• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
13°Bratislava

Zotrvanie, vystúpenie či vstup do 2. piliera treba zodpovedne zvážiť

  • 9:29 19.03.2015
  • BRATISLAVA
Zotrvanie, vystúpenie či vstup do 2. piliera treba zodpovedne zvážiť

Pre ľudí nad 45 rokov veku platí odporúčanie z neho vystúpiť, rizikovou skupinou z hľadiska dĺžky sporenia sú ľudia od 41 do 45 rokov najmä vo vzťahu k príjmom.

Od 15. marca až do 15. júna tohto roka, teda v období otvorenia 2. piliera v dôchodkovom systéme, majú sporitelia, prípadne záujemcovia o vstup do 2. piliera možnosť rozhodnúť sa, ako sa zabezpečia na dôchodok. Situácia každého sporiteľa alebo poistenca je individuálna a rozhodnutie je iba na ňom.

Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne pre TASR uviedol: "Aby mal 2. pilier pre sporiteľa zmysel, mal by sporiť aspoň 25 rokov a mať príjmy vyššie, ako je priemerná mzda 858 eur. Tí, čo sú bez príjmu, napríklad dlhodobo nezamestnaní, tí, ktorí dlhšie pracujú v zahraničí a pritom neodvádzajú príjmy na Slovensku, matky, ktoré plánujú dlhodobú starostlivosť o deti a nie kariéru, alebo tí, ktorí majú nepravidelný príjem, ďalej tí, ktorí zarábajú do výšky priemernej mzdy, teda menej ako 858 eur, tí si pravdepodobne v 2. pilieri nenašetria viac, ako keby mali dôchodok len zo Sociálnej poisťovne, teda z 1. piliera. Mali by preto zvážiť odporúčanie vystúpiť z 2. piliera. Rizikovou skupinou sú aj tí, ktorých príjem je 1- až 1,25-násobok priemernej mzdy. Šancu na vyšší dôchodok ako iba zo Sociálnej poisťovne majú sporitelia s príjmom nad 1100 eur."

Podľa hovorcu je preto dôležitá aj predpokladaná dĺžka sporenia v 2. pilieri. Pre ľudí nad 45 rokov veku platí odporúčanie z neho vystúpiť, rizikovou skupinou z hľadiska dĺžky sporenia sú ľudia od 41 do 45 rokov najmä vo vzťahu k príjmom. Na vyšší dôchodok ako iba zo Sociálnej poisťovne majú šancu mladší ľudia do 40 rokov veku. Tieto odporúčania samozrejme platia pri zachovaní parametrov nastavených v 1. a 2. pilieri v súčasnosti.

V prípade, že sa sporiteľ rozhodne z 2. piliera vystúpiť, jeho peniaze budú prevedené do Sociálnej poisťovne a obdobie v 2. pilieri sa mu započíta do dôchodku tak, ako by v tomto pilieri nikdy nebol. Môže tak urobiť vyplnením tlačiva Oznámenie sporiteľa nebyť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení, ktoré si môže stiahnuť z webovej stránky www.socpoist.sk, alebo ho získa pri návšteve pobočky Sociálnej poisťovne.

Kto sa rozhodne do 2. piliera vstúpiť, neoznamuje to Sociálnej poisťovni, ale uzavrie zmluvu s konkrétnou dôchodkovou správcovskou spoločnosťou.

Ďalšie informácie o otvorení 2. piliera môžu všetci záujemcovia nájsť na webovej stránke www.socpoist.sk, na telefónnych číslach 0800 123 123 (o dôchodku z 2. piliera) a 0906 171 989 alebo 02 3247 1989 (ostatné informácie o 2. pilieri) alebo vo svojej pobočke Sociálnej poisťovne.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

VČERA - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

VČERA - 16:27Ekonomické

Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

VČERA - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

VČERA - 10:32Ekonomické

Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

19:06 28.04.2024Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.