• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
17°Bratislava

Slováci v boji o Euro iba víťazia, pred nimi je nová výzva

  • 10:25 15.06.2015
  • ŽILINA
Slováci v boji o Euro iba víťazia, pred nimi je nová výzva

Slovenskí futbaloví reprezentanti už majú istotu minimálne účasti v baráži o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska. Zabezpečili si ju nedeľňajším žilinským víťazstvom 2:1 nad Macedónskom, po ktorom sú na čele C-skupiny kvalifikácie ME 2016 so ziskom plného počtu osemnástich bodov zo šiestich stretnutí.

Takouto bilanciou sa okrem nich môže pýšiť jedine Anglicko v "éčku". Slováci však nezaspávajú na vavrínoch. Ako na pozápasovej tlačovej besede pripomenul tréner Ján Kozák, je pred nimi ďalšia výzva v podobe priameho postupu na kontinentálny šampionát.

"Je to niečo úžasné, mať štyri kolá pred koncom istotu baráže. Pri takomto ťažkom rozlosovaní máme po šiestich vystúpeniach na konte osemnásť bodov, čo je fantastické, no na priamy postup je potrebných ešte veľmi veľa bodov," povedal 61-ročný kouč a upozornil na prenasledovateľov SR v tabuľke "céčka", druhé Španielsko a tretiu Ukrajinu.

Odporúčame:

Video: Slováci opäť vyhrali a kráčajú za postupom na ME 2016

Tréner Ján Kozák hodnotí triumf nad Macedónskom

Médiá velebia Slovákov, víťazný pochod pokračuje

Video: Albión spasil Rooney, Janko potopil nožničkami Rusov


Najbližšie sa Slováci predstavia práve na pôde prvého menovaného tímu, hrá sa 5. septembra v Oviede. Silu týchto dvoch krajín podľa Kozáka dokumentuje aj úspech FC Sevilla a Dnipra Dnipropetrovsk v európskej klubovej pohárovej súťaži číslo dva. "Máme v skupine špičkových súperov. Videli sme, aké kluby sa dostali do finále Európskej ligy. Pravdepodobne už nezakopnú, hoci Macedónci sa budú ešte zlepšovať. Musíme myslieť na seba a proti Španielsku a Ukrajine niečo uhrať," hovorí Kozák.

Kozák vyzdvihol 70 minút z výkonu svojej družiny

Balkánsky oponent nebol jednoduchým protivníkom ani v nedeľu, čo rodák z Matejoviec nad Hornádom pripísal aj novému macedónskemu kormidelníkovi Ljubinkovi Drulovičovi.

"Aj predtým mali kvalitných hráčov, ale chýbala im tímovosť. Nový lodivod avizoval, že chce niečo zmeniť a urobil toho dosť. Ich organizácia hry bola lepšia, vpredu mali o jedného muža menej, vďaka čomu vystužili stred poľa," uviedol Kozák na margo 46-ročného Srba Druloviča a pokračoval: "Boli sme na to pripravení a zvládli sme to dobre. Tempo bolo náročné, niektorí chlapci už boli po dovolenkách. V závere nám chýbala ľahkosť, no kontrolovali sme vývoj a vyhrali sme zaslúžene."

Slovenský kouč vyzdvihol 70 minút z výkonu svojej družiny. "Chlapci ma milo prekvapili, pretože odvetnú časť považujem za ťažšiu. Dovtedy to bolo podľa mojich predstáv, až na finálne fázy. Celé mužstvo prispelo k dobrej defenzíve. V krídelných priestoroch sme vytvorili tlak na loptu, Róbert Mak aj Vladimír Weiss si plnili povinnosti, veď na takejto úrovni to inak ani nejde, kolektív musí byť jednotný. Menili sme rytmus, do kontier sme vyrazili v pravom čase. Zvyšných 20 minút však nebolo bohviečo," zhodnotil Ján Kozák.

Video: Najkrajšie momenty zápasu
Hamšíka trápili kríže

Veľmi podobne videl súboj pod Dubňom aj jeho náprotivok na macedónskej lavičke:

"Vedeli sme, že Slováci budú útočiť. Využili obe príležitosti, do kabín išli s náskokom. Keď prehrávate, musíte k zápasu pristúpiť inak a prispôsobiť sa. Myslím si, že sme inkasovali príliš skoro. Potom sme boli strnulí, po polhodine sme dostali ďalší gól, obidva považujem za lacné, nič sa však nedá robiť. Druhý polčas bol z našej strany lepší, až v ňom sme sa uvoľnili a otvorili hru. Žiaľ, nestačilo to ani na remízu. Škoda, že sme nemali o desať minút viac," skonštatoval Ljubinko Drulovič a poznamenal, že pod výsledok sa podpísalo aj vylúčenie Ferhana Hasaniho z 84. minúty.

Okrem členov základnej jedenástky si podľa šéfa realizačného tímu SR svoje miesto zastali aj striedajúci futbalisti: "Aspoň zistili, aké je naskočiť do takéhoto tempa. Ondrej Duda aj Patrik Hrošovský sú veľmi talentovaní. Duda má obrovský potenciál, na 20 rokov je veľmi sebavedomý. Ľuďom na Slovensku ešte bude robiť radosť."

Ofenzívny stredopoliar Legie Varšava nahradil na žilinskom trávniku v 80. minúte Mareka Hamšíka, ktorý mal zdravotné problémy. "Trápili ho kríže. Lekári sa mu venovali, verím, že ho dajú do poriadku. Do zranenia ho bolo plné ihrisko, dúfam, že to nebude nič vážnejšie. Dlhší výpadok by mu teraz neprospel," informoval na tlačovej besede Ján Kozák o stave 27-ročného záložníka SSC Neapol narážajúc na fakt, že Hamšík má u talianskeho zamestnávateľa nového kouča Maurizia Sarriho.

Kucka a Škrtel v Španielsku hrať nebudú

Niekdajší lodivod MFK Košice vyzdvihol atmosféru, čo vznikla v kabíne A-mužstva SR. Aj tá určite prispela k šnúre deviatich triumfov, ktorú aktuálne slovenská reprezentácia ťahá: "Súčinnosť sa zlepšuje s každým predstavením. Niet priestoru na vymýšľanie. Som veľmi rád, že sa dala dohromady takáto partia, čo sa teší na každý duel a chce niečo dosiahnuť. Je veľmi podstatné, že chalani napredujú. Na hracej ploche o sebe vedia čoraz viac, inej cesty napokon ani niet."

Do futbalového stánku v Žiline si v nedeľu večer našlo cestu 10 765 priaznivcov. "Všetci máme dobrý pocit, reprezentácia ide vpred. Teší ma plný štadión, ľudia prídu, zabavia sa, fandia. Našou povinnosťou je zakaždým odovzdať maximum. Prídu aj prehry a slabšie výkony, ale potrebujeme, aby divák zostal pri nás," dodal na záver sezóny 2014/2015 Ján Kozák.

Napriek prevažujúcemu množstvu pozitív pripravilo stretnutie s Macedónskom pre domácich i starosti z disciplinárnych trestov. Tridsaťpäťročný hlavný rozhodca Kenn Hansen z Dánska ukázal v krátkom časovom slede 26. až 28. minúty žlté karty Martinovi Škrtelovi a Jurajovi Kuckovi, čím oboch vyradil z najbližšieho kvalifikačného súboja v Španielsku. Pre oboch to totiž bolo už tretie žlté napomenutie v súčasnej eliminácii.

"Kuckova reakcia bola hlúpa. Bol si vedomý, že nefauloval, ale skúsený futbalista nemôže takto reagovať. Škrtel videl vymyslenú kartu. Škoda, že v najbližšom vystúpení nebudú k dispozícii, ale predovšetkým sme museli prežiť dlhý úsek pod hrozbou vylúčenia. Pre obavu z červenej karty som striedal Kucku. Mladý arbiter nemal duel pod kontrolou, trochu nám to narušilo koncepciu," vysvetlil na tlačovej besede tréner futbalistov Slovenska.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.