• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
16°Bratislava

Bratislava má prvú jednosmernú električku, pribudnú ďalšie

  • 13:15 18.02.2015
  • BRATISLAVA
Bratislava má prvú jednosmernú električku, pribudnú ďalšie

Šéf Dopravného podniku Bratislava verí, že vďaka novým električkám, trolejbusom aj autobusom sa stane verejná doprava pre obyvateľov Bratislavy atraktívnejšia.

Do vozoparku Dopravného podniku Bratislava (DPB) doviezli prvú z 15 nových jednosmerných električiek 29T. Tie spolu s obojsmernými električkami z eurofondov kúpil dopravný podnik. Spolu do vozoparku pribudne 45 nových električiek - 15 jednosmerných a 15 obojsmerných s využitím opcie na 15 ďalších obojsmerných vozidiel.

Nové električky za 115,3 milióna eur kúpil DPB v rámci Operačného programu Doprava 2007-2013, z toho Európska únia prispeje 93,1 milióna eur. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová.

Dopravný podnik využil aj možnosť opcie

Zmluvu na nenávratný príspevok z európskych fondov podpísal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek s generálnym riaditeľom DPB Ľubomírom Belfim v septembri 2013.

Dopravný podnik k nákupu nových 15-tich obojsmerných električiek využil aj možnosť opcie na ďalších 15 vozidiel, tento dodatok podpísal šéf dopravného podniku vlani v auguste. Dopravný podnik chce využiť aj opciu na nákup ďalších 15 jednosmerných električiek.

Dodatok na ďalšie jednosmerné električky DPB podpísal vlani v októbri a na ich financovanie sa budú uchádzať o príspevok z pripravovaného operačného programu Infraštruktúra 2014-2020, ktorý je nástupcom pôvodného Operačného programu Doprava. Jednosmerné a obojsmerné električky dodáva do Bratislavy spoločnosť Škoda Transportation.

Na nákup využili prostriedky z eurofondov

"Je to vôbec po prvýkrát v histórii, čo sa na nákup nových vozidiel MHD využili finančné prostriedky z eurofondov," povedal šéf DPB Belfi. Všetky nové električky sú nízkopodlažné klimatizované a monitorované vnútorným aj vonkajším kamerovým systémom.

Podľa Belfiho sa tak zvýši bezpečnosť cestujúcich i vodičov a zároveň sa zníži vandalizmus. "Verím, že vďaka novým električkám, trolejbusom aj autobusom sa stane verejná doprava pre obyvateľov Bratislavy atraktívnejšia," uviedol Belfi.

K prvým novým električkám by mali postupne pribudnúť i ďalšie. Ďalšie obojsmerné vozidlá v DPB privezú už v najbližších mesiacoch, od marca do mája. Jednosmerné električky by mali dodať v máji. Do októbra tohto roka by podľa Volfovej malo vo vozidlovom parku DPB pribudnúť 40 nových vozidiel, ostatné dodá vysúťažená spoločnosť v roku 2016.

Nové električky ešte čakajú skúšky

Nové električky hneď po privezení do Bratislavy ešte nemôžu na trať, čakajú ich totiž skúšky. Ide o nové typy, ktoré musí schváliť ministerstvo dopravy.

"Naši pracovníci v spolupráci s pracovníkmi dodávateľa budú na nových električkách vykonávať technicko–bezpečnostné skúšky. Zoznam skúšok bol dohodnutý medzi výrobcom vozidla a schvaľovacím orgánom, čo je Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR," vysvetlila Volfová.

S novou električkou totiž musia vyskúšať prejazdnosť tratí či súčinnosť brzdových systémov. Vykonať treba aj skúšky zrýchlenia, skratové a otepľovacie skúšky, otestovať tiež musia funkčnosť všetkých systémov a zariadení. Až po týchto skúškach môže byť nová električka zaradená do premávky s cestujúcimi, vysvetlila Volfová. Počas skúšok namiesto cestujúcich vozia v električke oceľové koľajnice.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

DNES - 21:02Domáce

Bývalý prezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin, ktorý je zároveň útokom na samotný základ našej krajiny a demokracie.

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

DNES - 20:18Domáce

Na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bol spáchaný atentát. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, predseda vlády je v kritickom stave.

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

DNES - 20:11Domáce

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po útoku v Handlovej mimoriadne vážny. Stále ho operujú v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. .

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

DNES - 19:18Domáce

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica.

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

DNES - 19:08Domáce

Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin".