• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
25°Bratislava

Grécko chce od Nemcov za nacistickú okupáciu 280 miliárd eur

  • 13:49 07.04.2015
  • ATÉNY
Grécko chce od Nemcov za nacistickú okupáciu 280 miliárd eur

Grécka vláda odhaduje dlh Nemecka voči Aténam na takmer 280 miliárd eur, ktoré majú predstavovať odškodnenie za okupáciu nemeckými nacistami počas druhej svetovej vojny.

Sumu v pondelok zverejnil námestník ministra financií Dimítris Márdas počas svojho vystúpenia na pôde osobitného parlamentného výboru. Ten premiér Aléxis Tsípras poveril vypočítaním výšky dlhu voči Grécku. Odvolávajúc sa na oficiálne výpočty ide podľa jeho slov v prípade Nemecka najmä o vojnové reparácie, ale aj o škody spôsobené vynútenou gréckou pôžičkou nacistickému Nemecku či krádežou archeologických pokladov.

Odporúčame:

Grécko musí dosiahnuť dohodu s veriteľmi ešte v apríli

Grécku rýchlo dochádzajú peniaze, ale upokojuje investorov

Grécki penzisti vyšli do ulíc, pýtajú vyššie dôchodky


Nemecko tvrdí, že Grékov odškodnili dostatočne

Nemci ešte v roku 1960, teda 15 rokov po páde režimu nacistického vodcu Adolfa Hitlera, Grécko odškodnili sumou 115 miliónov vtedajších nemeckých mariek a odmietajú preto akékoľvek ďalšie požiadavky zo strany Atén. Berlín vo februári navyše uviedol, že záležitosť vojnových škôd urovnali svetové mocnosti počas rokovaní o zjednotení Nemecka v roku 1990.

Kampaň týkajúca sa nemeckých vojnových škôd bola gréckymi vládami aj občanmi vedená desaťročia, od januárového prevzatia moci Tsíprasovou vládou však nabrala na intenzite. Nemecko sa totiž pre Grécko stalo stelesnením úsporných opatrení a zníženia životnej úrovne v dôsledku tvrdých reforiem ako podmienke medzinárodnej finančnej pomoci. Výsledkom nespokojnosti a hnevu gréckej verejnosti bolo práve januárové víťazstvo ľavicových radikálov, ktorí odmietajú ďalšie šetrenie, čo však Nemci nepripúšťajú.

Gréci odsúhlasili návrh na zriadenie komisie

Grécky parlament odsúhlasil vládny návrh na zriadenie komisie, ktorej úlohou bude preskúmanie okolností prijatia dohody o medzinárodnej finančnej pomoci výmenou za tvrdé úsporné opatrenia. Za návrh, ktorý bol jedným z predvolebných sľubov súčasného premiéra Aléxisa Tsíprasa, hlasovalo 156 spomedzi 250 prítomných poslancov.

Ešte pred samotným hlasovaním Tsípras poslancom povedal, že "po piatich rokoch mlčania parlamentu v prípade zavážaných vecí, ktoré spôsobili katastrofu, vzniká orgán, ktorý ponúkne odpovede na otázky týkajúce sa gréckeho ľudu".

Predmetom zriadenej komisie bude prešetrenie podmienok kritizovaných dohôd o finančnej pomoci v celkovej hodnote takmer štvrť miliardy eur. Skúmať bude aj údaj o vysokom deficite z rozpočtu z roku 2009, ktorý spustil dlhovú krízu nielen v Grécku ale v celej Európe.

Líder opozície a bývalý premiér Antónis Samáras vidí v tejto iniciatíve snahu o odpútanie pozornosti verejnosti od skutočného stavu hospodárstva, ktoré je na pokraji bankrotu. Medzinárodná pomoc v roku 2010 bankrot odvrátila a zabránila aj odchodu krajiny z Eurozóny.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na ulici v Londýne útočil muž samurajským mečom, zabil 13-ročného chlapca

Na ulici v Londýne útočil muž samurajským mečom, zabil 13-ročného chlapca

DNES - 16:15Zahraničné

Trinásťročný chlapec zahynul v utorok v Londýne po tom, čo naňho a ďalších ľudí zaútočil samurajským mečom 36-ročný muž.

Kráľ Karol III. sa vrátil k verejným povinnostiam

Kráľ Karol III. sa vrátil k verejným povinnostiam

DNES - 14:39Zahraničné

Britský kráľ Karol III. sa vrátil verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne.

Posádka Šen-čou 17 sa po šiestich mesiacoch úspešne vrátila na Zem

Posádka Šen-čou 17 sa po šiestich mesiacoch úspešne vrátila na Zem

DNES - 14:09Zahraničné

Trojica taikonautov sa v utorok úspešne vrátila z čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác), kde strávila viac než šesť mesiacov.

Bezpečnosť celej Európy závisí od Poľska, uviedol premiér Tusk

Bezpečnosť celej Európy závisí od Poľska, uviedol premiér Tusk

DNES - 12:02Zahraničné

Poľský premiér Donald Tusk v utorok povedal, že Európa je v súčasnosti v oblasti bezpečnosti závislá od Poľska.

Pavel: Členstvo v EÚ a NATO je základom slobody, prosperity a bezpečnosti Česka

Pavel: Členstvo v EÚ a NATO je základom slobody, prosperity a bezpečnosti Česka

DNES - 11:42Zahraničné

Členstvo v EÚ a NATO je nespochybniteľným základom slobody, prosperity a bezpečnosti ČR. Jeho najväčším prínosom je, že krajina výzvam nečelí sama, tvrdí český prezident.