• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Prípad kňaza obžalovaného zo sexuálnych deliktov: Rozsudok zrušili

  • 18:13 22.04.2015
  • Pardubice
Prípad kňaza obžalovaného zo sexuálnych deliktov: Rozsudok zrušili

Podľa hovorkyne bola nesprávna i kvalifikácia konania duchovného, ktorý nemal byť súdený za znásilnenie, ale za ľahší trestný čin.

Rozsudok Okresného súdu v Havlíčkovom Brode z 26. februára 2015, v zmysle ktorého si mal rímskokatolícky kňaz Erik T. (53) odpykať päťročný trest odňatia slobody vo väzenskom zariadení s ochranou, absolvovať ochrannú sexuálnu liečbu a akceptovať zákaz práce s deťmi a mladými ľuďmi, zrušil pre procesné pochybenia a nedostatky v zdôvodnení odvolací súd. Pobočka Krajského súdu v Hradci Králové sídliaca v Pardubiciach súčasne vrátila prípad na opätovné prerokovanie okresnému súdu.

Informácie priniesol dnes internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na hovorkyňu odvolacieho súdu Olgu Mičanovú. Podľa jej slov zostáva obžalovaný zo znásilnenia, sexuálneho obťažovania a ďalších deliktov sexuálneho charakteru vo väzobnej väznici.

"Okresný súd celý rad skutočností nezohľadnil, dôsledne sa nezaoberal obsahom výpovedí a vyvodil závery, ktoré z nich jednoznačne nevyplývajú. Navyše použil právnu kvalifikáciu, ktorá je vnútorne rozporná," cituje server Mičarnovej slová.

Podľa hovorkyne bola nesprávna i kvalifikácia konania duchovného, ktorý nemal byť súdený za znásilnenie, ale za ľahší trestný čin. Súd sa domnieva, že išlo skôr o sexuálny nátlak ako znásilnenie, pretože obžalovaný sa násilia nedopúšťal.

Odvolací súd však má pochybnosti aj o uložení psychiatricko-sexuologickej liečby. Súdny znalec navrhoval ambulantnú terapiu, prvostupňový súd sa však napokon priklonil k ústavnej liečbe.

Kompletný spis prípadu sa teraz vracia na Okresný súd v Havlíčkovom Brode, kde by sa mal uskutočniť nový proces. Zatiaľ však nie je zrejmé, či sa do súdnej siene budú musieť opäť dostaviť poškodené ženy a dievčatá, ktoré už v rámci neverejného konania vypovedali.

Kňaz si s poškodenými obvykle najskôr písal dôverné SMS správy, aby tieto neskôr prerástli do naliehania na zaslanie fotografií ich nahého tela, na čo nasledovalo osobné stretnutie a fyzický kontakt. Ten bol zo strany žien nechcený, napriek tomu istý čas tolerovaný. Duchovný, ktorý si ženy zaväzoval finančnou pomocou a darčekmi, bol pre tieto ženy autoritou. Do úvahy prichádzala aj skutočnosť, že na ne mal citlivé informácie. K prvému registrovanému prípadu došlo v roku 2006, pri poslednom z celkovo piatich sa dostal Erik T. v januári 2013 do rúk kriminalistom.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Baerbocková: Kosovo patrí do Rady Európy

Baerbocková: Kosovo patrí do Rady Európy

DNES - 13:58Zahraničné

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala lídrov Kosova, aby čo najskoršie splnili podmienky na prijatie do Rady Európy.

Protiteroristická jednotka neprezradila, či sprísni ochranu Orbána

Protiteroristická jednotka neprezradila, či sprísni ochranu Orbána

DNES - 10:16Zahraničné

Centrum TEK uviedlo, že si robí svoju prácu.

Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

DNES - 9:29Zahraničné

Páchateľa atentátu považuje Orbán za provojnového a ľavicového človeka.

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

DNES - 6:10Zahraničné

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter spred štyroch rokov.

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

VČERA - 21:55Zahraničné

Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na Roberta Fica.