• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
23°Bratislava

Štátne železnice škrtajú IC vlaky, nechcú vojnu s Regiojetom

  • 16:07 24.03.2015
  • BRATISLAVA
Štátne železnice škrtajú IC vlaky, nechcú vojnu s Regiojetom

Z doterajšieho počtu 41 spojov bude týždenne jazdiť 25 vlakov. Spoločnosť tak reaguje na cenovú vojnu rozpútanú súkromným dopravcom RegioJet.

Štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od polovice apríla zníži počet InterCity (IC) vlakov na trase Bratislava – Žilina – Košice a späť. Z doterajšieho počtu 41 spojov bude týždenne jazdiť 25 vlakov. Spoločnosť tak reaguje na cenovú vojnu rozpútanú súkromným dopravcom RegioJet.

Ako povedal generálny riaditeľ ZSSK Pavol Gábor na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, nie je možné súperiť s niekým, kto ponúka polovičnú cenu lístka. Súkromný dopravca podľa neho jazdí za dotované ceny, pretože lístok na 100-kilometrovú trasu v IC vlakoch stojí pre bežného cestujúceho o tretinu až polovicu menej ako lístok na rovnako dlhej trase na linke dotovanej štátom, kde je jediným prevádzkovateľom.

Zámerom takéhoto správania, ktoré Gábor označil za ekonomickú samovraždu, má byť zloženie konkurenta, ovládnutie trhu a následné zvýšenie cien. "Neprimerane nízke ceny majú jediný cieľ – prevziať zákazníkov konkurencie. ZSSK sa nemôže správať iracionálne, nemôže sa pustiť do cenovej vojny," zdôraznil.

Napriek inovovaným službám, ktoré môžu využívať zákazníci štátneho dopravcu od polovice decembra minulého roka, firma podľa Gábora stráca cestujúcich. V januári jej IC vlaky využilo oproti plánu o 28 % menej ľudí, vo februári o 25 % a v marci sa pokles znížil na 15 %. "Od začiatku roka máme nabúraný náš biznis plán, a tým pádom potenciálne zväčšenie straty," dodal.

Zmeny v cestovnom poriadku preto nastanú od 15. apríla 2015. "Vypustíme najstratovejšie IC vlaky. Budeme sa špeciálne venovať tým IC vlakom, kde je dopyt, ktoré majú potenciál na to, aby boli plus-mínus nula. Je to pre nás veľmi vážne rozhodnutie, pretože IC vlaky sú dlhodobo vlajkovou loďou tejto firmy, ale nemá zmysel viesť boj, ktorý nemá víťaza," domnieva sa Gábor.

V pracovné dni tak na trase spájajúcej západ s východom Slovenska budú jazdiť dva páry IC vlakov ZSSK namiesto súčasných troch párov. Spoločnosť škrtá spoj, ktorý vyráža z Bratislavy o 13.37 h a ranný vlak s odchodom z Košíc o 5.24 h. Zredukuje sa aj počet víkendových spojov. V sobotu nebudú IC vlaky jazdiť vôbec, ani v nedeľu ráno. Víkendový IC Šarišan z Bratislavy do Humenného a späť zostane zachovaný.

Stanovisko spoločnosti RegioJet

Spoločnosť RegioJet odmieta obvinenie ZSSK zo začatia cenovej vojny, následkom čoho musí redukovať počty spojov IC ZSSK.

IC vlaky ZSSK boli dlhodobo stratové ešte pred príchodom žltých vlakov na trať Bratislava - Žilina - Košice a späť a za posledný rok vygenerovali stratu 3 milióny eur. V decembri 2014 z týchto vlakov naviac podľa dostupných informácií väčšina cestujúcich odišla z časti do vlakov RegioJet za lepšími službami, no predovšetkým si ich štát a ZSSK "vykanibalizovali" sami bezplatnou prepravou v rýchlikoch, ktoré takmer polovicu slovenskej verejnosti vozia "zdarma". Spoločnosť RegioJet cenovú vojnu nezačala, naopak, všetky zľavy a zvýhodnené cestovné ponúka cestujúcim najmä preto, aby cenovo dokázala konkurovať štátnej ZSSK. Štátna spoločnosť naviac uplatňovala v IC vlakoch podnákladové ceny, ktoré s bezplatnou prepravou v rýchlikoch poškodzujú akéhokoľvek prichádzajúceho konkurenta. Ak by nepristúpili k opatreniam, tento rok by podľa odhadov vygenerovali vlaky IC ZSSK stratu 8 až 10 miliónov eur, ktorú by museli zaplatiť daňoví poplatníci.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

DNES - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

DNES - 16:27Ekonomické

Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

DNES - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

DNES - 10:32Ekonomické

Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

VČERA - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.