• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
16°Bratislava

Video: Vo Frankfurte horia autá, antikapitalisti protestujú

  • 14:20 18.03.2015
  • FRANKFURT
Video: Vo Frankfurte horia autá, antikapitalisti protestujú

V nemeckom Frankfurte vypukli z utorka na stredu silné protesty proti úsporným opatreniam Európskej centrálnej banky (ECB). K stretom, v rámci ktorých demonštranti zapálili niekoľko súkromných aj policajných áut, prichádza v deň slávnostného otvorenia novej budovy centrály ECB za 1, 3 miliardy eur.

Polícia siahla po vodných delách

Agentúra Reuters uvádza, že demonštranti pri násilnostiach, ktoré pokračujú aj v stredu na obed zranili už 90 policajtov, do ktorých hádzali kamene či bližšie nešpecifikované kvapaliny. Demonštranti podpálili sedem policajných áut, zničili viaceré obchody v centre mesta a viaceré ulice zablokovali horiacimi pneumatikami či odpadkovými košmi. Podľa údajov rakúskej televíznej stanice ORF polícia zatiaľ zadržala približne 550 ľudí.

Mestská polícia použila vodné delá, aby si prekliesnila cestu cez masu čiernoodetých demonštrantov pred vchodom do centrály ECB, ktorý blokujú policajné zátarasy. Všade počuť sirény, nad mestom lietajú policajné helikoptéry. Školy a materské školy v okolí ostali uzavreté, mestská doprava funguje obmedzene.



Minister vnútra Heiko Maas kritizoval výtržníkov a obvinil ich zo zneužitia práva na demonštrácie. "Násilie proti polícii a požiarnikom nie je prípustné," povedal Haas. "Každý má právo kritizovať inštitúciu ako je ECB, ale výtržnosti prekračujú hranice politickej výmeny názorov," povedal minister.

Inšpiráciu našli v hnutí Occupy Wall Street

Prezident ECB Mario Draghi v prejave pri otváraní centrály ECB oslovil demonštrantov, pričom uviedol, že im unikajú súvislosti, keď obviňujú ECB.

"Európska jednota je napätá. Ľudia prežívajú ťažké časy. Niektorí z nich, rovnako ako množstvo dnešných protestujúcich, si myslia, že problém spočíva v tom, že Európa robí príliš málo. Avšak oblasť eurozóny nie je politickou úniou toho druhu, kde niektoré krajiny neustále platia za iné. ...Krajiny musia byť schopné stáť na svojich vlastných nohách - a každá je zodpovedná za svoju vlastnú politiku. Fakt, že niektoré musia prechádzať ťažkými časmi nie je voľba, ktorá im bola nanútená, je to dôsledok ich predošlých rozhodnutí," uviedol.



Organizátori, ktorí protest nazvali Blockupy podľa vzoru hnutia Occupy Wall Street, ktoré sa konalo v roku 2011, odhadujú na dnešnej demonštrácii v Frankfurte účasť okolo 10-tisíc ľudí. Tisícky z nich pritom prišli do finančnej metropoly Nemecka aj z iných európskych krajín.

Chcú koniec úsporných opatrení

"Náš protest je protestom proti ECB, členovi trojky, ktorý napriek tomu, že nie je demokraticky zvolený, bráni práci Gréckej vlády. Chceme, aby sa politika úsporných opatrení skončila," vyhlásil Ulrich Wilken, jeden z organizátorov protestu. "Chceme hlasný ale nenásilný protest," dodal.

Organizátori Blockupy vyhlasujú, že reprezentujú kritikov nadnárodných finančných inštitúcii vrátane "trojky" veriteľských inštitúcií, ktoré spravujú program finančnej pomoci pre Grécko. Tými sú ECB, Európska komisia a Medzinárodný menový fond.

Grécky minister financií Jánis Varoufákis minulý týždeň kritizoval politiku ECB voči Grécku, pričom ju vyhlásil za "dusivú", čo je termín, ktorý používajú aj frankfurtskí demonštranti.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

DNES - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

DNES - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

DNES - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

DNES - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

DNES - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.