• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Pečeň: 8 vecí, ktoré ju ničia

  • 19:44 27.05.2015
  • Bratislava
Pečeň: 8 vecí, ktoré ju ničia

Pečeň je najväčšia žľaza v našom tele a prebiehajú v nej procesy, od ktorých závisí celý náš organizmus.

Pečeň premieňa (metabolizuje) vstrebané cukry, tuky a bielkoviny, uvoľňuje živiny do krvného obehu, tvorí žlč a odstraňuje jedovaté látky. Bez pečene sa jednoducho žiť nedá. Prečítajte si, čo ju najčastejšie ničí.

Čím sa pečeň poškodzuje

  • Najčastejšou príčinou problémov s pečeňou je alkohol, ktorý v nej metabolizuje a enzýmy ho rozkladajú. Pri veľkých množstvách a jeho pravidelnej konzumácii ale pečeňové bunky začnú odumierať. Z tkaniva sa stáva väzivo, čomu sa ľudovo hovorí, že pečeň "tvrdne". Znamená to, že pečeň postupne prestáva plniť svoje funkcie a vzniká cirhóza.
  • Obézni ľudia s vysokou koncentráciou tukových látok v krvi často trpia tzv. "stukovatením pečene" - steatózou. Ide o nealkoholickú formu cirhózy, kedy pečeň doslova obrastie tukom. Toto štádium sa ale s pomocou lekárov dá napraviť.
  • Cukrovkári majú o 50% väčšiu šancu na vznik problémov s pečeňou, najmä na jej stukovatenie. Je to spôsobené tým, že v pečeni cukrovkára sú procesy rozkladania cukrov spomalené alebo menej funkčné.
  • Nadmerná konzumácia soli nielenže dvíha krvný tlak, ale aj spôsobuje zadržiavanie tekutín v pečeni, čím vznikajú zbytočné opuchy.
  • Zdá sa vám, že fajčenie nemôže mať vplyv na pečeň? Nepriamo sa ale na jej funkciách podpisuje aj tento zlozvyk, konkrétne toxíny z cigariet môžu vyvolať oxidačný stres a tým poškodiť pečeňové bunky.
  • K cirhóze pečene vedú aj infekcie a vírusy. Najčastejšie je to hepatitída typu B a C, ale aj autoimunitné hepatitídy. Takisto zápaly pečene, na ktoré sú viac náchylné ženy, môžu vyústiť až do cirhózy. Pečeň poškodzujú aj vrodené choroby ako hematochromatóza (nadmerné ukladanie železa do pečene), Wilsonova choroba (choroba z nadmerného ukladania medi).
  • Lieky na cholesterol alebo na reumu dokážu pečeň poriadne zaťažiť a časom ju poškodia. Sú známe ale aj prípady poškodenia pečene kvôli dlhodobému užívaniu antidepresív, antibiotík a liekov proti bolesti. Zvyčajne ich sprevádzajú aj problémy s obličkami.
  • Strava, najmä mastné, fastfoodové jedlá alebo pálivé dávajú pečeni poriadne zabrať, kým ich spracuje. Takisto opakované otravy jedlom alebo nadmerná konzumácia byliniek spravia vašej pečeni medvediu službu. Váš jedálničiek by mal byť pestrý a ľahší.

Príznaky pečeňových ochorení

Mnohé príznaky ochorenia pečene sú málo špecifické, problémy zvyčajne odhalíme až pri dlhodobom a dôslednom pátraní alebo vtedy, keď je stav už akútny. Medzi príznaky patrí únava, svalová slabosť, pobolievanie kĺbov, nechutenstvo, neurčitý tlak v pravom podrebrí, plnosť v bruchu a rozličné poruchy trávenia.

Na ochranu a obnovu pečene sa momentálne najviac využíva Pestrec mariánsky. Zo semien jeho plodov sa vyrába aj oficiálny liek- hepaktoprotektívum. Obsahuje silymarín, ktorý má ochranný účinok na pečeňovú bunku – dokáže ich obnoviť a zlepšiť činnosť aj tých poškodených. Taktiež pomáha odstraňovať škodlivé látky z organizmu a jeho účinky sa dajú využiť aj pri stukovatení pečene.

Zdroj: Info.sk, DK, thehealthside.com, webmd.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.