• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
16°Bratislava

Cyklisti nebudú mať výnimku, nevypijú si ani jedno pivo

  • 19:03 30.06.2015
  • BRATISLAVA
Cyklisti nebudú mať výnimku, nevypijú si ani jedno pivo

Cyklisti na cestách si tak ako doteraz nebudú môcť vypiť ani jedno pivo. Zlepšenie podmienok pre cyklistov vytvorením výnimky z pravidla "nulovej tolerancie" alkoholu tak, aby nedošlo k zvýšeniu ohrozenia života, či zdravia seba alebo spoluobčanov, navrhovali v novele zákona o cestnej premávke poslanci Miroslav Kadúc, Ján Mičovský (obaja OĽaNO), Juraj Droba (SaS), Gábor Gál (Most-Híd) a nezaradený Mikuláš Huba. Parlament návrh opozičných zákonodarcov neschválil.

Opoziční poslanci neúspešne presadzovali, aby sa netrestali cyklisti, ktorí jazdia po cestičke vyhradenej pre cyklistov a po vyznačených cyklotrasách a zároveň množstvo alkoholu v ich organizme nepresiahlo 0,5 promile.

Novelou chceli podporiť cyklistiku

"Význam tejto výnimky spočíva nielen v priamom dosahu na cyklistov, ktorí, ak budú mať chuť, budú môcť pred jazdou vypiť približne (a maximálne) tri malé 10° pivá bez hroziacej sankcie, ale aj v širšom meradle. Zvýšením atraktívnosti a popularity cyklistiky sa potenciálne docieli aj nárast a vybudovanie ďalších cyklotrás, kde si budú môcť cyklisti uplatňovať túto výnimku," argumentovali opoziční poslanci.

Zákonodarcovia chceli novelou predovšetkým podporiť cyklistiku a budovanie cyklotrás. "Cyklistika je spôsobom dopravy, ktorá je nezávislá od nárastu cien pohonných hmôt, je do veľkej miery imúnna voči dopravným zápcham a v mnohých prípadoch je aj rýchlejšia, než iné formy prepravy. Veľmi perspektívnym faktorom je cyklistika aj z pohľadu jej prepojenia s turistikou, predovšetkým na regionálnej úrovni," konštatovali.

Cyklista sa môže stať významným spoločenským tmelom

Zo sociálneho pohľadu sa podľa ich slov môže stať cyklistika významným spoločenským tmelom – príkladom môžu byť mestá ako Amsterdam či Kodaň, kde sa bicykle stali kultúrnym fenoménom a neoddeliteľne zapadajú do koloritu mesta.

Situácia na Slovensku je však podľa opozičných poslancov v mnohom odlišná. Slovenské mestá cyklistiku nepodporujú v dostatočnej miere a nemyslí na ňu ani celoštátna legislatíva. Na jednej strane je podľa zákonodarcov opozície potrebné venovať širšiu systematickú pozornosť koncepčnému a trvalo udržateľnému rozvoju cyklistiky v slovenských podmienkach.

Na strane druhej sú však predstaviteľné aj jednoduché, praktické a nikomu neškodiace legislatívne úpravy, ktoré môžu výrazným spôsobom napomôcť cyklistike a posunúť ju vpred, ako výnimka z nulovej tolerancie na alkohol.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

VČERA - 20:02Domáce

Exminister životného prostredia a predseda mimoparlamentného Mosta-Híd 2023 László Sólymos kritizuje zastavenie sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni.

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

VČERA - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

VČERA - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

VČERA - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

VČERA - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.