• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
20°Bratislava

Rasová neznášanlivosť sa u nás prejavuje najmä voči Rómom

  • 17:14 21.03.2015
  • BRATISLAVA
Rasová neznášanlivosť sa u nás prejavuje najmä voči Rómom

Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 21. marec za Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii ako reakciu na vraždu 69 černošských demonštrujúcich v juhoafrickom Sharpeville v roku 1960 proti novému zákonu potláčajúcemu ich slobodu.

Aj na Slovensku si dnes pripomíname Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii. Podľa Ústavy SR sú si ľudia rovní v dôstojnosti aj právach, tolerancia a život bez predsudkov je však najmä v hlavách ľudí, konštatuje Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP).

Na Slovensku sa rasová neznášanlivosť prejavuje najmä voči rómskej časti obyvateľov, a to pre zovšeobecňovanie, stereotypyzáciu a vytváranie predsudkov voči ich správaniu, hodnotám a zvykom.

Podľa výkonného riaditeľa SNSĽP Mariana Mesároša máme v čerstvej pamäti len nedávno medializovaný experiment Inštitútu finančnej politiky.

Anketári v ňom fiktívne žiadali o prijatie do zamestnania, pričom polovica záujemcov rovnakej vzdelanostnej kvality vystupovala pod slovensky znejúcimi priezviskami a druhá polovica pod rómskymi. Jednoduchá skúška ukázala, že na pracovný pohovor pozvali zamestnávatelia len 17 percent domnelých Rómov oproti 40 percent "nerómskych" uchádzačov.

"Každý človek je jedinečný. Tak, ako nemôžeme povedať, že všetky ženy sú citlivé, alebo všetky deti sú neporiadne, tak nemôžeme ani všetkým Rómom prisúdiť rovnaké správanie," uviedol Mesároš.

"Ak človek hodnotí iného človeka, nemalo by toto hodnotenie vychádzať z farby pleti, pôvodu alebo etnicity, ale z individuálnych čŕt daného človeka," dodal.

Realitou u nás je aj segregácia Rómskych žiakov od ostatných

Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 21. marec za Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii ako reakciu na vraždu 69 černošských demonštrujúcich v juhoafrickom Sharpeville v roku 1960 proti novému zákonu potláčajúcemu ich slobodu. V tento deň sa zameriava pozornosť na problémy rasizmu a zdôrazňuje sa potreba rasovej harmónie.

Podľa SNSĽP napriek tomu, že udalosť v Sharpeville sa udiala pred 55 rokmi, aj dnes môžeme nájsť na Slovensku ľudí, ktorí odsudzujú ostatných práve na základe farby pleti.

Ako príklad môžeme uviesť predvolebnú kampaň Vladimíra Gürtlera, kandidáta strany 7 statočných, ktorý sa o hlasy voličov usiloval so značne kontroverznými heslami, alebo bar v Spišských Vlachoch, v ktorom personál diskriminoval rómsky pár tým, že ich odmietol obslúžiť. Realitou na Slovensku je tiež segregácia Rómskych žiakov od ostatných, napríklad na škole v Levoči.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva na vypnutie anonymných diskusií, chce ich zakázať aj legislatívne

SNS vyzýva na vypnutie anonymných diskusií, chce ich zakázať aj legislatívne

DNES - 14:42Domáce

SNS vyzýva médiá, aby v najbližšom období vypli na jednotlivých portáloch všetky anonymné diskusie.

Polícia pátra po mužovi, mal sa dopustiť závažnej trestnej činnosti

Polícia pátra po mužovi, mal sa dopustiť závažnej trestnej činnosti

DNES - 14:32Domáce

Dopustiť sa mal zločinu ublíženia na zdraví spáchaného formou spolupáchateľstva v súbehu s prečinom porušovania domovej slobody spáchaného formou spolupáchateľstva.

Robert Kaliňák: Členovia vlády majú kompetencie na ďalšie riadenie štátu

Robert Kaliňák: Členovia vlády majú kompetencie na ďalšie riadenie štátu

DNES - 14:22Domáce

Členovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov.

Šutaj Eštok: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

Šutaj Eštok: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

DNES - 14:17Domáce

Všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu. Na tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Šutaj Eštok: Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

Šutaj Eštok: Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

DNES - 13:56Domáce

Obvinili strelca, ktorý v stredu viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica.