• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
13°Bratislava

Video: Našich susedov ničia búrky, Nemecko pustošilo tornádo

  • 12:21 08.07.2015
  • BERLÍN/VIEDEŇ/PRAHA/VARŠAVA
Video: Našich susedov ničia búrky, Nemecko pustošilo tornádo

Územie Nemecka, Rakúska a Česka zasiahli v utorok večer a v noci nadnes prudké búrky, ktoré vo viacerých regiónoch napáchali škody a spôsobili problémy v doprave.

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung informoval, že vlna búrkového počasia postupovala naprieč Nemeckom od juhozápadu na východ, pričom sa prehnala cez mnohé spolkové krajiny od Bádenska-Württemberska až po Brandenbursko a Berlín. V zasiahnutých oblastiach podľa neho nezaznamenali vážnejšie zranenia osôb, zatiaľ čo narušenie leteckej a železničnej dopravy bolo iba menšieho rozsahu.

V Porýní-Falcku vyčíňalo tornádo

Süddeutsche Zeitung na svojej internetovej stránke uvádza, že obec Framersheim v Porýní-Falcku postihlo tornádo, ktoré strhlo "60-100 striech" a podľa odhadu miestneho starostu tak spôsobilo škody vo výške osem až desať miliónov eur.

Pohotovostné zložky v iných častí Nemecka museli zasahovať pri odstraňovaní vyvrátených stromov a čerpaní vody z pivníc. Podľa nemeckej meteorologickej služby DWD priniesli búrky prudké ochladenie, miestami až o viac ako desať stupňov Celzia.



Výpadky prúdu v Tirolsku postihli tisíce domácností

Prudké búrky si vyžiadali početné výjazdy hasičov aj v rakúskom Tirolsku a Salzbursku a v niektorých častiach krajiny Horné Rakúsko, uviedla tamojšia agentúra APA. Extrémne počasie v Tirolsku malo za následok výpadky v zásobovaní elektrinou, ktoré v nočných hodinách pocítilo približne 14.000 domácností.

Popadané stromy tiež v Rakúsku zatarasili niektoré cesty a poškodili niekoľko vozidiel; podľa verejnoprávnej stanice ORF však v dôsledku búrok zrejme nikto neutrpel zranenia. V tirolskom Innsbrucku nárazy vetra dosahovali rýchlosť 141 kilometrov za hodinu.

Českí hasiči evakuovali detské tábory

Český spravodajský server iDNES.cz v súvislosti s búrkami informoval o krupobití v Karlovarskom kraji, výpadkoch v zásobovaní elektrinou a obmedzení železničnej dopravy v rôznych častiach republiky pre popadané stromy na tratiach. V Stredočeskom a Olomouckom kraji zaznamenali zrážky vlakov so stromami, pri ktorých sa ale nikto nezranil.

Hasiči podľa webového vydania denníka Mladá fronta DNES okrem iného evakuovali dva detské tábory a likvidovali požiar domu spôsobený úderom blesku. Českí meteorológovia vydali nadránom výstrahu pred veľmi silnými búrkami pre Olomoucký a Moravskosliezsky kraj.



Poľskí hasiči zasahovali takmer 500-krát

Takmer 500 výjazdov uskutočnili poľskí hasiči pre následky prudkých búrok, ktoré v noci na stredu postihli predovšetkým juhozápad Poľska, uviedla agentúra DPA. Podľa vyhlásenia záchrannej služby, na ktoré sa odvoláva, vlna búrkového počasia v Poľsku zanechala po sebe jedného mŕtveho. Nemenovaného muža zabil strom, ktorý spadol na jeho auto.

Nasadení hasiči odstraňovali popadané stromy a odčerpávali vodu z pivníc. Podľa DPA zostali po búrkach neprejazdné viaceré cesty, predovšetkým v Sliezsku, pričom niektoré úseky boli zaplavené. Vlaky medzi mestami Poznaň a Štetín pre stromy a vetvy na trati premávali do skorých ranných hodín len po jednej koľaji.

Búrky sa v stredu očakávajú aj na Slovensku.

Súvisiace:

Na Slovensku budú vyčíňať búrky, prinesú mierne ochladenie

Video: Nemeckú obec Framersheim zasiahlo tornádo


Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

DNES - 6:10Zahraničné

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter spred štyroch rokov.

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

VČERA - 21:55Zahraničné

Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na Roberta Fica.

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

VČERA - 21:44Zahraničné

Ponaučením zo stredajšieho atentátu na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica je, že aj v Maďarsku by bolo potrebné regulovať diskusie na internete.

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

VČERA - 21:18Zahraničné

Belgický premiér Alexander De Croo podal vo štvrtok sťažnosť na rozhlasového moderátora, ktorý poslucháčov vyzýval na jeho "odstránenie".

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

VČERA - 21:09Zahraničné

Španielsky kráľ Filip VI. sa vo štvrtok večer telefonicky spojil so slovenskou prezidentkou, aby vyjadril podporu a solidaritu Slovensku v súvislosti s atentátom na Roberta Fica.