• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
14°Bratislava

Smer vykráda opozičné návrhy a robí to zle, tvrdí Most-Híd

  • 8:00 18.02.2015
  • BRATISLAVA
Smer vykráda opozičné návrhy a robí to zle, tvrdí Most-Híd

Vládny Smer-SD podľa strany Most-Híd vykráda opozičné návrhy a robí to zle."Pánom poslancom Smeru neslúži ku cti, že zneužívajú zákonodarnú iniciatívu svojich kolegov," uvádza sa vo vyhlásení Mosta-Híd.

Opozičná strana upozorňuje, že Smer-SD v roku 2012 zamietol návrh zákona na celoživotné ocenenie úspešných vrcholových športovcov, ktorý predložili do parlamentu poslanci Mosta-Híd. Most navrhoval, aby zlatí medailisti mali doživotne každý mesiac nárok na odmenu vo výške priemernej mzdy. Strieborní medailisti by dostali 60 percent tejto sumy a bronzoví 40 percent.

"Inšpirovaní európskymi trendmi, išlo nám o to, aby sa štát celoživotne postaral o tých športovcov, ktorí celý svoj aktívny život špičkovými výkonmi reprezentovali našu krajinu na olympijských hrách. Boli, sú a budú vzorom pre mládež a zaslúžia si úctu nás všetkých. Náš návrh zákona bol vládnou väčšinou zamietnutý," vysvetľuje hovorca Mosta-Híd Gabriel Gilányi.

Most činy Smeru kritizuje

Smer podľa jeho slov zamietnutie návrhu Mosta-Híd odôvodňoval tým, že chce pripraviť komplexný zákon o športe, v ktorom vyrieši aj túto problematiku.

"Preto sme prekvapení, že z dielne štyroch poslancov Smeru sa objavil návrh zákona, ktorý je nesystémový tak z pohľadu pripravovaného zákona o športe, ako aj zákona o sociálnom poistení. V žiadnom prípade sa nedá považovať za komplexný návrh zákona o športe," uvádza Most vo vyhlásení.

Príspevok dorovná športovcom dôchodok

Poslanci Smeru-SD Otto Brixi, Anton Martvoň, Dušan Čaplovič a Dušan Galis predložili do parlamentu začiatkom februára návrh zákona o príspevku športovému reprezentantovi, podľa ktorého medailisti z olympijských, paralympijských alebo deaflympijských hier a zlatí majstri sveta a Európy budú mať garantovaný minimálny dôchodok od 550 do 800 eur podľa medailového umiestnenia.

"Chceme pomôcť udržať si dôstojnú životnú úroveň na dôchodku vrcholovým športovcom, ktorí sa zaslúžili o prezentovanie dobrého mena Slovenska, respektíve niekdajšieho Československa v zahraničí. Po dlhom čase a viacerých pokusoch by sme radi presadili návrh aspoň v takejto podobe," povedal pre agentúru SITA Martvoň.

O príspevok budú môcť požiadať medailisti po dovŕšení dôchodkového veku. Brixi vysvetlil, že ak dôchodok reprezentačných športovcov bude nižší ako 550 až 800 eur, štát im ho dorovná v prípade bronzových medailistov na úroveň 550 eur, strieborných olympionikov na 650 eur a zlatých víťazov na úroveň 800 eur. Nepôjde teda o automatickú dávku, ale dorovnanie dôchodku na stanovenú úroveň.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

VČERA - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

VČERA - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

VČERA - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

VČERA - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.