• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
15°Bratislava

Smer podľa Mihála mení zákon o penzii rýchlo a chaoticky

  • 16:48 24.03.2015
  • BRATISLAVA
Smer podľa Mihála mení zákon o penzii rýchlo a chaoticky

Podľa poslankyne Eriky Jurinovej (OĽaNO) iným prístupom k penzistom, ktorí si na dôchodok sporili v druhom pilieri, vznikne vo vzťahu k minimálnemu dôchodku ďalšia skupina diskriminovaných dôchodcov.

Poslanci za stranu Smer-SD idú podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) rýchlo a chaoticky meniť podobu vládneho návrhu na zavedenie minimálneho dôchodku tak, aby sporitelia v druhom pilieri mali nárok na nižšiu minimálnu penziu od štátu.

"Títo majstri sveta, ktorí riadia túto krajinu, si uvedomili, že takýto návrh zákona o minimálnom dôchodku ide proti ich zámerom vyštvať čo najviac ľudí z druhého piliera," povedal opozičný poslanec na tlačovej besede k pôvodnej podobe vládneho návrhu zákona. O pozmeňujúcich návrhoch poslancov za Smer-SD k návrhu na zavedenie minimálnej penzie bude parlamentný sociálny výbor rokovať zrejme v utorok od 19:00.

Smer chce podľa Mihála upierať právo na slušnú životnú úroveň

Smer-SD podľa Mihála nechce so zmenou nastavenia minimálneho dôchodku strácať čas, keďže druhý pilier je už od 15. marca tohto roka otvorený. "Potrebujú mať čo najskôr výstup zo sociálneho výboru, aha, pozrite sa, je tu pozmeňovací návrh, ktorý schválil sociálny výbor a podľa tohto návrhu bude druhý pilier pre väčšinu tých, ktorí majú nízky zárobok, nevýhodný, pretože dostanú menší minimálny dôchodok," povedal bývalý minister práce a sociálnych vecí.

Smer-SD bude podľa Mihála týmto krokom upierať základné práva na slušnú životnú úroveň sporiteľom v druhom pilieri, čo považuje za protiústavné.

Vláda ide podľa poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) urobiť z minimálneho dôchodku kladivo na dvojpilierových penzistov. "Zo zákona o minimálnom dôchodku nezostane kameň na kameni," povedal. Kabinet podľa Kaníka ide potrestať tých ľudí, ktorí vstúpili do druhého piliera a správali sa tak veľmi zodpovedne k verejným financiám.

"Pre verejné financie je najvýhodnejšie, keď všetci budú aj v druhom pilieri a tým pomôžu udržať výplatu dôchodkov z prvého piliera trvalo," povedal Kaník. Pripravovaný pozmeňujúci návrh k minimálnemu dôchodku označil za hon na druhopilierových penzistov.

OĽaNO sa obáva o diskrimináciu dôchodcov

Podľa poslankyne Eriky Jurinovej (OĽaNO) iným prístupom k penzistom, ktorí si na dôchodok sporili v druhom pilieri, vznikne vo vzťahu k minimálnemu dôchodku ďalšia skupina diskriminovaných dôchodcov. "Vláda tým rieši svoju nenávisť k druhému pilieru," povedala.

Podľa vládneho návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý minulý týždeň posunul parlament do druhého čítania, sa má od začiatku júla tohto roka na Slovensku zaviesť minimálny dôchodok. Pre ľudí, ktorí počas života získali 30 rokov dôchodkového poistenia, by mal minimálny dôchodok tvoriť 136 percent zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura.

Vládny návrh zákona pritom nerozlišuje medzi tým, či si penzista na dôchodok sporil v druhom pilieri, alebo bol len v prvom, štátnom pilieri. Suma minimálnej penzie sa má zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o dva percentuálne body a od 40 rokov o tri percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia budúci rok predstavovala 340,8 eura.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

VČERA - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

VČERA - 16:27Ekonomické

Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

VČERA - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

VČERA - 10:32Ekonomické

Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

19:06 28.04.2024Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.