• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
20°Bratislava

Poslanci preveria údajné zlyhanie úradu v 22-miliónovom europrojekte

  • 15:48 24.03.2015
  • BRATISLAVA
Poslanci preveria údajné zlyhanie úradu v 22-miliónovom europrojekte

Štatistický úrad čelí podozreniu zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

(Na archívnej snímke predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová) Poslanci z parlamentného výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj pôjdu po Veľkej noci na poslanecký prieskum na Štatistický úrad SR. Rozhodli o tom dnes.

Štatistický úrad čelí podozreniu zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Polícia ho vyšetruje pre zlyhanie pri realizácii 22-miliónového europrojektu na Elektronické systémy, napríklad na webovú stránku.

Ministerstvo financií vyzvalo úrad, aby vrátil neoprávnené výdavky vo výške 5,397 milióna eur v rámci projektu Elektronické služby. S finančnou korekciou sa úrad nestotožňuje a bude ju rozporovať.

"Nebudeme vracať peniaze," vyhlásila dnes pred poslancami šéfka úradu Ľudmila Benkovičová. Dodala, že ak sa ministerstvo financií rozhodne vziať štatistickému úradu viac ako 5 miliónov eur, ohrozí tým štatistiku. Zdôraznila, že úrad plní aj záväzky, ktoré podpísal štát. Ak by prišlo k odobratiu spomínaných peňazí, úrad by prestal plniť úlohy do niekoľkých mesiacov. Benkovičová je pripravená rokovať s ministerstvom financií.

Šéfka úradu poslancom zopakovala, že si stojí za všetkým, čo podpísala. "Podpísala som to v zmysle vtedy platných predpisov," vyhlásila. Následné posudzovanie podľa nej nemá prebiehať retroaktívne. Vyhlásila, že ak sa ukáže jej pochybenie, prihlási sa k zodpovednosti.

Trvá na tom, že úrad neporušil pravidlá. Dokazujú to podľa Benkovičovej doklady, ktoré má. Zdôraznila, že v súvislosti s implementáciou projektu bolo deväť auditov. Z nich podľa Benkovičovej ani jeden nekonštatoval porušenie zákona. "Riadiaci orgán nekonštatoval porušenie," vyhlásila.

Benkovičová nepovedala, či by si výbor mal vyžiadať informácie aj od ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Opozičným poslancom sa totiž z Benkovičovej vyjadrení zdalo, že práve jeho by sa mali pýtať na vzniknuté problémy. "Nie som ten, čo má vznášať obvinenia," odpovedala na otázku poslancov, či si majú zavolať Kažimíra.

Igor Hraško z OĽaNO sa nazdáva, že štatistický úrad má byť len obetný baránok. Niekto sa podľa neho snaží v rámci programu OPIS zaplátať niekde dieru. Hraško sa tým plánuje ďalej zaoberať. "Pretože, ak v rámci 16 inštitúcií ide zhruba o 100 miliónov eur, nie je to malá položka. Toto nie je chyba na vašej strane. Ale zrejme niekto potrebuje mať obetného baránka a asi si na to vybral štatistický úrad, kde nie je nominant vládnej strany," obrátil sa Hraško na Benkovičovú.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

DNES - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

DNES - 16:27Ekonomické

Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

DNES - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

DNES - 10:32Ekonomické

Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

VČERA - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.