciu na Kose v druhý deň svojej návštevy za "peklo na zemi". "Vládne tu chaos. A napätie ďalej eskaluje," citovala ju DPA. Rothová upozornila na celkom chýbajúcu podporu utečencov na Kose. Podľa nej naliehavo potrebujú jedlo, oblečenie, ubytovanie a lekársku starostlivosť. Kritizovala tiež miestne úrady za to, že presúvajú zodpovednosť z jedného koordinačného bodu na druhý s tvrdením, že charitatívne organizácie a dobrovoľníci sú na konci svojich síl.

Na malom štadióne, kam sa úrady pokúšali utečencov presunúť, je podľa nej neznesiteľná páľava a dva záchody na stovky ľudí, čo označila za "neľudské". "Nikdy som nič takéto nevidela. To nemôže pokračovať," dodala.

Rothová sa pripojila k výzve starostu, aby Atény Kosu pomohli, ale súčasne požiadala o väčšiu pomoc Európsku úniu.
Podobná situácia je podľa DPA aj na ďalších gréckych ostrovoch v Egejskom mori.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

DNES - 6:10Zahraničné

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter spred štyroch rokov.

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

VČERA - 21:55Zahraničné

Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na Roberta Fica.

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

VČERA - 21:44Zahraničné

Ponaučením zo stredajšieho atentátu na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica je, že aj v Maďarsku by bolo potrebné regulovať diskusie na internete.

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

VČERA - 21:18Zahraničné

Belgický premiér Alexander De Croo podal vo štvrtok sťažnosť na rozhlasového moderátora, ktorý poslucháčov vyzýval na jeho "odstránenie".

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

VČERA - 21:09Zahraničné

Španielsky kráľ Filip VI. sa vo štvrtok večer telefonicky spojil so slovenskou prezidentkou, aby vyjadril podporu a solidaritu Slovensku v súvislosti s atentátom na Roberta Fica.