• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
18°Bratislava

Na MFF v Cannes sa predstavia aj slovenskí filmári

  • 17:02 08.05.2015
  • BRATISLAVA
Na MFF v Cannes sa predstavia aj slovenskí filmári

Počas 68. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Cannes, ktorý sa uskutoční od 13. do 24. mája, sa predstavia aj slovenskí filmoví tvorcovia.

Urban je v dvadsiatke z celého sveta

V rámci podujatia Cinéfondation – L’Atelier, ktoré vzniklo na podporu vývoja novej generácie filmárov po celom svete, priblíži svoj pripravovaný celovečerný debut Vychladnutie režisér György Kristóf. Titul absolventa pražskej FAMU bude prvým slovenským projektom prezentovaným na tomto podujatí.

Producent Marek Urban bude zasa reprezentantom Slovenska v projekte Producers on the Move. Koproducent snímok Juraja Nvotu Muzika (2007) a Rukojemník (2014), ktorý sa podieľal aj na filmoch Nesvadbovo (2010) a Koza (2015), je jedným z dvadsiatich mladých producentov z celého sveta vybraných do tohto projektu.

Odporúčame:

Do Art Film Festu sa opäť dostala sekcia Prísľuby z Východu


Uskutoční sa aj filmový trh

Okrem festivalu sa v Cannes uskutoční aj filmový trh Marché du film, kde bude mať Slovensko po dvanásty raz spoločný pavilón s Českou republikou. Návštevníkom a návštevníčkam poskytne informácie o slovenskej audiovízii. Slúžiť bude aj ako priestor pre zástupcov slovenskej kinematografie na prezentáciu ich projektov.

Na trhových projekciách sa tento rok predstavia filmy Koza (2015) režiséra Ivana Ostrochovského a Wilsonov (2015) v réžii Tomáša Mašína. Na trhu dokumentárnych filmov Doc Corner uvedú snímky Comeback (2014) v réžii Mira Rema, Tak ďaleko, tak blízko (2014) Jara Vojteka, vlna vs. breh (2014) Martina Štrbu a minoritný slovenský koprodukčný poviedkový film Gottland (2014).

Tréningový program vyvrcholí workshopom

Súčasťou platformy Producers Network bude slovensko-český koprodukčný projekt Decká z východu režiséra Aramisova a pripravovaná snímka Moc.

Svojho zástupcu bude mať Slovensko aj v celoročnom tréningovom programe pre skúsených scenáristov zo strednej a východnej Európy pod názvom ScripTeast, ktorý v Cannes vrcholí záverečným tretím workshopom.

Svoj pripravovaný projekt Kerkár v ňom predstavia scenárista a režisér Martin Repka a scenárista Adga Bavi Pain. Scenárista a režisér Matej Mináč zasa predstaví koprodukčný projekt Nikdy sa nevzdaj!.

Informácie pochádzajú od tlačovej tajomníčky Slovenského filmového ústavu Simony Nôtovej.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tublatanka predstavuje pieseň Súboj víťazov k Majstrovstvám sveta v hokeji!

Tublatanka predstavuje pieseň Súboj víťazov k Majstrovstvám sveta v hokeji!

VČERA - 8:37Kultúra

Skupina Tublatanka fandí hokeju! Rocková legenda pripravila novú pieseň Súboj víťazov pre Majstrovstvá sveta v hokeji 2024 v Českej republike pre fanúšikov slovenského hokeja.

Na koncert Madonny prišlo na pláž Copacabana v Riu 1,6 milióna ľudí

Na koncert Madonny prišlo na pláž Copacabana v Riu 1,6 milióna ľudí

16:48 05.05.2024Kultúra

Viac ako milión ľudí sa v sobotu večer zišlo na brazílskej pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa konal bezplatný koncert americkej popovej speváčky Madonny.

Zomrela obľúbená česká herečka, našli ju mŕtvu v jej byte

Zomrela obľúbená česká herečka, našli ju mŕtvu v jej byte

15:16 05.05.2024Kultúra

Polícia sa vyjadrila k príčine úmrtia známej herečky.

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

5:38 28.04.2024Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.