• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
Bratislava

Trnavčania premiestnili najstaršiu sochu Štefánika

  • 15:28 18.03.2015
  • TRNAVA
Trnavčania premiestnili najstaršiu sochu Štefánika

Dielo akademického sochára Jána Koniarka presunuli len asi o štyri metre hlbšie do parku. V minulosti stála Štefánikova socha na viacerých miestach v Trnave a dvakrát skončila z politických dôvodov v depozite.

Najstaršiu sochu Milana Rastislava Štefánika na Slovensku, ktorá stojí v Trnave, dnes premiestnili. Dielo akademického sochára Jána Koniarka presunuli len asi o štyri metre hlbšie do parku neďaleko evanjelického kostola.

Presunutie sochy je súčasťou revitalizácie územia, vďaka nemu vznikne väčší zhromažďovací priestor. V minulosti stála Štefánikova socha na viacerých miestach v Trnave, dvakrát skončila z politických dôvodov v depozite.

Bronzovú plastiku aj so žulovým podstavcom premiestnil autožeriav za asistencie akademického sochára Pavla Čambala. Nešlo podľa neho o zložitú operáciu, najskôr však bolo potrebné zistiť, akým spôsobom je plastika v žulovom podstavci ukotvená.

Sochu generála Štefánika v životnej veľkosti odhalili z iniciatívy miestnej Matice slovenskej 19. októbra 1924 v prítomnosti jeho matky Albertíny počas veľkej slávnosti na dnešnom Námestí SNP päť rokov po jeho tragickej smrti. Bola to v tom čase prvá jeho socha na Slovensku. Približne po štvrťstoročí z verejného priestranstva zmizla, neskôr ju nahradil pomník venovaný osloboditeľom.

V roku 1969 postavili bronzovú sochu Štefánika v Trnave opäť, tentoraz na novom mieste oproti pomníku Antona Bernoláka. Tu vydržala krátko, podľa pamätníkov len pár mesiacov. Tretíkrát sa Štefánik v Trnave dostal na verejnosť v máji 1990. Vrátil sa na Námestie SNP, aj keď nie na pôvodné miesto.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

VČERA - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

VČERA - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

VČERA - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

VČERA - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.