• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
15°Bratislava

Grécko sa rúti do bankrotu, veriteľov viní z kazenia morálky

  • 12:26 15.06.2015
Grécko sa rúti do bankrotu, veriteľov viní z kazenia morálky

Európska komisia (EK) v nedeľu večer oznámila, že víkendové rozhovory o nájdení spoločného stanoviska medzi medzinárodnými veriteľmi a Gréckom neboli úspešné.

Rozpory o potrebných reformách sú aj po poslednom pokuse predsedu EK Jeana-Clauda Junckera o sprostredkovanie naďalej značné, uviedol hovorca komisie.

Súvisiace:

Grécky premiér odkázal, zabudnite na voľby alebo referendum

Procházka: Odchod Grécka z eurozóny by EÚ mohol pomôcť

Tsipras hazarduje, Nemci diskutujú o bankrote Grécka

Ďalšie rokovania sa budú konať v Euroskupine

Stretnutie tohto neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, ktoré môže byť rozhodujúce, pokiaľ ide o hľadanie dohody o záchrannom programe pre Grécko, sa uskutoční vo štvrtok 18. júna v Luxemburgu.

Grécku hrozí platobná neschopnosť. Krajina musí koncom júna uhradiť Medzinárodnému menovému fondu splátky dlhu vo výške okolo 1,6 miliardy eur. Atény však na to nemajú prostriedky a podmienkou odblokovania zvyšných 7,2 miliardy eur z aktuálneho záchranného programu je dohoda s veriteľmi o zozname reforiem.

Grécke návrhy sú neúplné

Hovorca EK uviedol, že Juncker je naďalej presvedčený, že dohoda môže byť dosiahnutá do konca mesiaca v prípade posilnenia reformného úsilia na gréckej strane a politickej vôle na všetkých stranách.

Zdroje z gréckej vlády tvrdia, že Atény nebudú "v žiadnom prípade" súhlasiť s krátením dôchodkov a miezd ani so zvyšovaním dane z pridanej hodnoty. Medzinárodný menový fond, ktorý patrí k veriteľom, podľa nich trvá na znižovaní dôchodkov vo výške 1,8 miliardy eur ročne.

Hovorca komisie tiež povedal, že tento víkend došlo k určitému pokroku. Plány veriteľov a Grécka sa podľa neho odlišujú o približne dve miliardy eur ročne, čo by zodpovedalo pol až jednému percentu HDP. "Okrem toho sú grécke návrhy stále neúplné," zdôraznil hovorca.
Informácie priniesli agentúry DPA a AP.

Grécko bude podľa Tsiprasa trpezlivo čakať na veriteľov

Grécko bude trpezlivo čakať, kým budú medzinárodní veritelia realistickí v rokovaniach o reformách, ktoré by krajina mala uskutočniť výmenou za finančnú pomoc, povedal pre pondelkové vydanie gréckych novín Ton Syntakton grécky premiér Alexis Tsipras.

Európska únia, Medzinárodný menový fond a Európska centrálna banka trvajú na ďalších škrtoch gréckych dôchodkov z politických dôvodov, dodal Tsipras.

Postoj Grécka v rokovaniach v pondelok podporil hovorca vládnucej strany Syriza Nikos Filis, keď vyhlásil, že gréckou prioritou je vyplatiť mzdy pracovníkov a dôchodky. Vyplatenie dlhov veriteľom by záviselo na dosiahnutí dohody medzi oboma stranami. Grécka vláda neustúpi od toho, čo povedala na rokovaniach, dodal hovorca a zároveň obvinil veriteľov, že sa počas rokovaní pokúšajú ublížiť morálke krajiny.

Veritelia sú podľa agentúry Reuters frustrovaní, keďže Atény sú bližšie k bankrotu, ktorý ohrozuje ich budúcnosť v eurozóne.

Berlín podmieňuje ďalšiu pomoc Grécku účasťou MMF

Nemecký parlament nemôže odhlasovať ďalšiu pomoc Grécku, ak súčasťou riešenia nebude Medzinárodný menový fond. Uviedol to v pondelok vysoký predstaviteľ vládnych kresťanských demokratov nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Kancelárka jednoznačne podporuje zotrvanie Grécka v eurozóne, čo je aj z pohľadu Atén určite lacnejšie riešenie než odchod, uviedol ďalej Volker Kauder, šéf frakcie Kresťansko-demokratickej únie (CDU) v dolnej komore nemeckého parlamentu.

"Nemôžem súhlasiť s ďalšou platbou, ak MMF povie, že to nebude fungovať," povedal Kauder pre televíznu stanicu ARD. "Teší nás, že MMF s nami spolupracuje, ak ale povedia, že to nebude fungovať, potom aj naša parlamentná skupina povie, že nemôžme vyplatiť ďalšie tranže (úveru)," dodal predstaviteľ CDU. Atény partnerom nemôžu klásť podmienky a očakávať, že ich bezvýhradne splnia, dodal Kauder a zdôraznil, že "Grécko sa musí vrátiť do reality".
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

VČERA - 16:56Ekonomické

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod.

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

VČERA - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.