• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
22°Bratislava

Regulácia poplatkov u lekárov narazila na kritiku

  • 13:20 12.02.2015
  • BRATISLAVA
Regulácia poplatkov u lekárov narazila na kritiku

Bastrnák požaduje jednotný prístup, poukazuje totiž na to, že dvaja lekári vedľa seba môžu za tie isté služby vyberať rôzne poplatky.

Regulácia poplatkov u lekárov tak, ako ju vo vládnom návrhu novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti navrhuje ministerstvo zdravotníctva (MZ), narazila na kritiku opozičných poslancov. Podľa poslanca Tibora Bastrnáka (Most-Híd) je potrebné urobiť poriadok v poplatkoch u lekárov, ale návrh ministerstva považuje za málo ambiciózny. Ako tvrdí, neprinesie dlhodobé riešenie problémov a v poplatkoch bude aj naďalej chaos.

Bastrnák poukazuje na to, že dvaja lekári vedľa seba môžu za tie isté služby vyberať rôzne poplatky. Požaduje jednotný prístup. "Aby pacienti, keď už musia platiť za niečo, aby to bolo v Bratislave také isté ako napríklad v Košiciach," konštatoval Bastrnák. Podľa neho by malo ministerstvo určiť, koľko má za konkrétny výkon pacient maximálne uhradiť.

Zaviesť strop poplatkov navrhuje aj KDH

Ďalšiu alternatívou by podľa neho bolo zavedenie jednorazového poplatku u lekára napríklad vo výške jedno euro. Bolo by to podľa neho jednoduchšie a ľahko kontrolovateľné a lekári by nemuseli mať registračné pokladnice. Nepredpokladá však, že takéto opatrenie by strana Smer-SD podporila, nakoľko to bola práve ona, kto zrušil aj takzvané Zajacove 20-korunáčky. Bastrnák požaduje preto vrátiť návrh na prepracovanie.

Odporúčame:

Novotný nepovažuje kyticu za úplatok, Lipták ho rozhorčil

Nemocniciach chýbajú milióny, pripravujú krízové scenáre

Lekár priznal branie úplatkov, čelí trestnému oznámeniu


Zaviesť strop poplatkov požaduje aj poslanec Ivan Uhliarik (KDH). Ministerstvo podľa neho nerieši neprimeranú záťaž pacientov, keďže nestanovilo maximálnu hranicu poplatkov. Sám navrhuje zavedenie limitov na poplatky, ako je to v prípade liekov.

Blanár chce zrušiť poplatok za prednostné vyšetrenie

Ten spočíva v tom, že ak výška úhrady poistenca prekročí v kalendárnom štvrťroku stanovený limit, zdravotná poisťovňa mu to, čo bude nad touto hranicou, uhradí. V prípade zdravotne ťažko postihnutej osoby by bol limit 30 eur a u dôchodcu 45 eur. Uhliarik poukazuje aj na to, že ak zákon prejde, pacient si nebude môcť zaplatiť za nadštandard.

Poslanec Juraj Blanár (Smer- SD) považuje Uhliarikove návrhy za pokrytectvo. Ako tvrdí, keď bol Uhliarik ministrom, mohol to urobiť a neurobil. "Tento zákon, ktorý sem prichádza, má snahu urobiť poriadok v poplatkoch, ktoré ste vy zle zadefinovali," odkázal Blanár opozičným poslancom.

Blanár predstúpil pred parlament s pozmeňujúcimi návrhmi. Cez jeden z nich chce poslanec zrušiť poplatok za prednostné vyšetrenie. Takýto inštitút podľa neho neexistuje široko-ďaleko a nemal by byť súčasťou poplatkov. Podľa Blanára nejde o nič iné, len o menežovanie pacienta.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výber daní je v ohrození, varuje prezident finančnej správy Jozef Kiss

Výber daní je v ohrození, varuje prezident finančnej správy Jozef Kiss

DNES - 15:20Ekonomické

Situácia s informačnými systémami finančnej správy nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní.

Japonská spoločnosť Nippon Steel plánuje dokončiť kúpu U.S. Steel do konca roka

Japonská spoločnosť Nippon Steel plánuje dokončiť kúpu U.S. Steel do konca roka

DNES - 12:07Ekonomické

Popredný japonský výrobca ocele, Nippon Steel, sa drží svojho plánu uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe U.S. Steel, napriek odporu voči transakcii v USA.

Prezidentka podpísala opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia

Prezidentka podpísala opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia

DNES - 11:54Ekonomické

Prezidentka podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže.

Ceny nehnuteľností pokračovali v poklese aj v 1. štvrťroku 2024

Ceny nehnuteľností pokračovali v poklese aj v 1. štvrťroku 2024

DNES - 9:44Ekonomické

V prvom kvartáli tohto roka klesli ponukové ceny nehnuteľností medzištvrťročne o 0,4 %.

Aktívne saldo zahraničného obchodu dosiahlo v marci 577,4 milióna eur

Aktívne saldo zahraničného obchodu dosiahlo v marci 577,4 milióna eur

DNES - 9:20Ekonomické

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur.