• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Päť dôvodov, prečo jesť brokolicu

  • 18:36 04.05.2015
  • Bratislava
Päť dôvodov, prečo jesť brokolicu

Brokolica sa pre vysoký obsah vitamínu C radí medzi desať najzdravších potravín na svete. Za svoju tmavozelenú farbu vďačí svojim predchodcom z Apeninského polostrova, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Aké pozitíva nám môže priniesť jej konzumácia? Čítajte v článku.

Budete vyzerať mladšie

Brokolica obsahuje veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú pleti vyzerať mladšie. Bojuje proti znakom predčasného starnutia ako sú fľaky na pokožke a vrásky. Zásluhu na tom majú najmä vitamíny C a E, ale tiež magnézium, zinok a betakarotén. Proti starnutiu má brokolica ešte jedno veľké pozitívum – obsahuje glutatión, ktorý naše telo síce produkuje, ale vekom ho ubúda. Nedostatok glutatiónu spôsobuje rýchlejšie starnutie organizmu. Pravidelné konzumovanie brokolice môže pomôcť udržať jeho hladiny na správnej úrovni.

Detoxikuje

Naša pečeň automaticky detoxikuje telo od zlúčenín, ktoré zanechávajú lieky, alkohol ale aj obyčajné jedlo. Brokolica tento proces podporuje glukozinolátmi a glutatiónom.

Proti rakovine

Brokolica je zdrojom izotiokynátov, ktoré neutralizujú karcinogénne látky. Pomáhajú aj pri prevencii rakoviny pažeráka a pľúc a celkovo môžu znižovať riziko vzniku rakoviny v tráviacej sústave. U žien dokáže zas izotiokyanát potlačiť vznik nádorov prsníka.

Znižuje riziko cukrovky

Konkrétne chrómom, ktorý brokolica tiež obsahuje a ten kontroluje správne fungovanie inzulínu v tele.

Dobrá na srdce

Vitamín C, ktorého má brokolica neúrekom, sa spája s prevenciou kardiovaskulárnych ochorení, takisto ako aj vitamín K, ktorý síce nie je taký populárny, ale má tiež vplyv na fungovanie srdca.

Varenú alebo surovú?

Dlho kolovali mýty, že jesť surovú brokolicu nám môže poškodiť zdravie. Pravdou je, že síce obsahuje veľa síry, z ktorej môže nadúvať, ale skutočné vážne zdravotné komplikácie by spôsobila iba veľmi častá konzumácia surovej brokolice. Síranov sa zbavíme varením, ale ak ju budete variť pridlho, prídete o polovicu vitamínov. Vhodným kompromisom je teda pripravovať brokolicu na pare.

Zdroj: Info.sk, DK, fitnessrepublic.com, webmd.com, vitarian.sk, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.