• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Idete za prácou do zahraničia? Zistite si dôležité informácie

  • 10:01 26.01.2015
  • BRATISLAVA
Idete za prácou do zahraničia? Zistite si dôležité informácie

"S vidinou lepšieho zárobku odchádzajú ľudia za prácou aj bez toho, aby si poriadne preverili zahraničné firmy," uviedol výkonný riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva.

Najlepším spôsobom, ako sa nestať obeťou novodobého otroctva, je mať pred cestou za prácou v zahraničí čo najširšie informácie o pracovnej ponuke i tých, ktorí ju poskytujú a sprostredkujú. Pripomína výkonný riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) Marian Mesároš. Upozorňuje na to, že fenomén obchodovania s ľuďmi a nútenej práce je v súčasnosti aktuálna téma v celej Európskej únii.

"S vidinou lepšieho zárobku odchádzajú ľudia za prácou aj bez toho, aby si poriadne preverili zahraničné firmy, pre ktoré majú pracovať a nevenujú pozornosť ani tomu, aby si pred cestou zabezpečili potrebnú ochranu," vysvetlil Mesároš podstatu problému, ktorý sa týka aj Slovákov.

Základom prevencie pred prípadným zneužitím je mať o pracovnej ponuke informácie pokiaľ možno z viacerých zdrojov. "Je dobré sa pokúsiť skontaktovať s ľuďmi, ktorí s podobnou ponukou už mali skúsenosť, prípadne o aktuálnej ponuke takisto uvažujú," povedal Mesároš. Za veľmi dôležité pokladá to, aby sa človek idúci za prácou do zahraničia dohodol na pravidelnom kontakte so svojimi najbližšími a mal k dispozícii nielen ich telefónne čísla, ale aj kontakty na inštitúcie, ktoré môžu v prípade nepríjemností pomôcť.

Radí takisto osobne si vybavovať všetky úradné záležitosti v zahraničí. V prípade osobných dokladov je podľa neho potrebné mať ich neustále pri sebe a s výnimkou polície či pohraničnej stráže ich nikomu nedávať. "Ak niekto doklady zoberie, prípadne sa stratia, poškodený to musí okamžite nahlásiť na polícií a kontaktovať slovenské veľvyslanectvo v danej krajine," zdôraznil. "Jednu kópiu dokladov je potrebné nechať doma," dodal.

Ľudia cestujúci za prácou by podľa riaditeľa SNSĽP mali byť tiež veľmi obozretní v prípade ponúk na dary alebo pôžičky, nemali by sa nikomu zaväzovať.

Informácie o tom, ako predísť riziku obchodovania s ľuďmi, ale aj to, čo robiť v prípade, keď sa človek stane obeťou týchto nezákonných praktík, vysvetľuje SNSĽP vo svojom informačnom letáku pod názvom Naučme sa spolu viac.

Obeťami obchodovania s ľuďmi sa stávajú v rovnakej miere muži aj ženy. Zo štúdie Medzinárodnej organizácie práce (ILO) skúmajúcej údaje zo sveta za roky 2002–2011 vyplýva, že v tomto období bolo nútenou prácou vykorisťovaných 20,9 milióna ľudí, pričom 55 percent z nich boli ženy a 45 percent muži. Vláda USA vo svojej hodnotiacej správe Trafficking in Persons (TIP) Report odhaduje, že v roku 2013 bolo celosvetovo identifikovaných takmer 45.000 obetí obchodu s ľuďmi, z toho v Európe viac ako 10.000. Medzinárodné organizácie pripomínajú, že skutočný počet obetí tohto trestného činu, spolu s tými, ktoré neboli inštitúciami zachytené, je omnoho vyšší.

Podľa zistení neziskových organizácií sú na Slovensku najčastejšími obeťami obchodovania s ľuďmi mladí Rómovia z osád vo veku 18-35 rokov. Zneužívaní sú najmä na nútenú prácu, prostitúciu i nútené žobranie.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

DNES - 15:42Ekonomické

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade SR to vyhlásil premiér.

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

DNES - 15:37Ekonomické

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch.

Saková: Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať ministerstvo cestovného ruchu

Saková: Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať ministerstvo cestovného ruchu

DNES - 14:59Ekonomické

Problematiku svetovej výstavy Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, nie Ministerstvo hospodárstva SR.

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

VČERA - 21:33Ekonomické

Inflácia v USA zostáva vysoká a americká centrálna banka ešte počká, kým začne znižovať úrokové sadzby, uviedol jej šéf Jerome Powell.

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

VČERA - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.