• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

USA a Kuba obnovili vzťahy, ukončili dlhoročné nepriateľstvo

  • 11:56 20.07.2015
  • WASHINGTON/HAVANA
USA a Kuba obnovili vzťahy, ukončili dlhoročné nepriateľstvo

Po takmer šiestich desaťročiach nepriateľstva v pondelok USA a Kuba opäť oficiálne nadviazali diplomatické vzťahy.

O polnoci miestneho času (06.00 h SELČ) nadobudla účinnosť dohoda o otvorení veľvyslanectiev v hlavných mestách oboch krajín, ktoré svoje vzťahy prerušili v roku 1961 na vrchole tzv. studenej vojny medzi Východom a Západom. Bez veľkých fanfár umiestnili vo vestibule amerického ministerstva zahraničných vecí vo Washingtone kubánsku zástavu. Ocitla sa tak v skupine zástav štátov, s ktorými USA majú diplomatické vzťahy, uviedla agentúra AP.

Príde aj šéf americkej diplomacie

Ďalší krok bude nasledovať približne o 16.30 SELČ, keď kubánska delegácia na čele so šéfom diplomacie Brunom Rodríguezom Parrillom v priestoroch kubánskej záujmovej sekcie vo Washingtone, spravovanej Švajčiarskom, oficiálne otvorí veľvyslanectvo Kuby a vztýči vlajku svojej krajiny. Rodríguez sa následne stretne so svojím americkým rezortným partnerom Johnom Kerrym.

Misia USA v Havane takisto spravovaná Švajčiarskom sa od pondelka zmenila na veľvyslanectvo. Jej formálne otvorenie sa uskutoční onedlho počas návštevy Kerryho na Kube.

Odporúčame:

Šéf nemeckej diplomacie zavítal na historickú návštevu Kuby

USA prehodnotia postavenie Kuby ako centra obchodu s ľuďmi


Obchodné embargo však zatiaľ platí

Prezidenti USA Barack Obama a Kuby Raúl Castro vlani v decembri nečakane oznámili obnovenie diplomatických vzťahov po desaťročiach nepriateľstva. Politika izolácie zo strany USA mala prinútiť socialistickú Kubu, ležiacu len 150 kilometrov od amerických brehov, k reformám. Obchodné embargo však zatiaľ platí takmer v celom rozsahu a aj cestovanie je stále výrazne obmedzené. Embargo môže zrušiť len americký Kongres.

V roku 1952 sa uskutočnil na Kube vojenský prevrat, po ktorom prišiel k moci diktátor Fulgencio Batista. Nastolil skorumpovaný a represívny režim, voči ktorému sa v roku 1953 začalo hnutie odporu vedené Fidelom Castrom, bratom súčasného kubánskeho lídra. V roku 1959 bol Batistov režim zvrhnutý.


Američania pocítili vyvlastňovanie


Ihneď sa začalo vyvlastňovanie (pozemková reforma) a zoštátňovanie podnikov, čo malo negatívny dopad na americkú ekonomiku. USA neúspešne žiadali odškodnenie za zhabanie svojich podnikov. V januári 1961 preto prerušili s Kubou všetky diplomatické styky a uvalili na ňu prísne ekonomické embargo. Kuba sa následne začala orientovať na bývalý Sovietsky zväz. Washington v apríli 1961 podnikol pomocou vojakov kubánskeho pôvodu vycvičených v USA na Kubu neúspešnú inváziu.

V júni Spojené štáty po 33 rokoch vyradili Kubu zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus, čo bolo kľúčovou požiadavkou Havany na rokovaniach o obnovení diplomatických stykov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

DNES - 6:10Zahraničné

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter spred štyroch rokov.

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

VČERA - 21:55Zahraničné

Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na Roberta Fica.

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

VČERA - 21:44Zahraničné

Ponaučením zo stredajšieho atentátu na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica je, že aj v Maďarsku by bolo potrebné regulovať diskusie na internete.

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

VČERA - 21:18Zahraničné

Belgický premiér Alexander De Croo podal vo štvrtok sťažnosť na rozhlasového moderátora, ktorý poslucháčov vyzýval na jeho "odstránenie".

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

VČERA - 21:09Zahraničné

Španielsky kráľ Filip VI. sa vo štvrtok večer telefonicky spojil so slovenskou prezidentkou, aby vyjadril podporu a solidaritu Slovensku v súvislosti s atentátom na Roberta Fica.