• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

16 skvelých tipov využitia jedlej sódy

  • 20:13 26.02.2015
  • BRATISLAVA
16 skvelých tipov využitia jedlej sódy

Vďaka vlastnostiam schopným regulovať pH, ide o nenákladný a ekologicky šetrný produkt. Použitie jedlej sódy sa tak rozšírilo i mimo kuchyňu a možno ste ani netušili, s čím všetkým vám sóda dokáže pomôcť.

Dnes nájdeme jedlú sódu takmer v každej domácnosti. Najpopulárnejšia je ako zložka do pečenia a známe sú aj jej účinky na bielenie zubov. Poznali ste však tieto zaujímavé triky? Určite stoja za vyskúšanie.

1. Čistenie

Účinne vyčistí vane, drezy i dlaždice. Stačí nasypať sódu na vlhkú špongiu a čistiť ako obvykle. Dobre opláchnite a osušte! Pre väčšie plochy použite sódovú pastu vytvorenú zmiešaním sódy so soľou a tekutým mydlom. Nechajte ju pôsobiť päť minút a opláchnite!

2. Umývanie hrncov

Hrnce a panvice získajú nový vzhľad, odstránia tuk, prilepené jedlo a zájdenú špinu. Aby ste zabránili možnému poškrabaniu, zmiešajte sódu s vodou, saponátom a namiesto hubky môžete použiť vlhkú handričku.

Video: 10 tipov použitia octu

3. Páchnuce vechte a hubky

Poznáte to, dobre vám nevyschnú a potom zapáchajú, pričom sa ešte neopotrebovali a vyhadzovať ich nechcete. Stačí ich namočiť do silného sódového roztoku. Štyri lyžice sódy rozpustite v litri teplej vody!

4. Škvrny od kávy a čaju

Zostali vám častým používaním hrnčeky fľakaté od kávy a čaju? Žiadny problém! Na noc ich namočte do litra teplej vody, v ktorej rozmiešate 1/4 šálky sódy.

5. Čistá rúra

Čistiť rúru po dlhom čase dá poriadne zabrať. Nasypte na dolnú časť rúry jedlú sódu, postriekajte vodou v rozprašovači a nechajte cez noc pôsobiť. Ráno odstráňte sódu hubkou a dokončite čistenie mokrou handričkou!

6. Bielizeň

Jedlá sóda je vynikajúca na pranie oblečenia z prírodných vlákien ako je organická bavlna či konope. Tie môžu chemické pracie prostriedky rýchlejšie zničiť. Ak čistíte bielizeň ručne vo vani s vodou, pridajte do nej polovicu šálky jedlej sódy. Výsledok vás navyše prekvapí čistotou a mäkkosťou.

Čítajte: Ako správne prať? 8 chýb, ktoré možno robíte

7. Olejové škvrny

Rozlial sa vám olej na podlahu v garáži? Nasypte jedlú sódu o rozotrite mokrým štetcom!

8. Na športové potreby

Napáchlo vám športové vybavenie? Zápach pomôže odstrániť sóda. Budete potrebovať vodu, sódu a kefu. Bez poškrabania týmto roztokom vyčistíte i golfové palice či ruksaky od spotených vecí.

9. Univerzálny čistič auta

Poťahy, pneumatiky, okná, svetlá, rohože, to všetko vyčistíte bez obáv z poškrabania. Použiť môžete roztok zo 1/4 šálky jedlej sódy na liter vody. Aplikujte špongiou alebo mäkkou handričkou. Okrem špiny ľahko odstráni i prilepený hmyz, živicu či smolu. Na odolnejšie škvrny použite mäkkú kefku!

Video: 10 tipov ako využiť citróny pri upratovaní

10. Ústna hygiena

Hoci mnohí farmaceuti a odborníci sódu na zuby neodporúčajú, a to z dôvodu narušenia zubnej skloviny, na jej účinkoch je predsa len mnoho pravdy. Pôsobí totiž antibakteriálne, proti zápachu z úst, biely zuby a ak ju zriedite a nepoužijete jej príliš veľa, nemusíte sa ničoho obávať. Štipku jedlej sódy dajte do misky a zamiešajte s trochou vody! Ak máte zuby citlivejšie a sklovinu krehkejšiu, priadajte vody viac.

11. Vyčistí kefy a hrebene

Ak chcete mať hebké vlasy, musíte ich česať čistými hrebeňmi a kefami. Sóda účinne odstráni maz. Stačí ich namočiť do teplej vody s lyžičkou jedlej sódy, opláchnuť a nechať vysušiť.

Čítajte: Kokosový olej - TOP 10 tipov ako ho využiť

12. Upokojuje poštípanú kožu

V prípade bodnutia hmyzom použite sódu ako masť na postihnuté miesto. Ak chcete zmierniť svrbenie, nasypte si jedlú sódu na ruky a votrite do vlhkej pokožky po kúpeli či sprche!

13. Čisté podlahy

Odstraňuje nečistoty a špinu i z podláh, a to bez nežiaducich škrabancov. Nasypte pol šálky sódy do vedra s teplou vodou a umyte dlážku mopom či handrou ako zvyčajne. Ako bonus dodáte podlahe krásny lesk. Ľahko ňou vyčistíte i šmuhy od topánok za pomoci čistej a vlhkej špongie.

Čítajte: Esenciálne oleje: 10 zaujímavých tipov ich využitia

14. Nábytok

Sóda údajne dokáže vyčistiť i pokreslený nábytok a steny. Aplikujte sódu na vlhkú handričku a jemne trite!

15. Čistenie sprchovacieho závesu

Zo sprchovacieho závesu odstránite pach i špinu nasypaním sódy na vlhkú špongiu a trením závesu. Následne ho opláchnite a vyveste presušiť!

16. Proti oxidácii na aute

Jedlá sóda sa používa na čistenie zoxidovaných kontaktov autobatérií. Pred samotným čistením sa uistite, že sú svorky od akumulátora odpojené.

Účinný prípravok si vyrobíte zmiešaním sódy s trochou vody. Drhnite vlhkou handričkou kontakty batérie. Po vyčistení a opätovnom pripojení svoriek ich natrite vazelínou, aby sa zabránilo budúcej oxidácii.

Pri práci s batériami buďte mimoriadne opatrní a používajte rukavice, nakoľko obsahujú agresívne kyseliny. Pri nesprávnom zaobchádzaní hrozí možnosť výbuchu.

Čítajte aj: Olivový olej pre krásu i domácnosť. 10 tipov na praktické použitie

Zdroj: Info.sk, BD, realfarmacy.com, zahr. Foto: BD
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.