• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
14°Bratislava

Medzinárodný festival paličkovanej čipky 2015 v Prešove

  • 11:19 12.06.2015
  • BRATISLAVA
Medzinárodný festival paličkovanej čipky 2015 v Prešove

Od 18. do 20. júna 2015 sa v Prešove-Solivare uskutoční jedinečný Medzinárodný festival paličkovanej čipky. Miestom konania je Národná kultúrna pamiatka Solivar, hlavnými spoluorganizátormi podujatia sú Mesto Prešov, Slovenské technické múzeum v Košiciach a PKO Prešov. Cieľom podujatia je udržiavať tradíciu unikátnych soľnobanských paličkovaných čipiek, sprostredkúvať toto vzácne a pôvabné remeslo mladým generáciám a vymieňať si skúsenosti so záujmovými združeniami paličkovanej čipky z ostatných častí Slovenska a Európy.

Na tohtoročnom festivale predstavia svoje umenie paličkovania nadšenci z viacerých krajín Európy – Poľska, Maďarska, Česka, Francúzka či Španielska. Zo Španielska, kde má paličkovaná čipka široké zázemie a mimoriadne silnú tradíciu, sa festivalu osobne zúčastní prezident zväzu, združujúceho čipkárske subjekty z celého Španielska.

V rámci pripraveného programu budú mať návštevníci možnosť zoznámiť sa v stánkoch jednotlivých čipkárok a čipkárskych spolkov s ich prístupmi a výtvormi, absolvovať čipkársky workshop a pokochať sa aj módou s využitím čipky prostredníctvom módnej prehliadky.

Medzi sprievodnými podujatiami nebudú chýbať ani výstavy moderného umenia, stavajúceho na motívoch a charaktere paličkovanej čipky. Na výstave s názvom Návraty predstaví olejomaľby inšpirované soľnobanskou paličkovanou čipkou popredná slovenská výtvarníčka Anna Hausová, výstava potrvá od 15. 6. do 31. 8. 2015 v Relaxačnom centre Kryštál v Prešove. Svoju aktuálnu textilnú tvorbu predstaví v rámci sprievodných podujatí Jana Frajkorová, organizátorka festivalu.

"Udržiavanie tradície soľnobanskej paličkovanej čipky v rovine klasických prístupov aj moderného inovatívneho stvárnenia považujeme za dôležitú súčasť rozmanitosti a úrovne kultúry nášho regiónu. Vďaka festivalu sa nám darí pestovať vzťahy s priaznivcami paličkovanej čipky v iných regiónoch Európy, aj zanietiť pre túto nádhernú techniku mladých záujemcov. Vážime si, že STM v Košiciach poskytlo priestory NKP Solivar na naše podujatie, čím sa posilnil jeho unikátny charakter. Sme vďační za podporu Mestu Prešov aj ostatným partnerom, bez ktorých pomoci by sme sa pri príprave podujatia nezaobišli," dodáva Jana Frajkorová.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.