• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
12°Bratislava

Roadšou Hnutia za zdravé nohy zavíta do 46 miest

  • 10:36 03.04.2015
  • BRATISLAVA
Roadšou Hnutia za zdravé nohy zavíta do 46 miest

Roadšou Hnutia za zdravé nohy, ktorej cieľom je upriamiť pozornosť na vážnosť chronického žilového ochorenia, zavíta od 7. apríla do 15. júna do 46 slovenských miest.

Záujemcovia a záujemkyne budú môcť v každom z miest navštíviť mobilnú ambulanciu, v ktorej budú odborníci zdarma vykonávať vyšetrenia žíl a poskytovať rady o liečbe a prevencii vzniku chronického žilového ochorenia. Rozpis zastávok je dostupný na webstránke www.opuchnutenohy.sk.

Prvé príznaky môžu pôsobiť nevinne

Chronickým žilovým ochorením na Slovensku trpí až 80 percent ľudí. Väčšina z nich však návštevu lekára odkladá a lieči sa výživovými doplnkami či mastičkami. Prvé príznaky môžu pôsobiť nevinne. Nepríjemný pocit ťažkých nôh, bolesti, svrbenie kože, opuchy a kŕče.

Pri nesprávnej liečbe počas ďalších rokov sa ochorenie zhoršuje výskytom kŕčových žíl, zmenami sfarbenia kože, poškodením kože a podkožného tkaniva dolnej končatiny, až do otvoreného vredu predkolenia.

Nejde iba o zanedbateľnú nepríjemnosť či kozmetický problém, je to totiž chronické, zápalové rozvíjajúce sa ochorenie, ktoré patrí do starostlivosti lekára.

Malé žily - malé starosti, veľké žily - veľké starosti

Na potrebu prevencie a potrebu liečby chronického žilového ochorenia na tlačovej konferencii upozornili aj všeobecná lekárka Diana Ganajová, angiológ František Žernovický a farmakológ Viliam Foltán.

"Chronické venózne ochorenie je zápalové ochorenie. Keď sa nelieči, môže sa stať, že sa stav pacienta výrazne zhorší. Je dôležité, aby navštívil lekára a posťažoval sa mu, lebo inak sa o jeho problémoch nedozvie. Ak začneme s liečbou hneď po tom, ako sa u pacienta prejavia prvé príznaky, môžeme predísť hrozivým štádiám tohto ochorenia. Úlohou všeobecných lekárov je dostať pacientov k nám. Dôležitá je tiež edukácia o úprave životného štýlu a stravy, dostatočnom príjme tekutín, kompresnej liečbe a účinkoch protizápalových liekov. Rovnako ako pri deťoch, aj tu platí: Malé žily - malé starosti, veľké žily - veľké starosti. Pri oboch je totiž dôležité, aby sme sa o ne starali od raného štádia," vysvetlila Ganajová.

Niekoľko možností liečby

S tvrdeniami všeobecnej lekárky súhlasil aj spomínaný angiológ, ktorý podľa vlastných slov vidí najväčší problém v tom, že ľudia sa boja poslednej fázy ochorenia, počiatočným štádiám však nevenujú pozornosť.

"Žijeme v predstave, že ak sa to zhorší, pôjde k lekárovi. Je potrebné, aby sa pacienti nebáli. Treba sa priblížiť k ľuďom. Nemá zmysel zakrývať si oči pred ochorením, treba ho prijať a začať liečiť," uviedol Žernovický.

Až 95 pacientov s chronickým žilovým ochorením je možné podľa Žernovického ošetriť takzvanou skleroterapiou, teda bez rezania a celkovej alebo spinálnej anestézy. Pacienti sú hneď po zákroku mobilní a môžu odísť domov. Ďalšími možnosťami liečby sú miniinvazívna alebo klasická chirurgia, ani z tých však podľa Žernovického netreba mať strach, pretože nie sú bolestivé.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

VČERA - 21:51Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

12:31 27.04.2024Zdravie

Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.