• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
14°Bratislava

OĽaNO chce chrániť deti, žiada, aby sa v autách nefajčilo

  • 11:32 25.05.2015
  • BRATISLAVA
OĽaNO chce chrániť deti, žiada, aby sa v autách nefajčilo

Zákaz fajčenia v aute, v ktorom sa nachádzajú deti do 18 rokov, navrhujú v novele zákona o ochrane nefajčiarov poslanci Národnej rady SR za OĽaNO Eva Horváthová, Igor Matovič a Miroslav Kadúc.

"Cieľom návrhu zákona je zvýšiť ochranu života a zdravia detí pred závažnými negatívnymi dôsledkami pasívneho fajčenia v motorových vozidlách. V dôsledku schválenia predloženého návrhu zákona by sa znížil počet predčasných úmrtí a vážnych chorôb detí spôsobených pasívnym fajčením," argumentujú poslanci za obyčajných ľudí.

Pasívne fajčenie zvyšuje chorobnosť

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že v dôsledku fajčenia zomiera každý rok takmer šesť miliónov ľudí. Čo sa týka výlučne pasívneho fajčenia, podľa WHO zomiera v jeho dôsledku ročne viac ako 600-tisíc ľudí. Odhaduje sa, že pasívne fajčenie je len v členských štátoch Európskej únie (EÚ) príčinou takmer 80-tisíc úmrtí ročne.

Podľa WHO by pasívne fajčenie malo byť uznané za karcinogénne a zapríčiňujúce zvýšenú chorobnosť a úmrtnosť. Zákaz fajčenia v aute s deťmi podľa poslancov za OĽaNO už platí napríklad v Austrálii, Kanade a niektorých štátoch USA.

Pokuta takmer päťsto eur

Obyčajní navrhujú, aby osoba, ktorá fajčí v automobile pri deťoch, sa za takýto priestupok potrestala rovnako ako osoba, ktorá podľa platného zákona o ochrane nefajčiarov umožní dieťaťu užívať tabakové výrobky a výrobky, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak, teda možným uložením pokuty až do výšky 497 eur.

Kontrolu dodržiavania zákazu fajčenia v aute pri deťoch by mali zabezpečovať príslušné orgány kontroly podľa zákona o ochrane nefajčiarov, t. j. obec a v blokovom konaní aj obecná polícia a Policajný zbor. Návrhom sa bude parlament zaoberať na júnovej schôdzi.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

VČERA - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

VČERA - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

VČERA - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

VČERA - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.