• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
19°Bratislava

Úrad odmieta Figeľovu kritiku za kontrolu v stavebníctve

  • 11:37 13.05.2015
  • BRATISLAVA
Úrad odmieta Figeľovu kritiku za kontrolu v stavebníctve

Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) odmieta viaceré tvrdenia podpredsedu NR SR Jána Figeľa, ktorými kritizuje činnosť úradu, ako nepravdivé, nenáležité, nepodložené a zavádzajúce. NKÚ sa nepozdáva Figeľova kritika úradu najmä v súvislosti s problematikou výstavby diaľnic a osobitne s riešením zodpovednosti za vzniknutú situáciu v spoločnosti Váhostav-SK.

"Naposledy tu bola kauza Váhostav-SK, a keby NKÚ len pri tejto kauze konal tak, ako ho oprávňoval nielen zákon, ale aj zmluvy pri dielach na diaľniciach, tak mohol kontrolovať nielen prítok peňazí do Váhostavu-SK, ale aj ďalšie pokračovanie," povedal nedávno predseda KDH Figeľ.

Odporúčame:

Váhostav má v rukách súd, rozhodne o pláne Širokého firmy


NKÚ tvrdí, že vykonával a vykonáva kontrolnú činnosť systematicky a plánovite. NKÚ považuje nepravdivé vyjadrenia Figeľa ako zámer v súvislosti s nadchádzajúcou voľbou predsedu úradu za každú cenu znevážiť prácu súčasného vedenia a jej výsledky uplatnením princípu, že "opakovaná lož sa stáva pravdou".

Úrad nebol oprávnený vykonávať kontrolu

NKÚ v stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA konštatuje, že jeho kontrolnú pôsobnosť neurčuje želanie podpredsedu NR SR, ale Ústava SR a zákon o Najvyššom kontrolnom úrade SR.

"Najvyšší kontrolný úrad SR zdôrazňuje, že v kontrolnej činnosti postupuje striktne v súlade so svojim postavením a pôsobnosťou podľa Ústavy SR a zákona o Najvyššom kontrolnom úrade SR," zdôrazňuje NKÚ s tým, že Váhostav-SK je súkromná akciová spoločnosť, v predchádzajúcom období bez majetkovej účasti štátu, a ako taká podľa Ústavy SR a zákona o Najvyššom kontrolnom úrade SR nebola v kontrolnej pôsobnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR a úrad v nej nebol oprávnený vykonávať kontrolu.

"Takéto oprávnenia podľa príslušných všeobecne záväzných predpisov majú orgány činné v trestnom konaní a daňové orgány," zdôraznil úrad.

Úrad nemá sankčné právomoci

V strategickom zámere a ročnom pláne kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR je "doprava" a v jej rámci aj problematika výstavby diaľnic začlenená ako jedna z ťažiskových tém.

"V roku 2013 NKÚ SR vykonal v Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. kontrolu vynakladania verejných prostriedkov na výstavbu diaľnic realizovaných v rokoch 2011-2012. Účelom kontroly bolo preveriť uzatváranie zmlúv, dodržanie zmluvných podmienok a hospodárnosť vynakladania verejných prostriedkov pri výstavbe diaľnic. V roku 2014 vykonal kontrolu vynakladania verejných prostriedkov na výstavbu, rekonštrukcie, opravy a údržbu diaľnic, ktorej účelom bolo preveriť správnosť, preukázateľnosť, hospodárnosť a efektívnosť čerpania finančných prostriedkov v Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s.," informuje NKÚ.

Z vykonaných kontrol Najvyšší kontrolný úrad kontrolovanému subjektu predložil odporúčania zamerané na riešenie zistených nedostatkov. Najvyšší kontrolný úrad však nemá sankčné právomoci. "V súlade so zákonom o Najvyššom kontrolnom úrade SR oznámil výsledky kontrol formou súhrnných správ Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, Výboru NR SR pre financie a rozpočet, predsedovi vlády SR a ministrovi dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR," uvádza sa v stanovisku.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

VČERA - 16:56Ekonomické

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod.

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

VČERA - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.