• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
15°Bratislava

Kedy máme v práci nárok na voľno

  • 9:08 12.06.2015
  • Bratislava 12 júna (OTS) - Pri nástupe do práce ná
Kedy máme v práci nárok na voľno

Pri nástupe do práce nás, okrem iného, zaujíma, koľko dovolenky môžeme čerpať a kedy. Keď už sme s ňou na nule, vymýšľame rôzne spôsoby, ako nejaké tie dni voľna získať navyše. O to viac, ak nás zaskočí choroba či neočakávané ale i plánované udalosti v rodine. Vieme, na čo máme ohľadom voľna v práci nárok? Pýtame sa Karin Rakovej z Provident Financial.

OČR je stará známa skratka „ošetrenie člena rodiny“, čo to v praxi znamená?
Ošetrenie člena rodiny zaraďujeme medzi dôležité osobné prekážky v práci. V takomto prípade zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci za čas jeho dočasnej pracovnej neschopnosti z dôvodu ošetrenia člena rodiny. Ak o ošetrení člena rodiny viete vopred, je potrebné na to svojho zamestnávateľa upozorniť a požiadať o neplatené pracovné voľno dopredu. Ak nie, hneď ako je to možné o tejto skutočnosti je dôležité a nutné informovať svojho zamestnávateľa. Zamestnávateľ je povinný zamestnanca ospravedlniť a akceptovať jeho neprítomnosť. Taktiež je potrebné zaslať na personálne oddelenie doklad o čerpaní OČR.

Udalosti v rodine si vyžadujú čas i peniaze. Na čo máme nárok v prípade svadby alebo pohrebu niekoho blízkeho?
Každý zamestnanec má nárok na poskytnutie pracovného voľna s náhradou mzdy v prípade úmrtia rodinného príslušníka. Zákonník práce rozlišuje viaceré prípady. Ak ide o úmrtie blízkej osoby (manžela alebo dieťaťa) zamestnanec má nárok na dva dni voľna a na ďalší deň na účasť na pohrebe. V ostatných prípadoch, keď ide o úmrtie vzdialeného príbuzného alebo osoby, ktorá žila so zamestnancom v čase úmrtia v jednej domácnosti, zamestnanec má nárok na jeden deň voľna a na ďalší deň, v prípade ak zaobstaráva pohreb týchto osôb.

Aj v prípade svadby má zamestnanec nárok na pracovné voľno. Ak ide o vlastnú svadbu zamestnanca, zamestnanec má nárok na pracovné voľno (na jeden deň) s náhradou mzdy avšak v prípade účasti na svadbe svojho dieťaťa alebo rodiča má zamestnanec nárok na pracovné voľno ale bez náhrady mzdy.

Kedy máme nárok na „preplatenie“ dovolenky?

Charakter nároku na náhradu mzdy je peňažným nárokom zamestnanca. Zákonník práce umožňuje poskytnutie náhrady mzdy za dovolenku v trvaní štyroch týždňov len v prípade skončenia pracovného pomeru. Za minimálnu ročnú dovolenku v rozsahu štyroch týždňov nesmie zamestnávateľ zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku najmä z dôvodu zachovania hlavného účelu dovolenky, t.j. regenerácie pracovnej sily.

Existujú u vás vo firme v rámci interných predpisov, čo sa týka poskytnutia voľna zamestnancom, nejaké benefity?
Áno, Provident poskytuje svojim zamestnancom rôzne benefity. Každý zamestnanec má právo uvoľniť sa z práce na vykonávanie dobrovoľníckej činnosti už od prvého dňa nástupu do spoločnosti. Pokiaľ sa rozhodnete zapojiť do jedného z našich dobrovoľníckych projektov, máte nárok na jeden deň dobrovoľníckej činnosti za rok. Tento deň je platený, ako by ste boli v práci.

Spoločnosť poskytuje aj dovolenku pre otcov pri narodení dieťaťa. Muži, ktorí sa stanú otcom novonarodeného dieťaťa, majú nárok na 3 dni dovolenky nad rámec nároku zo zákona a to na zabezpečenie starostlivosti o matku a dieťa. Nárok na dovolenku pri narodení dieťaťa musí byť preukázaná oddeleniu HR do konca mesiaca nasledujúceho po narodení dieťaťa rodným listom. Dovolenka musí byť vyčerpaná do mesiaca nasledujúceho po narodení dieťaťa a musí byť odsúhlasená priamym nadriadeným. Čerpanie otcovskej dovolenky je možné až po uplynutí skúšobnej doby.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.