Osem potravín, ktoré vám prirodzene prečistia tepny
Ľudia by mali vedieť, že srdcové ochorenia nie sú ani tak spôsobené vekom alebo génmi. Príčinou sú skôr veci, ktoré môžeme kontrolovať, najmä strava založená len na mäse a fajčenie. Tento životný štýl spôsobuje postupné zužovanie tepien vedúcich do srdca a ďalších častí tela. Zúžené tepny nakoniec vedú k bolesti na hrudi, bolesti v bedrách, erektilnej dysfunkcii a k infarktu a mozgovej mŕtvici.
Kardiovaskulárne ochorenia spôsobené postupným zanášaním tepien sú štatisticky najčastejším zabijakom na svete. Prevencia a nápravy škôd sú však možné s týmito potravinami, ktoré čistia tepny.
Výskumníci zistili, že na zníženie cholesterolu je ideálna vegánska strava s nízkym obsahom tuku. Rastlinné potraviny neobsahujú cholesterol, zatiaľ čo mäso, vajcia a mliečne výrobky obsahujú veľké množstvo cholesterolu a nasýtených tukov, ktoré môžu meniť tepny na tvrdé a upchaté. Navyše vysoký obsah vlákniny z vegetariánskej stravy pomáha odstrániť prebytočný cholesterol z tráviaceho traktu.
Cesnak
Cesnak môže pomôcť zabíjať vírusy, infekcie a dokonca aj rakovinu! Štúdie ukazujú, že alicín, ktorý sa nachádza v cesnaku môže znižovať hladinu cholesterolu a tiež výrazne znížiť diastolický a systolický krvný tlak a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín.
Čítajte: Nové dôkazy: Cesnak znižuje riziko rakoviny o vyše 40%!
Kurkuma
Kurkumín, hlavná zložka kurkumy, má silný protizápalový účinok. Pridaním kurkumy do svojho jedálnička môžete výrazne znížiť zápal a poškodenie arteriálnej steny, ktoré sú hlavnými príčinami tvorby krvných zrazenín.
Čítajte: Kurkuma a jej účinky. Čistí krv, lieči telo a bieli zuby
Špenát
Špenát je bohatý na luteín, rastlinný karotenoid, ktorý môže pomôcť predchádzať infarktu tým, že zabraňuje hromadeniu cholesterolu na cievnych stenách.
Špenát má tiež vysoký obsah draslíka a kyseliny listovej, ktoré bojujú proti vysokému krvnému tlaku.
Čítajte: Jedna z najvýživnejších potravín na svete - špenát
Škorica
Len jedna lyžica mletej škorice denne môže znížiť hladiny cholesterolu v krvi. Škorica je tiež plná antioxidantov, ktoré zlepšia kardiovaskulárne zdravie tým, že chránia krv pred oxidačným poškodením.
Čítajte: Škorica: pomocník pri problémoch s krvným tlakom
Granátové jablko
Granátové jablko a jeho šťava majú vysoký obsah antioxidantov, ktoré môžu znížiť poškodenie ciev. Výskumy ukázali, že šťava z granátového jablka znižuje účinky stresu na bunky ciev tým, že stimuluje produkciu oxidu dusnatého. Táto chemikália pomáha udržiavať otvorené tepny a udržať prúdenie krvi.
Paradajky
Paradajky sú bohaté na lykopén, zlúčeninu, ktorá dáva paradajkám ich farbu. Je to antioxidant, ktorý môže znížiť riziko aterosklerózy o 50 percent.
Bobuľové ovocie
Bobuľové ovocie (ako sú jahody, maliny, čučoriedky a černice) sú bohaté na flavonoidy, ktoré môžu pomôcť zabrániť zanášaniu tepien.
Jablká
Jablká obsahujú pektín a rozpustnú vlákninu, ktorá znižuje hladinu cholesterolu pravdepodobne tým, že zasahuje do črevnej absorpcie žlčových kyselín, čo núti pečeň cirkulovať hladiny cholesterolu, aby sa vytvorilo viac žlče.
Obsahujú tiež kvercetín, draslík a horčík, ktoré pomôžu udržať váš krvný tlak pod kontrolou. Ďalšie ovocie bohaté na pektín sú hrušky a citrusové plody.
Čítajte: Päť dôvodov, prečo konzumovať jablká
Avokádo
Keď si nabudúce budete robiť sendvič alebo šalát, pridajte niekoľko plátkov avokáda namiesto majonézy alebo ťažkej zálievky. Štúdie ukázali, že denná spotreba avokáda vedie k zlepšeniu hladiny cholesterolu. Podľa nich triglyceridy a LDL cholesterol klesol o cca 22%. HDL, takzvaný “dobrý” cholesterol, stúpol o 11%
Čítajte: Ovocie, ktoré pomáha chudnúť: Avokádo
Pomarančový Džús
Pitie len dvoch pohárov 100% pomarančovej šťavy (bez pridaného cukru) každý deň môže pomôcť zlepšiť krvný tlak a znížiť zápal tepien. Pomarančová šťava tiež obsahuje veľa antioxidačného vitamínu C.
Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie
Štúdia odhalila kľúčové faktory, ktoré vás môžu ochrániť pred rozvojom demencie.
Rakovinu prezradí aj dýchanie, tento príznak neignorujte
Často prehliadaný príznak zhubného ochorenia vás môže priviesť až k lekárovi.
Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte
Semená maku pochádzajú z tej istej rastliny, z ktorej sa vyrába ópium a morfium.
Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym
Odborníci tvrdia, že tieto typy sviečok môžu byť pre vaše zdravie horšie ako dym z cigariet.
Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie
Častejšia konzumácia mliečnej potraviny znižuje mieru chrápania.