• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Grécko nechce pomoc z Ruska, problémy bude riešiť s Úniou

  • 18:03 08.04.2015
  • MOSKVA
Grécko nechce pomoc z Ruska, problémy bude riešiť s Úniou

Grécko nepožiadalo Rusko o finančnú pomoc, krajina však môže Aténam poskytnúť úvery na financovanie spoločných veľkých projektov. Po stretnutí s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom to vyhlásil v stredu ruský prezident Vladimir Putin.

Prípadné úvery by Atény splácali zo ziskov z budúcich projektov, povedal Putin. Možná spolupráca bola predmetom podrobnej diskusie, uviedol ďalej ruský prezident. Bližšie informácie k obsahu rokovaní v Moskve neposkytol.

Ruské firmy by sa mohli v Grécku zapojiť do privatizačných tendrov, pokiaľ ich vláda v Aténach vypíše, uviedol ďalej Putin a vyjadril nádej, že v takomto prípade by ruskí investori v porovnaní s inými možnými záujemcami neboli diskriminovaní.

Grécko chce svoje problémy riešiť s eurozónou

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v utorok varoval Tsiprasa pred spochybňovaním politiky sankcií, ktoré uvalila EÚ na Rusko pre jeho rolu v ukrajinskej kríze. Hovorca Kremľa Dmitrij Peškov minulý týždeň uviedol, že rokovania v Moskve sa dotknú aj sankcií EÚ, pričom postoj Grécka k tejto politike označil za "pomerne chladný".

Odporúčame:

Grécko chce od Nemcov za nacistickú okupáciu 280 miliárd eur

Grécko musí dosiahnuť dohodu s veriteľmi ešte v apríli


"Nepožiadali sme o finančnú pomoc. Náš dlh a finančné otázky chceme riešiť... v rámci eurozóny," povedal grécky predstaviteľ. Ako ďalej uviedol, Grécko vie, čo má robiť v rámci EÚ, každá krajina ale má suverénne právo rozvíjať a zlepšovať svoje bilaterálne vzťahy.

Rakúsky kancelár Werner Faymann v stredu vyzval na skoré ukončenie debát o ďalšom osude hlboko zadlženého Grécka, o ktorého ďalšej budúcnosti sa intenzívne rokuje od januára, keď k moci prišla vláda premiéra Aléxisa Tsíprasa. Podľa predsedu rakúskej vlády nie je možné "roky diskutovať o tom, či Grécko v eurozóne ostane, alebo nie". Fayman preto tvrdí, že "tieto debaty sa musia skončiť v blízkej budúcnosti a s pozitívnym koncom".

Putin naznačil zrušenie embarga na grécke výrobky

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu naznačil zrušenie zákazu dovážať grécke výrobky na ruský trh. Vyjadril sa tak na stretnutí s prítomným gréckym premiérom Aléxisom Tsíprasom, ktorého krajinu tvrdo zasiahol minulý rok zavedený zákaz dovozu vybraných tovarov z krajín EÚ, konkrétne syra a zeleniny z Grécka. Výsledkom bol pokles vzájomného obchodu o 40 percent.

Podľa Putina však Tsíprasova návšteva "poskytuje príležitosť na analýzu možného obnovenia obchodu". Putin vo veci Tsíprasovej prítomnosti v Moskve taktiež poukázal na "spoločné duchovné korene oboch krajín", a to najmä pred nadchádzajúcou pravoslávnou Veľkou nocou.

Dovoz potravín z krajín EÚ či USA Moskva zakázala na obdobie jedného roka v auguste 2014 v reakcii na západné sankcie voči Rusku pre jeho úlohu v rámci krízy na Ukrajine. Ruská vláda v utorok informovala, že uvažuje o odstránení Grécka, Maďarska a Cypru zo svojho zoznamu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

DNES - 6:21Zahraničné

Rusko bude reagovať "zničujúcim odvetným úderom" v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo anektovaný Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí.

Šéf WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody o prístupe k pandémiám

Šéf WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody o prístupe k pandémiám

DNES - 6:03Zahraničné

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok apeloval na uzavretie celosvetovej dohody o zvládaní budúcich pandémií.

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

VČERA - 22:13Zahraničné

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série "zlomyseľných" kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

VČERA - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

VČERA - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.