• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Päť potravín, ktoré bojujú proti zápalu

  • 13:34 01.07.2015
  • Bratislava
Päť potravín, ktoré bojujú proti zápalu

Tieto potraviny nie sú exotické a možno ich zakúpiť v každom obchode s potravinami. Sú tiež chutné a ľahko ich začleníte do svojej stravy.

Zápaly, obzvlášť chronické, trápia ľudí po celom svete. Nielenže sa prejavujú problémami, ako je reumatoidná artritída alebo Crohnova choroba, ale lekári ich spájajú s vážnymi zdravotnými problémami, ako je cukrovka, ochorenia srdca a dokonca aj rakovina.

Existuje mnoho liekov, ktoré boli špeciálne navrhnuté tak, aby pomáhali znižovať zápal v celom tele. Avšak, všetky tieto lieky majú nežiaduce vedľajšie účinky, vrátane žalúdočných vredov a iných zažívacích ťažkostí, ako je aj poškodenie pečene.

Našťastie existujú prírodné spôsoby, ako pomôcť znížiť chronický zápal bez toho, aby sme museli siahnuť po týchto liekoch. Jedným z týchto spôsobov je konzumovanie potravín, ktoré pomáhajú v boji proti zápalu a znižujú poškodenie, ktoré môže zápal spôsobiť v celom tele. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o potravinách, ktoré bojujú proti zápalu.

Brokolica

Brokolica, rovnako ako iná kapustovitá zelenina je bohatým zdrojom sírnych zlúčenín, ktoré znižujú zápal. Tiež sú skvelé pre ochorenia, ako je artritída, pretože blokujú činnosť enzýmu spojeného s poškodením kĺbov.

Sardinky

Sardinky sú úžasné potraviny, ktoré by ste mali začleniť do stravy, ak vás trápi chronický zápal. Je preto, že sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Tieto kyseliny majú silné protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť opuch, podráždenie, bolesť a ďalšie známky zápalu po celom tele.

Čerešne

Čerešne sú obzvlášť dobré pre tých, ktorí majú chronické zápalové stavy. Je to pre ich obsah antokyánov, zlúčenín, ktoré môžu znížiť zápal, chránia kĺby a pomáhajú pri hojení spojivových tkanív.

Matcha

Matcha je prášková forma zeleného čaju, ktorá je neuveriteľne bohatá na antioxidačné zlúčeniny. Tieto zlúčeniny majú protizápalové vlastnosti a sú vhodné najmä pre osoby s artritídou, pretože môžu tiež podporovať zdravie chrupavky v kĺboch.

Avokádo

Avokádo je považované za jedno z najzdravších ovocí, pretože je bohaté na živiny. Niektoré z týchto živín sú fytosteroly, karotenoidy, antioxidanty a omega 3 mastné kyseliny, ktoré majú neuveriteľne silné protizápalové účinky.

Zdroj: info.sk, TM, livescience.com, medicalnewstoday.com, nutrition-and-you.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.