• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Na téme utečenci sa priživili polofašisti, tvrdí Lajčák

  • 7:48 09.07.2015
  • BRATISLAVA
Na téme utečenci sa priživili polofašisti, tvrdí Lajčák

O pomoci utečencom a migrantom rokuje ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí aj s predstaviteľmi cirkví a mimovládnych ľudskoprávnych organizácií. Vyhlásil to po stredajšom rokovaní vlády minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Podľa jeho slov rezort diplomacie zisťuje, do akej miery majú cirkvi a organizácie záujem a schopnosť pomôcť.


"Môžu sa zapojiť priamo – tým, že by dokázali prijať nejakých ľudí, a to, čo je nemenej dôležité, je komunikácia s občanmi, s veriacimi," uviedol Lajčák. Podľa neho téma migrácie bola v médiách často prezentovaná sebecky a často sa na nej priživili "nejakí polofašisti".

Krajina je pripravená zvýšiť humanitárny transfer

Ako dodal, téma migrácie sa týka živých ľudí a v mnohých prípadoch ľudí, ktorí riskujú svoj život alebo sa oň boja. "Myslím si, že cirkvi môžu prispieť k tomu, aby sa spoločenská diskusia na Slovensku skultivovala," povedal. Takisto uviedol, že Slovensko už luxemburskému predsedníctvu v Rade EÚ predstavilo návrh na dobrovoľné prijatie migrantov minulý piatok.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka je Slovensko pripravené zvýšiť kapacitu humanitárneho transferu z 300 na 500 ľudí. VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU. Dodal, že pomoc tým najpostihnutejším priamo z miesta krízy býva najúčinnejšia a najlepšia humanitárna pomoc.

Podľa Kaliňáka by išlo o pomoc najmä rodinám a matkám s deťmi. Šéf rezortu vnútra takisto skonštatoval, že Slovensko je okrem Talianska a Grécka ochotné pomôcť aj iným krajinám, ktoré majú problém s migráciou.

Slovensko ponúka azylových odborníkov

Maďarsku, ktoré čelí migrácii zo Srbska, je Slovensko pripravené pomôcť poskytnutím policajných hliadok a techniky. O pomoci pre Rakúsko podľa Kaliňáka ešte rokujú, Slovensko by však mohlo poskytnúť dočasné ubytovanie migrantom. Taliansku a Grécku je Slovensko ochotné poskytnúť azylových odborníkov.

Lídri členských krajín Európskej únie na júnovom summite v Bruseli odmietli povinné kvóty a dohodli sa, že krajiny budú prijímať migrantov a utečencov na báze dobrovoľnosti. Diskusia k dobrovoľným príspevkom sa má do konca júla skončiť. Ministri, ktorí majú na starosti migráciu, budú v stredu a vo štvrtok rokovať aj o tejto téme na Rade ministrov v Luxemburgu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hlavné mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

Hlavné mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

DNES - 11:03Domáce

V bratislavskej Vrakuni vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Z lekární sťahujú, liek ktorý užívajú tisíce Slovákov

Z lekární sťahujú, liek ktorý užívajú tisíce Slovákov

DNES - 10:44Domáce

ŠÚKL sťahuje z trhu jednu šaržu lieku.

Madro: Svedkovia útoku a rodina premiéra potrebujú podporu a pochopenie

Madro: Svedkovia útoku a rodina premiéra potrebujú podporu a pochopenie

DNES - 8:48Domáce

Svedkovia útoku na premiéra Roberta Fica a jeho rodina potrebujú od ľudí podporu a pochopenie.

Na diaľniciach D1 a D2 došlo k nehodám

Na diaľniciach D1 a D2 došlo k nehodám

DNES - 8:14Domáce

Na diaľničných vjazdoch do Bratislavy sa tvoria aj kolóny.

Vlachynský: Výstavba nemocnice v Ružinove sa javí reálnejšie

Vlachynský: Výstavba nemocnice v Ružinove sa javí reálnejšie

DNES - 7:39Domáce

Zámer zmeniť lokalitu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave nie je prekvapivý. V tomto momente sa Ružinov javí reálnejšie ako pôvodné Rázsochy.